Pereiti į pagrindinį turinį

Draudimo rūkyti laiptinėse niekas nepaiso

2012-10-23 11:01
Draudimo rūkyti laiptinėse niekas nepaiso
Draudimo rūkyti laiptinėse niekas nepaiso / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Per visą pastato laiptinę pasklidęs cigarečių tvaikas, stiklainyje „užraugtos“ nuorūkos ir per laiptus nusidriekę pelenų takeliai. Iki šiol draudimas rūkyti bendrojo naudojimo patalpose suprantamas ne visiems, nors galioja jau beveik dešimtmetį.

Liudyti atsisako

2003 m. patvirtintas naujos redakcijos Tabako kontrolės įstatymas pakeitė rūkalių įpročius ne tik kavinėse ir viešajame transporte. Juo uždrausta rūkyti ir darbo vietose, esančiose uždarose patalpose. Įstaigose gali būti įrengtos specialios patalpos, kuriose leidžiama rūkyti. Taip pat negalima rūkyti bendrosiose gyvenamosiose, kitose bendrojo naudojimo patalpose.

Ir nors kavinėse jau niekam nešauna į galvą prisidegti cigaretės, išvardytose bendrojo naudojimo patalpose rūkymas – dar ne visai išgyvendinta praktika.

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius maždaug kartą per dvi savaites gauna pranešimą dėl rūkymo draudžiamose vietose. Tačiau prireikus liudyti tam pasiryžusių neatsiranda.

„Dėl rūkymo įstaigų laiptinėse ar daugiabučių laiptinėse Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai gauna pavienių skundų, – komentavo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Andžejus Dinikis. – Tam, kad asmuo būtų nubaustas, pagal įstatymą pažeidimas turi būti užfiksuotas. Taip pat dėl pažeidimo gali liudyti keli laiptinės kaimynai, tačiau visais atvejais jie atsisakė tai padaryti.“

Nuo skundų sulaiko baimė

Pasak A.Dinikio, jeigu būtų užfiksuota, kaip žmogus rūko ten, kur draudžiama, arba kaip meta nuorūką, jam būtų skirta bauda. „Šiuo atveju nuorūkas turi surinkti ir patalpas išvalyti tvarką laiptinėje prižiūrintis asmuo“, – sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Vis dėlto net kęsdami rūkalių pažeidimus kai kurie aplinkiniai nedrįsta ne tik fiksuoti, liudyti, bet dažnai ir kreiptis į Viešosios tvarkos skyrių.

Kauno g. 3A esančiame pastate patalpas nuomojasi kelios įstaigos. Laiptinėje pakabintas didelis ženklas, kad rūkyti draudžiama, tačiau šalia ant turėklo stūkso stiklainis su nuorūkomis ir vandeniu, kad cigaretės greičiau gestų. Šiek tiek palypėjus nuorūkos voliojasi tiesiog ant grindų ir laiptų. Pabandžius išsiaiškinti bent šį vieną atvejį paaiškėjo, kad nuo skundų sulaiko baimė – susipykti, prarasti nuomininkus ar dar dėl ko nors.

„Nežinau, kas rūko, liftu važinėju. Klauskite administruojančios įmonės“, – pokalbį kuo greičiau nutraukė laiptinėje įsikūrusios lažybų bendrovės administratorė. Ji nurodė kreiptis į patalpas administruojančią įmonę „Versola“. Tačiau šios bendrovės atstovė teigė, kad dalį patalpų administruoja pačios „atsiskyrusios“ įmonės.

„Pasakau jiems, kad yra toks įstatymas, perspėju, bet jie ir toliau rūko. Ką aš galiu padaryti“, – kalbėjo „Versolos“ atstovė. Pasak moters, į savivaldybę su skundu ji niekada nesikreipė – esą juk ir toliau gyventi kartu reikės. „Kodėl nesikreipiau... kai į mano vietą atsisėsite, suprasite kodėl“, – aiškino įmonės darbuotoja.

„Pati nerūkau, nežinau“

Pasak „Versolos“ atstovės, jos kolegos turi įrengtą rūkymo vietą, o kiti – ne, todėl ir rūko, kur pakliuvo. „Tai yra tik trečio aukšto bėda. Paprašyti, kad rūkytų bent toliau, jie perėjo rūkyti į ketvirtą aukštą. Jie savo aukštą administruoja, patys atsakingi už tvarką. Paklauskite jų“, – sakė moteris.

Nurodytos bendrovės „Verslo audito konsultacijos“ darbuotoja, atidariusi duris ir išgirdusi klausimus, prašė kreiptis į administratorę, bet jos tuo metu nebuvo darbe.

Susisiekus su administratore telefonu ji neigė, kad įmonė administruoja savo aukštą. „Visą pastatą administruoja “Versola„. Dėl rūkymo negaliu nei patvirtinti, nei paneigti – pati nerūkau, nelabai žiūriu, kur jie eina rūkyti. Kitokios informacijos teikti negaliu“, – tikino „Verslo audito konsultacijų“ administratorė.

Smarvės nepaslėpsi

„Žinoma, tik įėjus į laiptinę justi smarvė“, – pripažino kalbinta įmonės „Versola“ atstovė. Moteris įsitikinusi, kad nubausti būtų tie žmonės, kurie rūko, o ne pastato administratoriai.

Iš tiesų, remiantis Tabako kontrolės įstatymu, už rūkymą draudžiamose vietose baudas gali skirti Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai ir policijos pareigūnai. Bauda – įspėjimas arba nuo 20 iki 50 litų.

Tačiau atsakomybė numatyta ir įstaigų vadovams. Tabako kontrolės įstatyme pabrėžiama, jog įstaigų vadovai privalo užtikrinti, kad darbuotojai, aptarnaujami klientai ir lankytojai nebūtų priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų