Pereiti į pagrindinį turinį

Per kalbų kursus — į bažnyčios prieglobstį

2007-09-12 00:00

Kaune, Laisvės alėjoje, praeiviai viliojami nemokamai mokytis anglų kalbos, tačiau iš tiesų ieškoma pretendentų tapti mormonų bažnyčios nariais.

Kaune, Laisvės alėjoje, praeiviai viliojami nemokamai mokytis anglų kalbos, tačiau iš tiesų ieškoma pretendentų tapti mormonų bažnyčios nariais.

Paliko vienuolyną

Į mormonų bažnyčią kviečiama neįprastai. Kauniečiai gundomi nemokamai mokytis anglų kalbos. Po pamokų jiems siūloma pasiklausyti pamaldų, kurios vyksta Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčioje. Paprastai rengiami trijų lygių kalbos kursai. Pamokas veda jauni amerikiečiai – mormonų misionieriai.

Vakar Laisvės alėjoje praeivių laukė bažnyčios narės Lolita Babickaitė ir Olga Mikulevičienė, kurios kvietė į bažnyčią ir siūlė nemokamai mokytis anglų kalbos.

Katalikų bažnyčios Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas teigė, kad bažnyčia kiekvienam palieka sąžinės ir tikėjimo laisvę. „Silpnesnio tikėjimo žmonės yra viliojami kitų religinių judėjimų. Negražu, jei tai daroma nesąžiningu keliu, žmonėms siūlant viena, o paskui viliojant į bažnyčią“, - teigė D.Chmieliauskas.

Ragina sveikai gyventi

Rusė O.Mikulevičienė yra ištekėjusi už lietuvio. Pora susituokė Maskvoje, o prieš metus grįžo gyventi į vyro gimtąjį Kauną. „Mane patraukė ši bažnyčia. Patinka, kad ji moko gerbti šeimą, ragina atsisakyti žalingų įpročių. Čia susipažinau su įdomiais žmonėmis“, - sakė moteris, kuri bažnyčiai priklauso 12 metų.

Mormonai savo bažnyčiai moka dešimt procentų atlyginimo, už šiuos pinigus leidžiamos knygos, statomos šventyklos. „Tačiau nesu girdėjusi, kad bažnyčios nariai visą savo turtą atiduotų bažnyčiai. Kaip tik esame raginami mokytis, ieškotis gerų darbų, kad galėtume išlaikyti šeimas ir padėti skurdžiau gyvenantiems“, - pasakojo O.Mikulevičienė.

Anot jos, Rusijoje mormonų bažnyčia vykdo labdaros projektus kartu su valdžios institucijomis ir pravoslavų cerkve.

Kaune mormonų bažnyčia turi apie šimtą narių.

Praeiviai abejingi

Iš Jurbarko rajono atvykusi Marytė Rukšnaitienė stabtelėjo ties mormonų bažnyčios stendu. „Ar galiu paimti vaikams?“ – paklausė moteris ir pasirinko kelias brošiūras religine tema. „Esu tikinti, per šventes lankomės bažnyčioje. Pamaniau, pasiimsiu knygelių paskaityti, gal sužinosiu ką nors naujo“, - sakė moteris.

Šios bažnyčios įkūrėjas - Jozefas Smitas (1805-1844). Jo šeima buvo krikščioniška, tačiau nesusijusi su jokia konkrečia bažnyčia. Pirmoji vizija aplankė keturiolikmetį Jozefą. Jam pasirodęs Dievas Tėvas bei Jėzus Kristus ir pasakęs, kad žemėje kol kas nėra tikros krikščionių bažnyčios, ir todėl jis neturėtų skubėti rinktis.

Antrąją viziją J.Smitas pamatė būdamas septyniolikos - jam apsireiškęs angelas Moronijus nurodė vietą, kur užkastos auksinės plokštės, ant kurių aprašyta senovės Amerikos civilizacijos istorija.

Į Lietuvą pirmieji mormonų misionieriai atvyko 1992 m. 2001 metais įvykusio gyventojų surašymo duomenimis, mormonais save laikė 197 Lietuvos gyventojai. Mūsų šalyje veikia trys bendruomenės didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų