Pereiti į pagrindinį turinį

Ką daryti Vilniuje prispyrus „reikalui“?

2012-11-20 05:00
Ką daryti Vilniuje prispyrus „reikalui“?
Ką daryti Vilniuje prispyrus „reikalui“? / Gedimino Bartuškos nuotr.

Vilniuje turime net 48 viešuosius tualetus, tačiau vos pora iš jų pritaikyta negalią turintiems žmonėms. Ką daryti prispyrus „reikalui“? Nešiotis su savimi puoduką, o gal vilkėti sauskelnes?

Surengė socialinę akciją

Vakar pasaulis minėjo Tarptautinę tualetų dieną. Vidurdienį Lietuvos žmonių su negalia sąjunga kartu su partneriais ta proga surengė socialinę akciją „Viešieji tualetai Vilniuje – prabanga ar būtinybė?“. Ja buvo siekiama garsiai iškelti egzistuojančią viešųjų tualetų problemą ir paraginti žmones išsakyti savo nuomonę.

Vinco Kudirkos aikštėje sąjungos atstovai suvaidino realaus gyvenimo situaciją, kai neįgalusis žmogus mėgina pasinaudoti tualetu, kuris jam nepritaikytas. Žinoma, ji sulaukė daug smagių ovacijų ir praskaidrino nuotaiką praeiviams, tačiau žvelgiant į tai be humoro padėtis išties liūdna. Juk dažnai neįgalus žmogus, sėdintis vežimėlyje, iš pašalinių nesulaukia reikiamos pagalbos.

„Ši bėda labai didelė. Vilniaus savivaldybės duomenimis, šiuo metu Vilniuje įrengti 48 viešieji tualetai, tačiau iš jų vos du yra pritaikyti neįgaliesiems. Apskritai dažna situacija, kai neįgaliesiems į viešuosius tualetus būna sunku patekti: laiptai, bortelis, siauros durys ar kokia kita kliūtis. Galų gale ne paslaptis, kad tiek vilniečiams, tiek sostinės svečiams dažnai sunku rasti viešuosius tualetus, dalis jų neveikia“, – teigė Lietuvos žmonių su negalia sąjungos narė Ramunė Šidlauskaitė.

Rūpestis ir mamoms

Pasak pašnekovės, tokia situacija kelia nepatogumų ne tik negalią turintiems asmenims, bet ir mamoms su mažais vaikais, senyvo amžiaus žmonėms, galiausiai ir paprastam žmogui. „O paskui vis girdime, kad koks nors užsienietis apšlapino kokią sieną ar dar ką“, – sakė R.Šidlauskaitė.

Šia socialine akcija organizatoriai siekė atkreipti žmonių dėmesį į problemas dėl viešųjų tualetų, ragino nelikti abejingus ir garsiai išreikšti savo nuomonę. V.Kudirkos aikštėje jie buvo pastatę stendą, kuriame visi galėjo priklijuoti lipduką atsakydami į klausimą – užtenka ar ne viešųjų tualetų sostinėje, atsižvelgiant į tai, kad dalis jų yra netvarkingi ar net neveikiantys.

Pasiūlymus teiks savivaldybei

„Klausiame praeivių, kokia jų nuomonė, ar užtenka sostinėje viešųjų tualetų, kiek ir kur jų turėtų būti ir panašiai. Paskui tuos pasiūlymus teiksime miesto savivaldybei“, – per renginį pasakojo R.Šidlauskaitė.

Renginio dalyviams taip pat buvo teikiama informacija apie šlapimo nelaikymą, kuris vargina apie 300 tūkst. Lietuvos gyventojų, šios ligos profilaktiką ir reikalingas higienos priemones. Per žaismingą akciją jos dalyviams buvo dalijami puodai, kuriuos buvo siūloma prisirišti prie savo vežimėlių, lazdų ir visur su savimi nešiotis, kad, prispaudus reikalui, nereikėtų lėkti per visą miestą ieškant tualeto, nes juk tinkamas neįgaliesiems tėra netoli Arkikatedros bazilikos ir Lukiškių aikštėje.

Žada pritaikyti visus

Savivaldybės atstovai į šią problemą žiūri paprasčiau. Jų teigimu, mieste centre esančius tualetus rasti tikrai nesunku, nes iškabinti ženklai. Mieste yra trys viešieji tualetai, pritaikyti neįgaliesiems, o kitus, įrengtus prieš 20, 25 ir daugiau metų, rekonstravus esą taip pat planuojama pritaikyti ir neįgaliesiems. Tik neaišku, kada tai įvyks.

Beje, kalbant apie miesto širdyje veikiančius tualetus, netrukus naujam gyvenimui turėtų būti prikeltas esantis V.Kudirkos aikštėje. „Šį viešąjį tualetą numatoma suremontuoti iki metų pabaigos, o atidaryti 2013 m. pradžioje. Tualete bus įrengtas vandens šildytuvas, taigi turėtų būti šiltas vanduo“, – sakė Komunalinio ūkio poskyrio vyriausiasis specialistas Saulius Valickas.

Vilnius – ne Sankt Peterburgas, todėl pas mus Tarptautinė tualetų diena niekaip neminima. O štai pas kaimynus šią dieną žmonės viešaisiais tualetais naudojasi nemokamai.

„Kaip nors ypatingai Tarptautinė tualetų diena neminima. Vilniuje ne visi viešieji tualetai yra apmokestinti (mokestis – 1 litas, jis tik iš dalies atperka tualetų eksploatacijos ir priežiūros sąnaudas), taigi miestiečiai ar miesto svečiai pagal galimybę gali pasirinkti, kuriuo tualetu pasinaudoti. Pvz., Lukiškių a. 18 viešasis tualetas mokamas, o netoli esantis kitas tualetas Pamėnkalnio g. 40A – ne“, – siūlymus dalijo savivaldybės atstovas.


Tarptautinė tualetų diena

Tarptautinė tualetų organizacija lapkričio 19-ąją paskelbė Tarptautine tualetų diena. Ši organizacija buvo įkurta 2001 m., po Singapūre sušauktos tarptautinės konferencijos, kurioje buvo nagrinėjama tualetų problema. Pasirodo, 40 proc. pasaulio gyventojų neturi standartinių sanitarinių patogumų. Dėl šios priežasties plinta infekcinės ligos, didėja medicinos išlaidos.

Tarptautinės tualetų organizacijos steigėjas Jackas Simas tikisi, kad ne tik į šią tarptautinę šventę bus pažiūrėta su šypsena, bet kad ji padės apsaugoti aplinką nuo infekcijų plitimo. Šią dieną skatinama sutvarkyti apleistus lauko tualetus, įrengti naujų.


Ar žinote, kad...

Terminas „tualetas“ kilęs iš prancūzų kalbos, kurioje žodis „toile“ reiškia „pala“ arba „skepeta“, kurios buvo rišamos vyrui ar moteriai ant kaklo jiems darant šukuoseną. Vėliau tualetu padėtas vadinti stalas, ant kurio buvo sukraunamos priemonės šukuosenai daryti, o XVII a. – ir patalpa, skirta rengtis ir kūno priežiūrai. Vadindami išvietę tualetu aristokratai stengdavosi pabrėžti joje esančio žmogaus privatumą ir siekį pagerinti savo asmeninę savijautą.

Kitas terminas – „pisuaras“ – yra šiek tiek stačiokiškesnis. Jis atsirado 1896 m. Ciuriche, Šveicarijoje. „Pissoire“ prancūziškai reiškia „myžykla“.

„Unitazas“ atkeliavo iš rusų kalbos dar caro laikais. Vakaruose šis žodis nevartojamas. Tiesiog anglų bendrovė „Unitas“ („vienybė“ – lot.) jau nuo 1883 m. gamino keramines kriaukles ir tupyklas Rusijos caro rūmams, kuriuose jos ir buvo pradėtos vadinti unitazais, nes ant jų aiškiai buvo matyti bendrovės logotipas. Niekur kitur, išskyrus posovietinę erdvę, tokios tupyklos unitazais nevadinamos.


Viešieji tualetai, pritaikyti neįgaliesiems:

Lukiškių a. 18 (mokamas),

Barboros Radvilaitės g. 2 (mokamas),

Konstitucijos pr. 7A (mokamas).

Viešieji tualetai Vilniaus mieste:

Bazilijonų g. 5 (mokamas),

Vokiečių g. 13 (mokamas),

Olandų g. 1 (nemokamas),

Pamėnkalnio g. 40A (nemokamas),

Kauno g. 5A / 1 (nemokamas),

Kalnų parke (Trijų Kryžių kalno papėdėje),

Vingio parke,

Vilniaus miesto Žirmūnų, Valakupių I, Valakupių II, Žaliųjų Ežerų, Salotės paplūdimiuose.

Biotualetai stovi autobusų apsisukimo žieduose, taip pat jie (mokami) integruoti viešojo transporto stotelių paviljonuose: Maironio g. „Dailės akademijos“, Kalvarijų g. „Žaliojo tilto“ ir Kalvarijų g. ,„Kunigo Broniaus Laurinavičiaus“ stotelėse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų