Pereiti į pagrindinį turinį

Garsi Mašiotų giminė sugužėjo į Kačerginę

2007-09-17 00:00

Vakar Kačerginės vaikų sanatorijoje Kačerginės ir Palankių kaimo senbuvių kraštotyrinėje sueigoje dalyvavo ir garbingi svečiai.

Vakar Kačerginės vaikų sanatorijoje Kačerginės ir Palankių kaimo senbuvių kraštotyrinėje sueigoje dalyvavo ir garbingi svečiai.

Į sueigą, kurią organizavo Prano ir Jono Mašiotų palikimo puoselėtojų draugija, iš Čikagos atvyko rašytojo Prano Mašioto anūkė Baniutė Marija Kronienė, Australijoje gyvenanti J.Mašioto anūkė Rasa Jakutytė–Lipšienė ir P.Mašioto pusseserės anūkė Danutė Andriušaitytė–Putrimienė.

„Prieš dvejus metus buvau Lietuvoje, o dabar ir vėl atvažiavau. Labai pasiilgstu Lietuvos. Noriu pabūti Kačerginėje, aplankyti Prano Mašioto pradinę mokyklą Šilainiuose“, - šypsodamasi, bet gūždamasi nuo vėjo sakė B.M.Kronienė.

Sueigos dalyviai garlaiviu „Tolstojus“ išplaukė iš Kauno prieplaukos ir po pusantros valandos pasiekė Zapyškio kilnojamąją prieplauką, vėliau išlipo Kačerginėje.

Svečiai buvo pakviesti į šv. Mišias Kačerginės šv. Onos koplyčioje. Vėliau jie Kačerginės vaikų sanatorijoje išvydo senų fotografijų iš Kačerginės ir išnykusio Palankių kaimo parodą.

B.M.Kronienė yra garsaus vaikų literatūros rašytojo, vertėjo, pedagogo, Lietuvos švietimo viceministro Prano Mašioto (1863 – 1940) sūnaus, matematikos vadovėlių autoriaus, pedagogo Jono Mašioto (1897 - 1953) dukra.

Rašytojo anūkė nenutraukė ryšių su Lietuva, puikiai šneka lietuviškai. 2004–2005 m. B.M.Kronienė kartu su draugija Kačerginėje surengė respublikinius medžio drožėjų plenerus. Juose rašytojo P.Mašioto kūrybos motyvais sukurtos medžio skulptūros, sūpynės, suoleliai vaikams papuošė Mašiotynę – senąją Mašiotų sodybą Kačerginėje.

2005 metais atgautą beveik milijono vertės turtą – Mašiotų namelį ir žemę Kačerginėje – B.M.Kronienė padovanojo Prano ir Jono Mašiotų palikimo puoselėtojų draugijai.

Vyresnio amžiaus kačerginiečiai prisimena namo pavėsinėje rašantį ir su vaikais bendraujantį visų meiliai Pasakų Seneliu pramintą P.Mašiotą. Pušyno kampelis, sodyba ir šiandien pagarbiai vadinama Mašiotyne.

Kačerginė P.Mašiotui ir jo šeimai tapo jaukia užuovėja, kai 1940 birželio 16 d. sovietiniai okupantai konfiskavo jo gyvenamąjį namą Kaune. Buvusioje Mašiotynėje dabar įsikūrusi Kačerginės seniūnija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų