Pereiti į pagrindinį turinį

Ieškant kaltųjų skalbiami mundurai

2007-10-30 00:00

Į privačias rankas teismui atidavus Vaišvydavos vidurinės mokyklos teritoriją, nešvariais žaidimais apkaltinti valdininkai teisinasi ir rodo pirštais vieni į kitus.

Į privačias rankas teismui atidavus Vaišvydavos vidurinės mokyklos teritoriją, nešvariais žaidimais apkaltinti valdininkai teisinasi ir rodo pirštais vieni į kitus.

Mokykla be teritorijos

Kauno apskrities viršininko administracija 2002 metais mokyklai pagal panaudos sutartį 99 metams perdavė mokyklos teritorijoje esantį 3,015 hektaro sklypą. Ši teritorija dabar priklauso buvusiai Kanados lietuvei Daliai Gruodis. Jos vyras – žinomas mecenatas Vytautas Gruodis, buvęs Atviros Lietuvos fondo vadovas.

Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išraše nurodoma, kad žemė skirta gyvenamajai teritorijai, kurioje galima statyti mažaaukščius pastatus. Mokykla prarado futbolo stadioną, pernai suremontuotą krepšinio aikštelę, mokinių ir mokytojų užveistą sodą.

2005 metais Kauno miesto apylinkės teismas panaikino Kauno miesto tarybos patvirtintą Vaišvydavos vidurinės mokyklos detalųjį planą. Savivaldybė neapskundė teismo sprendimo.

Šiemet Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 3,015 hektaro mokyklos teritorijos atidavė D.Gruodis. Teismas nutarė, kad niekas neįrodė, jog ši žemė yra būtina visuomeniniams poreikiams.

Kauno apskrities viršininko administracija įteisino mokyklos žemę buvusių savininkų palikuonims, kaip nusprendė teismas. Kauno miesto savivaldybė kreipėsi į generalinę prokuratūrą, kad ji atnaujintų teismo procesą ir apgintų viešąjį interesą.

Kolegas kaltina apgavyste

„Mus negražiai apgavo“, - teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Savivaldybei buvo persiųstas Kauno apskrities viršininko įsakymas, kuriuo atkuriama nuosavybės teisė Gražinai Meilus (D.Gruodis yra jos giminaitė) į 3,015 hektaro. „Teritorija aplink mokyklą Bendrajame plane įvardyta kaip visuomeninės paskirties. Apskrities rašte teigiama, kad suteikiamos žemės paskirtis yra gyvenamoji teritorija mažaaukščiams gyvenamiesiems namams statyti. Nekilo įtarimų, kad gali atiduoti žemę, kurioje yra mokyklos teritorija, todėl ir nebuvo apskųsta teismo nutartis“, - aiškinosi N.Valatkevičius.

Teisininkė jaučiasi teisi

Kauno savivaldybės administracijos teisininkams priekaištaujama, kodėl jie nedalyvavo visuose teismų posėdžiuose. Iš pradžių G.Meilus pretendavo ir į du pastatus, esančius mokyklos teritorijoje. Vėliau pretenzijų atsisakė.

„Kauno apygardos administracinis teismas pernai nutraukė bylą dalyje dėl įpareigojimo savivaldybei atkurti nuosavybės teises į tuos pastatus. Savivaldybei neliko būtinybės dalyvauti teisme, nes žemės grąžinimo klausimus sprendžia apskritis“, - aiškino Kauno miesto savivaldybės teisės skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė.

Kauno apskrities viršininkas Romualdas Morkevičius sakė tikįs, kad painią istoriją išnarplios teisėsaugininkai.

Savininkai planų neatskleidžia

Kauno apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento viršininko pareigas laikinai einantis Vytas Daubaras mano, kad kalta savivaldybė. „Ji neparengė naujo detaliojo mokyklos plano, todėl buvome įpareigoti grąžinti žemę natūra. Žemės paskirtį turėjome nustatyti kitą, kad galėtume grąžinti žemę. Ar tai neprieštaravo miesto Bendrajam planui? Gal kažkiek, bet grąžinti mes privalėjome. Liepos mėnesį paskirtis vėl pakeista į visuomeninę“, - teigė V.Daubaras.

Nekilnojamojo turto ekspertai mano, kad ji gali būti verta daugiau kaip 3 milijonų litų. Gali būti, kad savivaldybei teks išpirkti šią žemę, kad netektų uždaryti mokyklos.

D.Gruodis vyras Vytautas Gruodis teigė nežinąs, ką darys su atgauta žeme. „Lauksime, kol paaiškės, ar žemės grąžinimas dar galioja“, - teigė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų