Pereiti į pagrindinį turinį

Griūvančiame daugiabučio balkone – įstatymų spąstai

2012-08-27 10:10
Griūvančiame daugiabučio balkone – įstatymų spąstai
Griūvančiame daugiabučio balkone – įstatymų spąstai / Tomo Raginos nuotr.

Kaimynai, tikėdamiesi balkono remonto iš namo administratoriaus, jo nesulaukė – įstatymai teigia, kad balkonas – ne buto, bet namo dalis.

Apgriovė balkoną

„Išėjo taip, kad jei iš piršto bėga kraujas, tai nukerta visą pirštą. Jie sakė, kad balkonu nebus galima naudotis tris ar keturis mėnesius, kol jie surinks pinigus iš gyventojų, arba jiems tiesiogiai sumokėti 900 litų ir tada viskas bus sutvarkyta per savaitę“, – pasakojo Sergejus Zverevas, rodydamas apgriautą močiutės buto balkoną.

Kurioziška situacija susidarė po to, kai S.Zverevo apačioje gyvenanti kaimynė Birutė Talaišienė rugpjūčio viduryje kreipėsi į bendrovę Kauno komunalinis ir butų ūkis, administruojančią šį A.Smetonos alėjoje stovintį daugiabutį.

Moteris norėjo pasiteirauti, ar šiai bendrovei priklauso prižiūrėti jos daugiabučio balkonus, mat lubose buvo ištrupėjęs tinkas ir balkonas netinkamas stiklinti. Balkono lubos – Sergejaus močiutės balkono grindys.

Bendrovėje buvo atsakyta, kad kuruojantis asmuo atostogauja iki rugsėjo 4 d., o vėliau ateis komisija, viską įvertins. Taip pat moteris buvo perspėta, kad viskas bus daroma namo gyventojų lėšomis, tačiau patvirtinta, kad Kauno komunalinis ir butų ūkis tvarko balkonus.

Remonto nesulaukė

“Sutikau su pasiūlymu palaukti iki rugsėjo, mat tai tikrai nebuvo skubus reikalas. Džiaugiausi, kad bent kažkas bus daroma“, – sakė B.Talaišienė.

Jau po dviejų dienų moteris sulaukė skambučio – buvo pranešta, kad bus ateita apžiūrėti jos balkoną.

Darbininkai išdaužė viršuje gyvenančiai Sergejaus močiutei kampą grindų, nuėmė apsauginius skardinimus ir pasiruošė darbui. Vėliau meistrai išvyko.

„Meistrai penktadienį išvažiavo ir žadėjo atvykti pirmadienį. Pirmadienį sulaukiau skambučio, kuriuo man buvo paaiškinta, kad dabar bendrovėje dėl balkono turi būti šaukiamas susirinkimas, vėliau paruošta sąmata ir paskelbtas konkursas, kas darys balkono remontą. Paklausiau, kam tada reikėjo išgriauti balkoną, tačiau man buvo paaiškinta, kad pašalinta avarinė situacija. Atsakiau, kad jie kaip tik padarė avarinę situaciją, nes nuimtos skardos, išdaužytos balkono lubos“, – sakė moteris.

Iki šios dienos statybininkai negrįžo į moters balkoną. B.Talaišienė teigė prašiusi tik įvertinti, o ne griauti. Moteris teigė, kad, kalbantis su bendrovės atstovais, jai buvo užsiminta apie 2 tūkst. litų sumą, tačiau vėliau atsiųsta sąmata sumažėjo iki 900 litų.

„Kas nusprendė, kad reikia atėjus sugriauti visą balkoną? Moteris, kuri administruoja mūsų namą, dabar atostogauja, o kur yra visi dokumentai, pavaduojantis žmogus nežino. Netvarka ten didžiulė. Jei jie būtų iš karto perspėję, kad nežada atstatyti, būtų viską žmoniškai paaiškinę, viskas būtų gerai, o dabar įstrigome biurokratinėse džiunglėse“, – piktinosi S.Zverevas.

Pasak jo, jam buvo paaiškinta, kad balkonas nepriklauso buto savininkui, tad reikia kviesti visus namo gyventojus, kad būtų pradėti rinkti pinigai, už kuriuos po kelių mėnesių bendrovė galėtų pradėti atstatymo darbus.

Keistas įstatymas

Laikinai atostogaujančią kolegę pavaduojantis Kauno komunalinio ir buto ūkio vadybininkas Antanas Malevičius teigė žinantis apie šį atvejį, mat šio namo žmonės jau buvo atvykę į jo darbovietę.

„Sulaukėme skambučio, kad nuo balkono lubų krinta tinko gabalai, tad nusiuntėme savo brigadą, kuri nudaužė krentantį tinką. Jo nenudaužius gali įvykti nelaimė – gali sužaloti žmogų ar net užkritęs tinko gabalas gali mažesnį vaiką ir užmušti. Nudaužius tinko gabalus, tuo viskas ir baigiasi, nes pagal Vyriausybės priimtus įstatymus balkono remontas – gyventojų reikalas“, – sakė A.Malevičius.

Pasak vadybininko, balkono remontas – mokama paslauga, kainuojanti apie 900–1000 litų. Vyras teigė, kad bet kuriuo atveju reikia likviduoti krentančias namo dalis ir gyventojų noras ar nenoras remontuoti čia nieko padėti negali.

„Matote, yra priimtas keistas Vyriausybės sprendimas, kad namo balkonai – viso namo gyventojų nuosavybė, o ne vieno buto ar juo besinaudojančio gyventojo. Už balkonus turi mokėti visi gyventojai, o paprastai kiti namo gyventojai, kaimynai už tai mokėti nenori, sako, kad tai – ne jų balkonas. Balkonai, kaip ir stogas, kaminai, vamzdynai, priklauso visiems namo gyventojams. Jei butai name neišpirkti, tada tokias išlaidas apmokėtų savivaldybė, o jei išpirkti – tai visų namo gyventojų nuosavybė. Jei gyventojai nutaria, kad darbus atliks ne mūsų įmonė, skelbiamas konkursas ir viskas užtrunka“, – įstatymą aiškino A.Malevičius.

Jei likusieji namo gyventojai sutiks, balkonas bus sutvarkytas iš bendrų pinigų, o jei ne – kaimynai bus priversti juos tvarkytis už savo lėšas. Jei komisija nustatytų, kad balkonas avarinis, tada, pasak vadybininko, balkonas būtų remontuojamas, o gyventojai apmokęstinami priverstinai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų