Pereiti į pagrindinį turinį

Europinės pagyros miesto transportui

2007-10-06 00:00

Vilniaus valdininkai pasistengė, kad Europos Komisijos viceprezidentas Jacques Barrot, Kaune turėjęs praleisti dvi dienas, vizitą sutrumpintų iki
kelių valandų.

Vilniaus valdininkai pasistengė, kad Europos Komisijos viceprezidentas Jacques Barrot, Kaune turėjęs praleisti dvi dienas, vizitą sutrumpintų iki kelių valandų.

Nespėjo pažinti miesto

Vakar Kaune baigėsi tris dienas trukęs tarptautinis CIVITAS forumas, kuriame Europos Sąjungos šalių politikai ir specialistai diskutavo miesto transporto gerinimo temomis. Šis renginys pirmą kartą vyko Rytų Europos šalyje. Kaunas šios garbės nusipelnė savo aktyviu dalyvavimu miesto transporto projektuose. Prieš dvejus metus kauniečiams buvo įteiktas prestižinis CIVITAS apdovanojimas.

Po renginio organizatoriai neslėpė, kad forumo dienotvarkę sujaukė Vilnius. Iš anksto buvo planuojama, kad Europos Komisijos viceprezidentas Jacques Barrot Kaune praleis dvi dienas. Turės laiko susipažinti su miesto transportu, pabendrauti su vadovais.

„Tačiau netikėtai Susisiekimo ministerija Vilniuje surengė konferenciją „Rail Baltica“ tema, kuri aktualiausia kaip tik Kaunui. Todėl J.Barrot į Kauną atvyko tik ketvirtadienio vakarą. Su miesto meru jis galėjo pabendrauti keliolika minučių, kol važiavo iš Muzikinio teatro į Rotušę. Nesuprantamas Vilniaus noras kaišioti pagalius į ratus Kaunui“, - neslėpė apmaudo forumo rengėjai.

Pažadas dėl geležinkelio

Spaudos konferencijoje J.Barrot teigė, kad „Rail Baltica“ eis per Kauną. „Šis projektas bus įgyvendintas iki 2013 metų. Vėžė nuo Varšuvos iki Talino, o jos maršrute yra Kaunas. Tai suteiks didžiules galimybes jūsų miestui“, - teigė Europos Komisijos viceprezidentas.

CIVITAS forume parengta Žalioji knyga, kuri taps rekomendacija visoms šalims, kaip turėtų būti gerinamas miesto transportas. „Daugelis miestų nori išvengti automobilių spūsčių ir džiaugtis grynu oru. Jei norime sumažinti klimato atšilimą, turime apriboti miestų, kuriuose išmetama pusė viso anglies monoksido, taršą. Tam reikia padidinti eismo pralaidumą mieste, sudaryti galimybes gyventojams naudotis viešuoju transportu, naudoti palydovines navigacines sistemas eismui reguliuoti, apriboti sunkiasvorio transporto eismą miestuose, padidinti saugumą“, - teigė J.Barrot.

Kalba apie milijardus

Europos Komisijos viceprezidentas pripažino, kad transporto sistemai tobulinti reikia nemažai lėšų. „Naujosios Europos Sąjungos narės gauna pinigų iš Sanglaudos fondo. 2007-2013 metų finansinėje perspektyvoje per fondus transportui tobulinti bus skirti 8 milijardai eurų. Papildomai numatyta skirti dar daugiau kaip 9 milijardus eurų“, - teigė J.Barrot.

Kauno meras Andrius Kupčinskas džiaugėsi, kad Europos Komisijos viceprezidentas apsilankė Kaune. „Išgirdome pažadus, kad bus finansuojami trys miesto visuomeninio transporto projektai. Forume dalyvavo apie 200 žmonių iš įvairių šalių. Malonu buvo girdėti jų komplimentus, kad Kaunas švarus ir žalias miestas. Taip pat išgirdome raginimų skirti daugiau dėmesio eismo mobilumui“, - pažymėjo meras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų