„Dovanėlė“: tūkstančiams gyventojų – nelauktos sąskaitos už šilumą

  • Teksto dydis:

Prancūzijos koncerno "Veolia" valdomos "Vilniaus energija" ir "Litesko" savo klientams išrašė 900 tūkst. eurų vertės sąskaitas už 2010-2015 metais karštam vandeniui sunaudotą šilumą, arba kitaip sakant - už gyvatuką.

Sostinėje vartotojai už tai turės sumokėti 505 tūkst. eurų, "Litesko" šiluma aprūpinamuose miestuose - 416 tūkst. eurų.

"Vilniaus energija" nurodė, kad sąskaitas išrašė tik rugpjūtį, nes iki tol nebuvo nustatyta tvarka, kaip turi būti apmokestinama šiluma, kuri viršija nustatytus Kainų komisijos normatyvus karšto vandens temperatūros palaikymui. Bendrovių atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS teigė, kadanksčiau bandė sąskaitas teikti namų administratoriams, nes jie atsakingi, kad gyvatukai nenaudotų daugiau šilumos nei nustatyta pagal normas, tačiau teismai su tuo nesutiko.

"Kai kuriuose namuose gyvatukai naudoja daugiau šilumos nei nustatyta, todėl viršijamos normatyvos", - BNS sakė N.Mikalajūnas.

Vilniuje papildomas sąskaitas gaus apie trečdalis "Vilniaus energijos" klientų, o papildoma sąskaita sieks vidutiniškai 7,5 euro. "Litesko" sąskaitas pateiks maždaug 50 proc. klientų. Vidutinis sąskaitų dydis Alytuje sudaro 7,32 euro, Biržuose - 15,49 euro, Druskininkuose - 30,26 euro, Kelmėje - 13,66 euro. Marijampolėje vidutinė sąskaitų vertė yra 16,74 euro, Telšiuose - 6,1 euro, Vilkaviškyje - 13,18 euro.

"Vilniaus energija" ir "Litesko" negalėjo iš karto paskirstyti šių gyventojų suvartotos šilumos kiekių, nes Lietuvos teisės aktai nenumatė aiškaus būdo, kaip tai turėjo būti padaryta", - teigiama pranešime.

Lietuvos teismai, kurių sprendimus Lietuvos aukščiausiasis teismas 2015 metų vasario 27 dienos nutartimi peržiūrėti atsisakė, įpareigojo bendroves sąskaitas už viršnorminę šilumą teikti gyventojams.

Pasak bendrovės, ji turi teikti sąskaitas už viršnorminę šilumą tuose daugiabučiuose, kuriuose karšto vandens apskaita yra sutvarkyta arba kurių gyventojai priėmė sprendimus karštu vandeniu apsirūpinti be karšto vandens tiekėjo.

Palangoje papildomos sąskaitos pateiktos dar gegužę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne mes vieni

ne mes vieni portretas
Sprendžiant iš komentarų,ne mus vienus "Vilniaus energija" mulkina.Tik pas mus ne sistemų valymu,o karšto vandens nuotėkio paieška atjungimus aiškino.Ir taip 3-4 kartus šią vasarą jie ieškojo,vargšiukai rasti vis nepajėgė.O mes sukom galvas,iš kur nuotėkis ir kodėl taip sunkiai randamas,jei pas visus skaitikliai nuotoliniai? :) Kad kažkas būtų įsirengęs vandeninį grindų šildymą,girdėti neteko,o ir tokiu atveju vis tiek "Vilniaus energija" jokio nuotėkio neieškotų,tiesiog kaimynai daugiau mokėtų už "gudročiaus" suvartotą šilumą.Galų gale "Vilniaus energija" nelemtą KARŠTO VANDENS nuotėkį atrado TERMOFIKATO TRASOJE atokiau nuo namo! Gerai,kad netyčia pro šalį ėjau ir pamačiau iškastą duobę bei dirbančius subrangovus.Dabar laukiame ir mes tų padidėjusių sąskaitų,nors nuotėkis magistralės atšakoje už namo yra net ne namą prižiūrinčios įmonės,o grynai pačios "Vilniaus energijos" atsakomybė!Net neabejoju,kad termofikato nutekėjimą ji "suvarys" mums į gyvatukus.

gyvatukų "išradėjas"

gyvatukų "išradėjas" portretas
Tie "gyvatukai" yra visame pasaulyje,priklausomai nuo pasirinktos sistemos.O už juos mokėti reikia,nes karšto vandens temperatūrai PALAIKYTI naudojama šiluma,t.y tada,kada nenaudojate karšto vandens,bet turite galimybę jį iškart gauti reikiamos temperatūros vos atsukę čiaupą.Kad už juos reikia mokėti,manęs visiškai nestebina,bet komunalininkų ir šilumininkų "darbas" ir "kvalifikacija"-tiesiog glumina.

kas sugalvojo gyvatukus

kas sugalvojo gyvatukus portretas
rusai state namus ir ivede gyvatukus bet moket uz juos nereikejo niekada..dabar gudruciai kasmet didina kainas uz juos.statytojams juokas gal ima dar jie gyvi.kaip galima rast uz ka imt pinigus
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių