Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno kino studija išvaikė valdybą

2012-05-17 20:30
Kauno kino studija išvaikė valdybą
Kauno kino studija išvaikė valdybą / Artūro Morozovo nuotr.

Kauno kino studiją (KKS) krečia keistos permainos. Tyliai panaikinta jos valdyba, įstatuose numatyta kino studijai ne itin būdinga teatrinė veikla, o patys kino studijos vadovai apie radikalius pokyčius nieko nežino.

Menininkai nebereikalingi?

Algimantas Puipa, Rolandas Skaisgirys, Rytis Zemkauskas, Egidijus Stancikas ir kiti – šių garsių pavardžių paprasčiausiai nebeliko Kauno kino studijos valdyboje. Neliko ir pačios valdybos.

Kontroversiškai pagarsėjusią Kauno kino studiją nuo šiol valdys trys dalininkai – Kauno savivaldybė, kuriai atstovauti įpareigota buvusio Kultūros skyriaus Kultūros vadybos poskyrio vedėja Jovita Jociuvienė, režisierius Vytautas Balsys ir KKS direktorius verslininkas Edvinas Bindokas.

Pastarasis patvirtino, kad dalininkai atsisakė kolegialaus valdymo organo – valdybos. Nors dalininkai teisę panaikinti valdybą turi, tačiau į klausimą, kodėl taip buvo padaryta, direktorius atsakymo nerado.

Dar steigiant kino studiją apie valdybos laukiantį rimtą darbą kalbėjęs Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius taip pat nežinojo tikslaus atsakymo.

„Tiksliai nežinau, – mįslingai kalbėjo S.Buškevičius. – Kiek suprantu, formuojant valdybą galbūt buvo pažeistas vienas teisės aktas. Gal reglamentas? Rudenį formuosime naują valdybą. Juk galime išrinkti ir tą pačią, kodėl gi ne? Man valdyba labai tiko ir patiko."

Nepaisant šio nežinios, iš įstaigos įstatų išbrauktas visas punktas, apimantis valdybos egzistavimą, jos teises ir pareigas. Panaikinus valdybą, visi sprendimai liko dalininkų rankose.

Kaip iš giedro dangaus

„Man tai labai „maloni“ naujiena. Tikrai nežinojau, ačiū, kad pranešėte. O kokiu pagrindu, dėl ko naikinama valdyba?" – išgirdęs apie permainas KKS nuoskaudos neslėpė vienas iš buvusios valdybos narių Erikas Kundreckas.

"Gal taip ir geriau – mums, kaip valdybos nariams, bus mažiau gėdos, – tarė jis. – Nuo pat pradžios su direktoriumi nerasdavome bendro dialogo, nors visa kino studijos gimimo pradžia buvo labai graži ir buvo galima visko labai daug padaryti.“

E.Kundrecko teigimu, beveik visų narių nuotaika panaši – jie yra nusivylę šiuo projektu. Buvę KKS valdybos nariai svarsto apie viešą pareiškimą.

„Savivaldybė paskyrė valdybą, kad ji kontroliuotų tų mažųjų dalininkų (E.Bindoko ir V.Balsio – red. past.) darbą. Matyt, savivaldybė ir nusprendė, kad ten viskas vyksta gerai, tad ir išformavo valdybą. Ko gero, dėl to, kad netrukdytų mūsų brangaus laiko“, – ironizavo E.Kundreckas.

Kitas valdybos narys, žurnalistas Rytis Zemkauskas, taip pat pripažino, kad nežino tikrųjų valdybos išformavimo priežasčių, bet jam oficialiai buvo pranešta, kad valdyba buvo išformuota dėl procedūrinių formalumų. R.Zemkauskas sakė girdėjęs, kad vėliau žadama ją vėl suformuoti.

Procesas vyksta

Savivaldybės atstovas dalininkų susirinkime įpareigotas balsuoti už KKS įstatų papildymą, kurių esmė – kino studijos veikla nuo šiol bus orientuota ir į teatrinę veiklą.

Siekiant prijungti Mažąjį teatrą prie Kauno kino studijos, pastarosios vienas dalininkų V.Balsys ne kartą viešai deklaravo, kad kiną bandys sujungti su teatru – taip esą norima naujų postūmių kūryboje.

„Kauno kino studija nesvarsto jokių susijungimų nė su vienu teatru: nei su Mažuoju, nei su kokiu kitu“, – ramina teatralus KKS direktorius E.Bindokas.

 

„Pagal įstatymą, norint sujungti ar prijungti kokį nors subjektą prie teatro, tas subjektas taip pat turi užsiimti teatrine veikla. Pagal sprendimą, kuriuo keičiami įstatai, Kauno kino studija užsiims ir teatrine veikla, tad nebebus kliūčių planui, pagal kurį Kaune nebeliks Mažojo teatro“, – teigė Mažojo teatro vadovas Audrius Baniūnas. KKS direktoriaus E.Bindoko raminimais jis, regis, nelinkęs tikėti.

Veiklos auditas Kauno kino studijoje bus atliktas kitais metais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų