Pereiti į pagrindinį turinį

D.Ratkelis: Kauno savivaldybėje liūdina tarnautojų kompetencija

2012-10-02 13:00
D.Ratkelis: Kauno savivaldybėje liūdina tarnautojų kompetencija
D.Ratkelis: Kauno savivaldybėje liūdina tarnautojų kompetencija / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Šią savaitę sukaks 100 dienų, kai Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus postą užima teisininkas Dainius Ratkelis.

Iki tol ėjęs administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas, jis vietomis susikeitė su socialdemokratu Antanu Nesteckiu. Pastarąjį iš posto išvertė politiniai vėjai.

– Ką pavyko nuveikti per beveik šimtą dienų?

– Iš didesnių darbų – sustygavome savivaldybės administracijos veiklą. Paskyrėme naują Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėją. Ja tapo Laura Stankevičienė, pakeitusi Birūtą Kaulakytę. Šiam skyriui liepėme tvarkytis, nes dėl jo sulaukiame daugiausiai nusiskundimų. Šio padalinio atstovai ne tik ilgiausiai siunčia atsakymus kauniečiams, bet ir lėčiausiai sprendžia jų problemas. Pradėjome tvarkyti įmonių valdybas. O kiti darbai – einamieji.

– Kurios savivaldybės grandys vis dar blogai veikia?

– Patys problemiškiausi yra trys skyriai – jau minėtas Gyvenamojo fondo administravimo, Miesto tvarkymo ir Viešosios tvarkos tarnybos padalinys. Visų jų trijų veikla matoma kauniečiams, todėl sulaukiama ir daugiausiai nusiskundimų. Viešosios tvarkos tarnyboje didžiausia bėda, palyginti su analogiškais padaliniais Vilniuje ar Klaipėdoje, ta, kad pas mus trūksta darbuotojų.

Kalbant apie savivaldybėje dirbančius valstybės tarnautojus, liūdina jų kompetencija. Vieša paslaptis, kad kompetentingi žmonės renkasi privatų sektorių, kur algos gerokai didesnės. Į savivaldybę ateina, sakykim, aukštesnės ar vidutinės kompetencijos darbuotojai.

Kitas dalykas – darbo drausmė. Atliktas ne vienas tarnybinis patikrinimas, surašyta ne viena drausminė nuobauda mėgstantiems ne tik vėluoti, bet ir ilgiau „papietauti“ ar anksčiau išbėgti iš darbo – tokių darbuotojų yra ne tik tarp savivaldybės vairuotojų, bet ir įvairiuose skyriuose.

– Biudžeto klausimas Kaune išlieka opus. Kokios kitų metų prognozės?

– Būtų gerai, kad biudžetas priklausytų nuo administracijos direktoriaus, o visa administracija būtų uždaroji akcinė bendrovė – tada, manau, rezultatai tikrai būtų geresni. Deja, taip nėra, o biudžetas priklauso nuo valstybės biudžeto ir šiandien situacija yra tokia, kokia yra.

Kitų metų biudžetas pagal skaičius turėtų būti analogiškas šiems metams. Džiugu, kad šiais metais per daug nesitaškant pinigais, biudžetas buvo perskaičiuotas ir padidintas 8 mln. litų. Kol kas jį surenkame didesnį, nei planuota.

– Artėja šaltasis sezonas – slidūs keliai ir šaligatviai. Gal kauniečiai gali tikėtis geresnės jų priežiūros nei pernai?

– Norint pasiekti geresnį operatyvumą, būtina stiprinti vadybą. Pavyzdžiui, tam tikru sezonu Miesto tvarkymo skyriuje dirbantys tarnautojai turėtų būti metami į valymo sritį. Tai tikrai įmanoma padaryti.

Šaligatvius įmonės pasiruošusios valyti, tačiau viskas priklausys nuo skirtų pinigų. Jei bus daugiau lėšų – jos bus nukreiptos šaligatviams valyti. Jei pinigų trūks, kaip ir praėjusiais metais, šaligatviai, kad ir kaip būtų gaila, bus nevalyti.

– Ar Parodos kalno rekonstrukcija buvo pirmo būtinumo projektas? Gal derėjo pirmiau pasirūpinti Jonavos gatve ar Raudondvario plentu?

– Nekvestionuosiu dar prieš man ateinant dirbti priimtų sprendimų. Tai buvo gerokai anksčiau planuoti dalykai. Dabar beliko atlikti šį darbą. Ar tikrai sumažės spūstys, bus matyti jau pabaigus visą projektą.

– Jūsų pirmtakas Antanas Nesteckis išsilaikė administracijos direktoriaus kėdėje devynis mėnesius. Jaučiate politinį spaudimą?

– Jei mano paslaugų kažkam reikia – jas teikiu. Jei jų nereikėtų, esu pasiruošęs eiti kitur, kur būtų reikalingos mano žinios ar gebėjimai. Galėčiau dirbti ir privačiame sektoriuje – juk esu teisininkas.

– Nepriklausote jokiai partijai, tačiau savivaldybėje padarėte sėkmingą karjerą: nuo žemiausios grandies iki viršūnės. Jūsų pavaduotojai neslepia ambicijų patekti į Seimą, o pats nesiekiate politiko karjeros?

– Laikausi principo – kiekvienas turi dirbti savo darbą. Politika – profesionalus mokslas gebėti suprasti, ko žmonėms reikia. Ir politikas, ir vadybininkas, ir teisininkas – visi turi būti profesionalai. Aš savęs nematau kaip politiko profesionalo. Politikams reikia gražiai atrodyti prieš rinkimus, o mano darbe – ne.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų