Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip įveikti Sosnovskio barščius?

2012-06-26 11:30
Kaip įveikti     Sosnovskio barščius?
Kaip įveikti Sosnovskio barščius? / Vidos Mildažienės nuotr.

VDU Kauno botanikos sodas pradeda visuomenei informuoti skirtą aplinkosaugos akciją „Sosnovskio barščių poveikis aplinkai, jų plitimo prevencijos galimybės ir naikinimo būdai“.

Minėta akcija rengiama neatsitiktinai, nes Sosnovskio barščių – šio nuodingo, atsivežto iš svetur augalo išplitimo mastai visoje Lietuvoje yra tiesiog stulbinami.

„Kaip žinome, kol kas neįmanoma visiškai išnaikinti šių vislių nuodingų augalų. Jie braunasi net į miesto centrą. Pernai liepą kai kurių gatvių pakraščiai ir šlaitai, apaugę Sosnovskio barščiais, buvo purškiami specialiais chemikalais ir šienaujami, Kaune ir vėl gausu šio agresyvaus ateivio palikuonių. Vienas augalas subrandina nuo 10 tūkst. iki 1 000 tūkst. sėklų. Šių augalų apstu ir kai kuriose privačiose valdose, kur jų naikinimu turi rūpintis patys gyventojai“, – kalbėjo Botanikos sodo direktorė Vida Mildažienė.

Šiandien 16 val. verta atvykti į Botanikos sodą, kur docentas Zigmantas Gudžinskas informuos visuomenę apie Sosnovskio barščių invazijos mastus Lietuvoje, poveikį augalų ekosistemoms ir žmogui. VDU Kauno botanikos sodo specialistai ir Gamtos mokslų fakulteto studentai pasidalys savo patirtimi ir pademonstruos, kaip skiriasi Sosnovskio barščių naikinimo būdų veiksmingumas.


Pavojingas atėjūnas

Sosnovskio barščių nesupainiosi su kitais augalais – jo gėlynai yra skėčio formos, panašūs į krapų, tik kur kas didesni (šis ateivis iš Kaukazo gali išaugti net iki 5 metrų aukščio).

Šių augalų nereikėtų liesti ar skinti – sužaloto augalo sultys (jų ypač daug išsiskiria saulėtomis dienomis), patekusios ant odos, gali ne tik sukelti sunkią alerginę reakciją, bet ir pavojingus, sunkiai ir ilgai gydomus odos nudegimus. Šį augalą žmonės dažniausiai naikina purkšdami herbicidu randapu. Apie daug efektyvesnius kovos būdus su Sosnovskio barščiais bus galima sužinoti minėtame Botanikos sodo renginyje.

Įdomu, kad 1973 m. žurnale „Mūsų sodai“ vienas bitininkas gyrė tuomet dar Lietuvoje neseniai pasirodžiusius Sosnovskio barščius kaip labai medingus augalus. Dabar jau įrodyta, kad šie augalai nuodingi ir bitėms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų