Visiems aplinkui veržiantis diržus, Kauno gydymo įstaigos tikina, kad badas iš ligoninės virtuvės puodų nežvelgia.
Papildymo – į spintelę
31-erių kauniečiui Dominykui pastarąjį pusmetį teko lankytis keliose miesto ligoninėse. Rankos traumą kovą jis gydė Kauno Raudonojo Kryžiaus ligoninėje. Prieš kelias dienas dėl pilvo skausmų jaunam vyrui teko pagulėti Kauno medicinos universitetinių klinikų (KMUK) palatoje.
"Pusryčiams – kietai virtas kiaušinis ir duonos riekelė, pietums – lėkštė skysčio, kurio liežuvis nesiverčia vadinti sriuba, ir antras patiekalas, vakarienei – manų košė su sviesto gabaliuku. Tiesa, kelis kartus gavau jogurto", – Kauno Raudonojo Kryžiaus ligoninės valgiaraštį prisiminė Dominykas.
Gulėdamas šioje gydymo įstaigoje, lėkštės dugną kaunietis pamatė tik vieną kartą – kai jo palatos durų nepravėrė nė vienas lankytojas. "Kitomis dienomis mėgavausi namiškių atneštais kepsniais", – nusijuokė kaunietis.
Ne ką įmantresnis valgiaraštis, pasak jo, ir KMUK – beskonės košės, tokios pačios sriubos. "Gal dėl išoperuoto apendicito mane tokiu sausu maistu bando užkimšti? Palatoje gulintys vyrai valgo, ką duoda, bet jau po kelių minučių kuičiasi savo spintelėje ko nors dar užkąsti", – prasitarė Dominykas.
Viskas skaičiuojama gramais
KMUK ligonių maitinimo tarnybos darbuotojos kasdien maistą ruošia daugiau nei 1,5 tūkst. burnų.
Stacionaro skyriaus ligoniams maitinti per parą čia skiriama apie 7 litus. Dienos stacionaro skyriaus ligoniams, kurie naktis leidžia namuose, skiriama 4,7 lito, mamoms, kurios slaugo savo atžalas, – 5,2 lito.
"Tokios sumos ligoniams maitinti skiriamos antrus metus. Anksčiau jos buvo mažesnės", – tikino maitinimo tarnybos vadovė Regina Pabrinkienė. KMUK ligoniai valgį gauna keturis kartus per dieną: rytą, po pietų, vakare ir prieš miegą. Vaikai, be naktipiečių, gali mėgautis ir priešpiečiais. Diabetikams maistas į palatas vežamas šešis kartus per dieną.
"Štai šiandien ligoniams davėme 50 g duonos ir batono, 10 g sviesto, 200 g manų košės, 40 g pieniškos dešros, 400 ml arbatos", – apsilankymo dieną pusryčių valgiaraštį vardijo R.Pabrinkienė. Pietums tądien ligoniai gavo makaronų sriubos lėkštę, vištienos su bulvėmis ir tarkuotomis morkomis.
"Pas mus ligoniai gali rinktis iš dviejų antrųjų patiekalų. Kas nenorėjo vištienos, galėjo skanauti varškės apkepo", – aiškino R.Pabrinkienė.
Vaikams, pasak jos, skiriamas geresnis maistas. Mažieji ligoniukai esą dažniau mėgaujasi šviežiais vaisiais, varškės desertais, jogurtais, sausainiais ir bandelėmis.
Produktus į ligoninės valgyklą konkursą laimėjusios įmonės atveža prieš 5 val. ryto. "Pieną ir duoną gauname kiekvieną dieną, varškę ir mėsą – tris kartus per savaitę, paukštieną atveža du kartus", – skaičiavo tarnybos vedėja.
Laikrodžio rodyklėms artėjant prie 6 val., dvi dešimtys virėjų jau ruošia pusryčius. "Manau, mūsų maistas skanus, o ir porcijos pakankamo dydžio", – pavaldinių darbą vertino tarnybos vadovė.
Ligoninė – ne restoranas
Kauno apskrities ligoninėje vienam ligoniui per parą skiriama kur kas kuklesnė suma – 5 litai.
Tiesa, prieš metus ji buvo dar menkesnė – 4,5 lito. "Sumos nemažiname ir artimiausiu metu nežadame mažinti", – į klausimą, ar ligoninėje negalvojama apie diržų veržimą, atsakė dietologė Janina Bierienė. Šioje gydymo įstaigoje maistas po palatas vežiojamas tris kartus per dieną. Tik diabetikams dažniau, o vaikams – ir geresnis.
"Tik nereikia manyti, kad ligonius matiname vien košėmis! – galimoms spėlionėms kelią užkirto J.Bierienė. – Žinoma, nereikia pamiršti, kad ligoninės mityba yra ligoninės mityba. Čia mažiau riebalų ir druskos, keptų ir rūkytų produktų."
Kiauliena pakeitė jautieną
Kauno 2–oji klinikinė ligoninė bene vienintelė iš Kauno gydymo įstaigų, kuri sunkmečiu sumažino ligonių maistui skiriamą sumą.
Nuo praėjusių metų ligoninės virėjos vietoj 6 litų, skirtų vienam žmogui, turi išsiversti su 5–5,5 lito. "Ir dėl sunkmečio, ir dėl atpigusių produktų", – aiškino dietologė Vitalija Šurkienė.
Ligoninės valgiaraštis ir ligonių skrandį pasiekiantis maisto kiekis, pasak jos, dėl tų kelių dešimčių centų beveik nepasikeitė. Tiesa, į ligonių lėkštes kiek rečiau keliauja jautiena. Ją pakeitė pigesnė kiauliena. O ir priešpiečius ligoninėje gauna tik mažieji ligoniukai.
"Tačiau skaičiuojame ne visur. Maisto produktus vežančių įmonių visada paprašome, kad į ligoninę vežtų tikrą grietinę, o ne riebalų mišinį", – pabrėžė V.Šurkienė.
Dietologė neslėpė, kad, paragavus diabetikams skirto maisto, gali pirštis vienintelis apibūdinimas – prastas. "Bet tokiems ligoniams maistas turi būti be riebalų, druskos ir žalumynų", – apie ligonių maitinimo ypatumus kalbėjo V.Šurkienė. Tuo tarpu maitinančioms mamoms, dietologės teigimu, ligoninėje duodama sotesnio maisto ir pieno. Mažiausiems ligoniukams čia ruošiamos specialios košytės.
"Žmonės sako, kad gerai maitiname. Ar paprašo antros porcijos? Reikia klausti maisto išnešiotojų", – nusijuokė V.Šurkienė.
Naujausi komentarai