Pereiti į pagrindinį turinį

Dviese ant vienos kėdės

2009-02-12 09:00
Dviese ant vienos kėdės
Dviese ant vienos kėdės / Mindaugo Ažušilio nuotr. Dvivaldystė: ginčą, kuris Vilniaus meras - V.Navickas (nuotr. kairėje) ar J.Imbrasas - yra tikrasis, tikriausiai teks spręsti teismui.

Ankštame kambarėlyje vakar senasis Vilniaus meras Juozas Imbrasas pakeistas naujuoju – Viliumi Navicku. Tačiau senasis rinkimų nepripažįsta, tad šiandien į mero kabinetą veršis abu sostinės vadovai.

Kilo kova dėl salės

Vakar į Vilniaus miesto tarybos posėdį susirinko 31 tarybos narys – daugiau nei pusė politikų. Visi jie – naujosios valdančiosios koalicijos partneriai.

Tačiau priėję prie tarybos salės politikai nustėro – joje vyko seminaras "Sėkminga viešųjų pirkimų praktika". Šalia ant salės durų kabojo mero potvarkis, skelbiantis apie iš vasario 11-osios į vasario 20-ąją nukeltą tarybos posėdį.

Lygiai 14 val., kaip ir buvo suplanuotas posėdis, tarybos nariai sugužėjo į seminaro dalyvių užimtą salę. Prie mikrofono stojęs liberalcentristas Gintautas Babravičius paprašė užleisti salę politikams.

Tuomet prie mikrofono pribėgo Lenkų rinkimų akcijos narys Jaroslavas Kaminskis ir pabrėžė, kad seminaro dalyviai gali likti savo darbo vietose ir tęsti posėdį. Esą ant durų kaba mero J.Imbraso sprendimas, kad tarybos posėdis nukeliamas, o salė užleidžiama jiems.

Užvirė įnirtinga diskusija. Prie mikrofonų vieni per kitus brovėsi dabartinės valdžios ir naujos daugumos atstovai. Vieni prašė seminaro dalyvių išeiti, kiti – pasilikti. Galiausiai diskusijas nutraukė G.Babravičius, pareiškęs, kad tarybos salę politikai sutinka palikti seminaro dalyviams, o patys kraustosi posėdžiauti į greta esantį mažą kabinetą.

Susigrūdo mažame kabinete

Į posėdį susirinkę apie 40 politikų ir administracijos darbuotojų negalėjo patogiai įsitaisyti ankštoje patalpoje: trūko kėdžių, vietos ant stalo dokumentams pasidėti. Dalis kėdžių atnešta iš gretimų kabinetų.

Į patalpą įėję naujos koalicijos partneriai socialdemokratas Romas Adomavičius ir liberalcentristas Kęstutis Nėnius nestokojo humoro jausmo. Pastarasis šyptelėjęs paklausė: "Kur sėstis?" Jam R.Adomavičius mestelėjo: "Kur matai parašytą savo pavardę, ten ir sėsk." Mat tarybos posėdžių salėje politikų vietos griežtai sužymėtos.

Susirinkusiems posėdžiauti politikams teko susėsti bet kaip. Vakar prie kairiųjų glaudėsi dešinieji, centro politikai ieškojo vietos kabineto kertėje. Susigrūdus į kabinetą ir žiniasklaidos atstovams, ėmė trūkti oro.

Teisėta ar neteisėta?

Netrukus posėdis prasidėjo. Jame dalyvavo 31 tarybos narys iš 51 politiko. Posėdžiui pirmininkauti vietoj nedalyvaujančio mero J.Imbraso paskirtas liberalcentristų frakcijos seniūnas Algimantas Vakarinas. Kadangi balsavimas dėl klausimų, nesant elektroninės technikos, turėjo vykti rankomis, išsirinkta ir balsų skaičiavimo komisija. Jai pirmininkauti paskirtas konservatorius Vidas Urbonavičius.

Nuspręsta pirmiausia nagrinėti J.Imbrasui pareikštą interpeliaciją. Vėliau – vienintelio vicemero Arturo Liudkovskio atleidimą, dar vėliau – išrinkti naują Vilniaus merą ir naujus vicemerus. Dėl interpeliacijos J.Imbrasui ir naujos valdžios rinkimo nuspręsta balsuoti slaptai.

Prieš pradedant darbą Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius pareiškė, kad meras J.Imbrasas atšaukdamas posėdį pasielgė drastiškai, sukėlė tarybos narių daugumos nepasitenkinimą.

"Prašau atkreipti dėmesį į tai, kad teisminė praktika tuo atžvilgiu, kai meras atšaukia posėdį prieš dvi dienas, kai jis turėjo įvykti, nesusiformavusi. Jeigu priimsite sprendimus nesilaikydami tam tikrų procedūrų, manau, kad tai gali sukelti sumaištį savivaldybės darbe, o tai gali atsiliepti ir vilniečiams", – įspėjo J.Jurkevičius.

Tarybos nariams į pagalbą atskubėjo savivaldybės Teisės departamento vadovas Egidijus Vilkickas. Jis paaiškino, kad tarybos posėdis teisėtas.

"Savivaldos įsakymas sako, kad apie tarybos posėdžio laiką meras tarybos narius privalo informuoti prieš tris dienas, ne vėliau. Šiuo atveju meras, pakeisdamas posėdžio datą, nesilaikė trijų darbo dienų termino. Dėl to tarybos nariai turi teisę svarstyti klausimus šiame posėdyje. Aišku, galutinį žodį gali tarti tik teismas", – teigė E.Vilkickas.

Skųs visiems teismams

Pasitvirtinę darbotvarkę politikai pradėjo svarstyti pirmąjį klausimą – J.Imbraso pašalinimą iš mero pareigų. G.Babravičius pristatydamas klausimą pabrėžė, kad meras neužtikrino efektyvaus ir skaidraus savivaldybės darbo, naudojosi savo įgaliojimais tik paties atstovaujamos Tvarkos ir teisingumo partijos naudai, per daug akivaizdi buvo atskirų verslo įmonių įtaka valdžios sprendimams.

Pristačius klausimą paprastai užduodami klausimai, tačiau posėdyje nedalyvaujant pačiam merui J.Imbrasui, jų nebuvo kam užduoti. Todėl tarybos nariai ėmė balsuoti. Balsavimo rezultatai: už mero nuvertimą balsavo 29 tarybos nariai iš 31. Du balsavimo biuleteniai negaliojantys.

Išgirdęs tarybos sprendimą, J.Imbrasas pareiškė jį skųsiąs teismui. "Zuikių sukilimas. Skųsiu visiems pasaulio teismams", – jam pareikštą nepasitikėjimą žurnalistams komentavo J.Imbrasas. Jis žadėjo šiandien rytą ateiti į darbą. Į mero kabinetą veršis ir naujasis sostinės vadovas V.Navickas.

Vilniaus miesto tarybos sprendimas turėtų būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Jeigu teismas skundą priims, kol bus paskelbtas verdiktas, Vilniui vadovaus ir senasis, ir naujasis meras V.Navickas.

Išrinko tris pavaduotojus

Nuvertę J.Imbrasą politikai ėmė svarstyti nepasitikėjimą jo pavaduotoju A.Liudkovskiu. Vėl skelbtas slaptas balsavimas. A.Liudkovskis nuverstas 29 tarybos narių valia. Vienas tarybos narys balsavo prieš, dar vienas politikas nebalsavo.

Atstatydinę senąją valdžią politikai išrinko naujuosius miesto vadovus. Meru, kaip ir tikėtasi, balsų dauguma išrinktas konservatorius V.Navickas. Už jo kandidatūrą balsavo 30 narių, vienas balsavimo biuletenis sugadintas.

Naujasis meras perėmė ir tolesnį vadovavimą posėdžiui. Slaptu balsavimu vicemeru paslaugų ir miesto ūkio sričiai kuruoti išrinktas socialdemokratas Romas Adomavičius. Naujuoju vicemeru kultūros ir švietimo klausimams išrinktas liberalcentristas G.Babravičius. Trečiuoju vicemeru išrinktas jo frakcijos kolega Stanislovas Šriūbėnas kuruos miesto plėtros ir socialinių reikalų klausimus. Ketvirtajam siūlytam vicemerui Vidmantui Martikoniui išrinkti pritrūko dviejų balsų.


J.Imbrasas prašo susikaupti

Senasis meras J.Imbrasas vakar kreipėsi į Vilniaus savivaldybės darbuotojus, prašydamas "susiklausymo ir rimties".

"Apgailestauju dėl susiklosčiusios dviprasmiškos situacijos mūsų savivaldybėje ir kviečiu laikytis rimties bei susiklausymo. Dirbkime vilniečių labui, užtikrinkime pagrindinių savivaldos institucijos funkcijų veiksnumą. Atlikite savo pareigą vilniečiams garbingai ir laikykitės pareigybinių instrukcijų", – rašoma J.Imbraso laiške kolegoms.

"Deja, kai kurios politinės jėgos, remiamos tam tikrų monopolijų, destabilizuoja padėtį ir įveda destrukciją. Tikiuosi, kad teisėsauga kaip galima greičiau išaiškins susiklosčiusią situaciją", – teigė "Jūsų meru" laišką pasirašęs J.Imbrasas.


Vilius Navickas
Pristatė naujus darbus

Meru išrinktas V.Navickas prisistatydamas žadėjo peržiūrėti jau parengtą 2009 m. savivaldybės biudžeto projektą. "Biudžetas ne visai strategiškai suformuotas, barstomi trupiniai visiems", – sakė jis.

Naujojoje koalicijoje esančių penkių frakcijų vadovai vakar taip pat pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo Vilniaus miesto savivaldybės taryboje. Jame nurodyti pagrindiniai darbai, kuriems naujoji dauguma ketina skirti prioritetą. Tarp jų – Tautos namų, "Žalgirio" stadiono ir Sporto rūmų aplinkos sutvarkymo, nacionalinio stadiono projektai.

Naujoji Vilniaus valdžia žada grįžti prie poliklinikų, mokyklų ir darželių koncesijos, įvertinti "Vilniaus vandenų" priimtus sprendimus, sudaryti sąlygas pramonės įmonėms įsikurti Pupinėje, siekti, kad Guggenheimo ir Ermitažo projektas būtų įgyvendintas už privačias lėšas, stengtis Jono Meko kolekcijai įsigyti nenaudoti savivaldybės biudžeto lėšų ir t. t.

Biografija

Gimė 1959 m. spalio 14 d. Kaune.

1977 m. baigė Vilniaus 15-ąją vidurinę mokyklą.

1982 m. baigė Vilniaus inžinerinį statybos institutą, įgijo inžinieriaus mechaniko specialybę.

1982–1991 m. Valstybinės autoinspekcijos transporto techninės priežiūros inspektorius.

1991–2003 m. bendrovės "VEDA" direktorius. V.Navicko vadovaujama bendrovė laimėjo konkursą policijos automobiliams pirkti. Įžvelgusi įstatymų pažeidimų, Viešųjų pirkimų tarnyba konkurso rezultatus panaikino.

Nuo 2003 m. bendrovės "Eurokubas" patarėjas-konsultantas.

Nuo 2005 m. bendrovės "Euro-Construct" direktorius.

Nuo 2001 m. Tėvynės sąjungos Vilniaus miesto skyriaus narys.

Nuo 2007 m. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys.

2008 m. pradžioje kilo skandalas dėl V.Navicko statybų Paribio gatvėje Žvėryne. Konservatorius V.Navickas buvo minimas kaip nenusišalinęs ir supainiojęs viešuosius ir privačius interesus svarstant detalųjį planą Žvėryne, o jo vadovaujama bendrovė "Euro-Construct" buvo kaltinama statanti kotedžus, kuriems neišduoti leidimai. Faktams iškilus į viešumą, A.Navickas kuriam laikui buvo sustabdęs narystę konservatorių frakcijoje.

Vedęs. Sutuoktinė Jolanta, vaikai Jurgita, Andrius.

Kalba rusų, lenkų, anglų kalbomis.


J.Imbraso darbai Vilniui
Geri J.Imbraso darbai

Pernai sausį savivaldybė miesto policijai skyrė 22 naujus automobilius už maždaug 204 tūkst. litų.

Kovą uždarytas Kariotiškių sąvartynas, atliekos iš sostinės pradėtos vežti į modernų Kazokiškių sąvartyną.

Sausį savivaldybė pradėjo įgyvendinti projektą "Saugi mokykla", kuriuo siekiama užkirsti kelią smurtauti mokyklose. Per ketverius metus į saugumą penkiose sostinės mokyklose numatyta investuoti daugiau kaip 5,5 mln. litų: įrengti stebėjimo kameras, aptverti ir apšviesti mokyklų teritorijas, sutvarkyti moksleivių kelius į namus, vykdyti šviečiamąsias smurto prevencijos akcijas.

Balandį iš Vyriausybės gauta dalis žadėtų pinigų Nacionalinio stadiono statyboms, projektas atgaivintas. Kaip vėliau paaiškėjo – trumpam.

Rugpjūtį atidarytas S.Dariaus ir S.Girėno gatvės viadukas per geležinkelį. Rekonstrukcijos darbai kainavo 33 mln. litų. Viadukas išplatintas iki penkių eismo juostų, atnaujintos aplinkinių gatvių sankryžos, inžineriniai tinklai.

Rugpjūtį, dviem mėnesiais vėliau, nei žadėta, pradėjo veikti Vilniaus savivaldos policija, kurią įsteigti miestui kainavo 1,5 mln. litų.

Liepą meras užsitraukė gėjų bendruomenės nemalonę, pasipriešinęs "Tolerancijos vilkiko" akcijai.

Spalį baigta šešerius metus trukusi Halės turgaus rekonstrukcija. Darbai pastatą iš savivaldybės išsinuomojusiai bendrovei "Tugva" kainavo 27 mln. litų.

Spalį duris atvėrė pirmas per 18 Nepriklausomybės metų Vilniuje pastatytas vaikų lopšelis-darželis "Pilaitukas". Tiesa, pritrūko pinigų žaislams, ir meras buvo priverstas ieškoti verslininkų pagalbos.

Lapkritį atidarytas Vilniaus miesto pietinis aplinkkelis. Per dvejus metus 3 km ilgio kelio ruožas nutiestas už 268 mln. litų.

Lapkritį šalia Kauno ir Aguonų gatvių sankirtos atidarytas Jurgos skveras, skirtas prieš metus mirusiai rašytojai, dailininkei, keliautojai Jurgai Ivanauskaitei atminti. Šiemet skverą žadama papuošti 2 m aukščio granitine katino skulptūra.

Lapkritį J.Imbrasas atsisakė Seimo nario mandato, patikinęs, kad nori rūpintis Vilniumi.

Šių metų sausį šilumininkai užsimojo dar daugiau kaip 50 proc. pakelti šilumos kainą. Meras ryžtingai pasipriešino tokiems užmojams ir gana netikėtai sulaukė netgi Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko Virgilijaus Poderio palaikymo.

Nesėkmės, skandalai ir kuriozai

2008 m. vasarį oficialiai pradėtos nacionalinio stadiono statybos, įvertintos 370 mln. litų, sustabdytos vos po poros savaičių.

2008 m. vasarį ne itin didele tolerancija seksualinėms mažumoms pasižyminčiam Vilniaus merui suteiktas "Gėjų pupulio" titulas. Be to, seksualinių mažumų organizacijos merui įteikė ir specialų prizą – "jauno, gražaus ir tėvystės atostogų neinančio vyro striptizą uždarame mero kabinete".

Kovą Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nustatė, kad J.Imbrasas supainiojo viešuosius ir privačius interesus asmeninėms reikmėms naudodamas tarnybinį automobilį.

Balandį žlugo tarptautinės dviračių ir turizmo trasos "Eurovelo 11" projektas. Vilniaus valdžia nesugebėjo panaudoti iš ES trasai skirtų 10 mln. litų, už kuriuos žadėta per visą Vilnių nutiesti 39 km dviračių taką.

Balandį mero partijos kolegos Gintaras Kazakas, Evaldas Lementauskas ir dabar į Fronto partijos gretas jau perbėgęs Audrius Butkevičius 2008 m. sausį įsipainiojo į tebetiriamą kyšininkavimo skandalą.

Gegužę iš pareigų pasitraukus vicemerui E.Lementauskui, J.Imbrasui teliko vienas patarėjas – vakar atstatydintas A.Liudkovskis.

Gegužę išrinkti septyni geriausi Lukiškių aikštės rekonstrukcijos projektai, tačiau darbų vertinimas įstrigo, ir nugalėtojas vis dar neišrinktas.

Rugsėjį, nepaisant J.Imbraso kovos su vėjo malūnais, įsigaliojo padidinta šilumos kaina. Viena kilovatvalandė vilniečiams pabrango nuo 14,75 iki 22,56 cento.

Spalį iškilo grėsmė netekti 140 mln. litų ES paramos vakarinio aplinkkelio antrojo etapo statyboms. Nespėjusiai laiku užbaigti viešojo pirkimo procedūros ir kreiptis dėl finansavimo Vilniaus miesto valdžiai terminas pratęstas iki kitų metų sausio.

Spalį sostinės valdžia dar kartą nespėjo laiku kreiptis dėl ES paramos – teko apleisti laivybos Nerimi projektą, vertintą beveik 45 mln. litų.

Lapkritį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nustatė, kad J.Imbrasas, miestą išdabinęs plakatais su savo atvaizdu, supainiojo viešuosius ir privačius interesus. Meras interesuose pasiklydo jau antrą kartą per metus.

Lapkritį paaiškėjo, kad Vilniaus savivaldybės skolos sudaro daugiau kaip pusę jos pajamų – per 350 mln. litų.

Gruodį miesto taryba leido planuoti statybas korupcijos šešėlio temdomoje Pupinėje.

Gruodį ilgai delsusi Vilniaus valdžia nutarė pabranginti važiavimą viešuoju transportu.

Vienkartinio bilieto kaina šoktelėjo nuo 1,1 iki 1,8 lito, perkant bilietą iš vairuotojo – net iki 2,5 lito; iki 4 litų pabrango ir važiavimas maršrutiniais mikroautobusais. Teigiama, kad jeigu meras būtų ryžęsis bilietus branginti anksčiau, prieš Seimo rinkimus, kainų šuolis būtų buvęs ne toks drastiškas.

Šiemet sausį paaiškėjo, kad sunkmečiu Vilniaus valdžia biurokratams išmokėjo 2 mln. litų kalėdinių premijų. Meras žadėjo pinigus grąžinti, tačiau pažado netesėjo.

Skambiausios J.Imbraso frazės

"Savivaldybė daro blatą" – savivaldybė pataikauja.

"Pristatė visokių džim džim" – Vilniuje daug privačių ir brangių sporto klubų.

"Ieškai čia gvazdikėlių..." – 6 mln. litų savivaldybės skola "Vilniaus energijai" yra menkniekis.

"Tegul savo giesmelę gieda" – tegul nesikiša ne į savo reikalus.

"Labas, mažiukai" – pasisveikinimas su žurnalistais.

"Stenduose kabinamos visos mordelės" – rinkimų plakatai su politikų atvaizdais.

"Galima tuos teršėjus sugrybauti" – sužinoti, kiek butuose gyvena šiukšlintojų.

"Opozicija tik leidžia garsus į išorę" – opozicija garsiai kritikuoja J.Imbrasą.

"Opozicija pletkavoja" – opozicija apkalba J.Imbrasą.

"Biesas žino, iš kur tokie pinigai" – meras nesuskaičiuoja savų pajamų.

"Zuikių sukilimas. Skųsiu visiems pasaulio teismams" – mero reakcija į jam pareikštą nepasitikėjimą.


Nuomonės
Mantas, studentas
J.Imbraso darbą vertinu blogai. Visų pirma, man nepatinka jo partija – "paksistai". Visų antra, labai neigiamai ir tik neigiamai vertinu visus neskaidrius dalykus: nacionalinio stadiono statybas, korupciją ir t. t.
Abejoju, ar su nauja valdžia kas nors smarkiai pasikeis. Na, gal tam tikrais klausimais sušvelnės miesto valdžios požiūris. Nieko ypatinga nesitikiu. Manau, bus daugmaž tas pats.

Saulius, verslininkas

Sakyčiau, J.Imbrasas darė nesąmones. Bet manau, kad taip nedaroma – jeigu jau išrinko merą, tai išrinko. O kad susidarė kažkokia nepatenkinta gauja – negerai. Kažkas nepatiko – paėmė ir nuvertė. Taip tiesiog nedaroma. Pilna nesąmonių.
Iš naujos valdžios nesitikiu praktiškai nieko.

Lorena, moksleivė
Man J.Imbrasas patiko. Patiko labiau už Artūrą Zuoką. Manau, jam labiau rūpėjo Vilniaus gerovė.
Naujo mero nepažįstu ir nežinau, ko iš jo tikėtis.

Eglė, valstybės tarnautoja
Konkrečiai mero nevertinčiau. Bet man galbūt norėtųsi jaunesnio žmogaus šiame poste.
Iš naujos valdžios tikiuosi, kad ji išgyvens krizę. Bent jau norėčiau, kad ji nepablogintų padėties. Esu apolitiška – manau, kad politika yra suaugusių vaikų žaidimas.

Kimo, menininkas
Rimtai atstatydino? Jėga! Politikai keisti – nežinau, ar jie atstovauja Lietuvai, ar kokius nors savo interesus.
Nežinau, ko iš naujos valdžios tikėtis. Bet gal naujas meras kažką gero padarys. Gal dirbs dėl sveikos Lietuvos ir sveiko Vilniaus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų