Pereiti į pagrindinį turinį

Kas platino nelegalius automobilių stovėjimo bilietus?

2013-03-28 16:30
Kas platino nelegalius automobilių stovėjimo bilietus?
Kas platino nelegalius automobilių stovėjimo bilietus? / Tomo Raginos nuotr.

Kaune paplitę nelegalūs automobilių stovėjimo bilietai išimami iš apyvartos, sekama jų platinimo pėdsakais.

Išimami iš apyvartos

„Kol kas nežinome, kiek tiksliai nelegalių bilietų išplatinta Kaune. Iki šiol suskaičiavome iki 50. Galiu patikinti, kad jie jau nebedaro jokios žalos miesto biudžetui, o jų turėtojams – nebeduoda naudos. Visi kontrolieriai žino, kaip nelegalus bilietas atrodo“, – sakė „Automobilių stovėjimo aikštelių“ direktorius Algimantas Puidokas.

Apie nelegalius bilietus sužinota vos prieš savaitę. Per porą darbo dienų suburta darbo grupė, apklausti įmonės darbuotojai, nustatyta nelegalių bilietų gamybos eiga. Kol kas visos gijos veda link šį mėnesį už šiurkščius pažeidimus iš „Automobilių stovėjimo aikštelių“ atleisto Kontrolės ir informacijos analizės skyriaus vadovo Vytauto Bakšos.

Skaičiuoja, kiek išduoda

„Automobilių stovėjimo aikštelės“ platina kelių rūšių bilietus, kurių maketai patvirtinti įstaigos vadovo įsakymais. Praėjusią savaitę pradėjus patikrinimą, nustatyta, kad V.Bakšai buvęs vadovas Vitas Lendraitis pavedė atsakyti į kitos savivaldybės bendrovės „Autrolis“ raštą. Jame buvo prašoma 18 bilietų, kurie leistų automobilius statyti nemokamai iki metų pabaigos. „Automobilių stovėjimo aikštelės“ net ir savivaldybės kontroliuojamai įmonei tiek leidimų nei už dyką, nei už lengvatinę kainą negalėjo išduoti. Teigiama, kad V.Bakša ne tik pasirūpino leidimais, bet ir nurodė sukurti naują leidimų maketą, nepatvirtintą jokiais įsakymais.

Žinoma, kad tokiu būdu „Autrolį“ pasiekė 21 bilietas. Tačiau, turimais duomenimis, buvo pagaminti dar mažiausiai 24 bilietai pagal tokį patį maketą. Visų jų pėdsakų kol kas nepavyko susekti.

„Taip, “Autroliui„ buvo išduota pora dešimčių bilietų, bet jų paskui daugiau atsirado. Iš kur? Aš nežinau. Paklauskite kontrolierių, jie daugiau bilietų pradėjo pastebėti, kai mane atleido iš darbo“, – sakė V.Bakša. 

Per „Automobilių stovėjimo aikštelėse“ atliekamą tyrimą surinktoje medžiagoje pažymima, kad pats V.Bakša jam pavaldiems kontrolieriams nurodė, jog tokie bilietai automobilius leidžia nemokamai. Kol kas nėra duomenų, kad V.Bakša tokius bilietus pardavinėjo. Vieno legaliai išduoto metinio bilieto kaina gyventojui siekia 2 100 litų.

Kreipsis į prokuratūrą

„Galbūt, kai kurie žmonės net nežino, kad naudojasi nelegaliais bilietais. Prašom juos grąžinti, nes jais pasinaudoti vis tiek nebegalima – tokį bilietą radę kontrolieriai fiksuoja, kad už tokio automobilio stovėjimą nesumokėta vietinė rinkliava“, – pasakojo A.Puidokas.

„Automobilių stovėjimo aikštelių“ vadovas neatmetė galimybės, kad surinkta medžiaga atsidurs prokuratūroje.

Jei įtariamuoju taps V.Bakša, tai bus antroji byla, kurioje įtarimai krenta ant šio buvusio KGB karininko. Jis yra minimas Kauno apygardos prokuratūros pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl slapto „Automobilių stovėjimo aikštelių“ dokumento paviešinimo.

V.Bakša tikina, kad visa istorija – A.Puidoko siekis vienu metu suversti kažkam bėdą ir susidoroti su nepalankiais darbuotojais.

„Bus gerai, jei šitos istorijos imsi teisėsauga. Ji sudės visus taškus“, – sakė V.Bakša.

Įžvelgė KGB metodus

V.Bakšos įtaka „Automobilių stovėjimo aikštelėse“ išaugo per praėjusius metus. Tuo metu nuo pareigų buvo nušalintas A.Puidokas. „Automobilių stovėjimo aikštelių“ darbuotojų darbu ėmė skųstis ir žmonės, ir su V.Bakšos pavaldinių surinkta medžiaga turintys dirbti pareigūnai. Tačiau papeikimų ir pastabų iš jiems vadovaujančio V.Bakšos darbuotojai beveik negaudavo.

Slapto dokumento paviešinimo pėdsakų ieškoję specialistai patikrino „Automobilių stovėjimo aikštelių“ darbuotojų darbo kompiuterius. V.Bakšos kompiuteryje aptikti neteisėtai rinkti ir kaupti konfidencialūs žmonių duomenys: jų vardai, pavardės, asmens kodai, darboviečių pavadinimai, vairuojamų automobilių valstybiniai numeriai.

Yla išlindo iš maišo

Sausio pabaigoje į darbą grįžęs A.Puidokas buvo V.Bakšos ir kelių darbuotojų pasitiktas nesvetingai. Miesto tarybos nariai ir kiti valdžios atstovai gavo anoniminius laiškus, kuriuose grasinama streikais, teigiama, kad su A.Puidoku neįmanoma dirbti, prašoma jį nušalinti nuo pareigų.

Įstaigos administracija surengė visuotinį susirinkimą ir slaptą įmonės darbuotojų balsavimą, per kurį didžioji dalis jų nurodė vadovu pasitikintys. Po pertraukos į darbą kibęs A.Puidokas netrukus darbovietėje aptiko ne vieną pažeidimą. Paskutinis jų – nelegalių bilietų skandalas.

„Gal todėl į grupę susibūrę keli kontrolieriai ir kontrolės vadas (V.Bakša – red. past.) mane taip ir sutiko, nes bijojo, kad viskas išaiškės“, – svarstė A.Puidokas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų