Pereiti į pagrindinį turinį

Į Pravieniškes plaukia neužtvenkiama pagundų upė

2012-07-09 18:00
Į Pravieniškes plaukia neužtvenkiama pagundų upė
Į Pravieniškes plaukia neužtvenkiama pagundų upė / Tomo Raginos nuotr.

Per pratybas Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje rasta daugybė draudžiamų daiktų. Kalėjimų departamentas teigia griežtinantis drausmę įkalinimo įstaigose, bet neleistini daiktai ten keliauja net ir oru.

Kasdienės kratos

Kratą Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje atliko bendras pratybas surengę apie 100 kolonijos pareigūnų ir 140 Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų. Birželio 20-osios duomenimis, bausmę įstaigoje atlieka 3 303 nuteistieji laisvės atėmimu.

Per kratą paimti 29 mobiliojo ryšio telefonai, 15 telefonų kroviklių, apie 55 l alkoholio kvapo turinčio skysčio, du naminės degtinės gamybos aparatai, 930 anabolinių steroidų tablečių, po dvi radijo stoteles ir mobiliojo interneto modemus, metalinių geležčių ir savadarbių peilių.

Tokio pobūdžio mokymai vyksta kelis kartus per metus skirtingose laisvės atėmimo vietose. „Yra planinės ir neplaninės kratos. Jų būna įvairių: bendrų, atskirų pagal būrius, pagal sektorius. Paprastai skaičius svyruoja nuo 30 iki 40 per mėnesį“, – dėstė Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius Virginijus Ceslevičius.

Įkliuvo kapelionas

Pasak direktoriaus, visaip mėginama užkirsti kelią patekti į koloniją neleistiniems daiktams. Sustiprinta patekimo į įstaigą tvarka. Įrengtos specialios patalpos, kuriose tikrinami į įkalinimo įstaigą ateinantys asmenys. Visose trijose Pravieniškių valdybose statoma mobiliojo ryšio blokavimo sistema.

„Reikėtų įsigyti specialios įrangos tikrinimui: metalo detektorių, detektorių transportui tikrinti, tačiau dėl lėšų stygiaus kol kas to nedarome, o daugiausiai remiamės žmogiškaisiais ištekliais“, – aiškino V.Ceslevičius.

Būtent šie žmogiškieji ištekliai ir tampa silpnąja grandimi. Dėl mėginimo pernešti telefonus ir narkotikus pernai dviem Pravieniškių pareigūnams iškeltos bylos. Telefonus ir kitus daiktus daugiausiai neša nuteistųjų artimieji, į koloniją atvykstantys dirbti žmonės.

Vienas atvejis išskirtinis – draudžiamų vaisių įnešti mėgino kapelionas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kapeliono mėginimo į koloniją įnešti švirkštą su adata ir galbūt narkotinių medžiagų. Šiemet balandį įkliuvusiam kapelionui nuosprendis dar nepaskelbtas.

Šūvis arbaletu

Direktorius neslėpė, kad populiariausias neleistinų daiktų patekimo į koloniją kelias daugelį metų išlieka tas pats – daiktai permetami per tvorą. „Per šių metų sausį– gegužę esame sulaikę 46 asmenis, bandžiusius permesti arba peršauti lanku ar arbaletu neleistinus daiktus. Paimtos 11 suslėgto oro ir parakinių patrankų, 222 telefonai, kurie turėjo pasiekti jų laukusius nuteistuosius“, – šiemete statistika rėmėsi V.Ceslevičius. 

Pasitaiko, kad permetami ir narkotikai, alkoholis, tačiau šių gėrybių mažiau. Direktorius pabrėžė, kad pastaruoju metu populiarėja šaudymas arbaletu ir lanku. Tai dažniausiai vyksta naktį. „Šaunant arbaletu arba lanku nereikia taip arti prieiti prie kolonijos tvoros. Jis lieka nepastebėtas ir gali ramiai pasitraukti“, – svarstė V.Ceslevičius.

Norimas daiktas pritvirtinamas prie strėlės ir – pirmyn. Jeigu šūvis pataiko į dešimtuką, nuteistajam telieka susiorganizuoti patikimą slėptuvę. „Slepia gyvenamosiose patalpose, lauke, kai kurie įsigudrina įdėti į plastikinį maišelį ir užkasti arba įleisti į tualetą. Įsirengia slaptavietes balduose, lovose, lauko ir vidaus sienose“, – nuteistųjų išradingumas jau mažai stebina direktorių.

Savadarbiai aparatai

Nestebina ir per kratą išimti savadarbiai naminės degtinės varymo aparatai. Vasarą zonoje tai populiarus užsiėmimas, kadangi dėl šilumos greičiau vyksta rūgimo procesas. Žiemą naminės degtinės varymo veikla apmiršta.

„Neįsivaizduokite, kad tie aparatai kokie nors ypatingi. Dažniausiai tai primityvūs aparatai. Paprastas virdulys, kuriuo pakeliama temperatūra, ir du vamzdeliai“, – nupasakoti mėgino V.Ceslevičius.

Pasigaminto aparato jau neužkasi kaip telefono. Šį daikčiuką nuteistieji slepia sekcijose, o naminės raugalą gamina iš duonos, limonado ir paprasčiausių produktų, kurių turėti jiems yra leidžiama.

Kraitis – iki 30 kg

V.Ceslevičius neabejoja, kad toks neleistinų daiktų srautas į koloniją yra todėl, kad nuteistieji įstaigoje gyvena būriais ir lokaliniais sektoriais. „Vadinasi, tam tikroje teritorijos dalyje jie gali laisvai judėti. Jeigu nuteistieji gyventų kameros režimu, greičiausiai dalis tų problemų atkristų“, – tvirtino direktorius.

„Kauno dieną“ pasiekė skundas, kad nuteistieji buvo išrengti, jiems nuauti batai, atimti rankšluosčiai, visi daiktai suversti į sunkvežimį ir net nepadėti saugoti į sandėlį, o išversti aikštėje Pravieniškių centre.

Reaguodanmas į šį skundą, direktorius tikino, kad elgiamasi pagal instrukcijas ir esamą situaciją. V.Ceslevičius garantavo, kad per kratas patalpose paliekami atsakingi asmenys. Lieka ir nuteistųjų atstovas.

Yra patvirtinta nuostata, kad nuteistasis gali turėti daiktų, kurių bendras svoris ne daugiau kaip 30 kg. Daiktai, sudarantys antsvorį, konfiskuojami.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų