Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno marių pakrantėje riogso šiukšlynai

2012-07-19 11:00
Kauno marių pakrantėje riogso šiukšlynai
Kauno marių pakrantėje riogso šiukšlynai / Tomo Raginos nuotr.

Kauno marių pakrantėje prie Palemono, smarkiai nuslūgus vandeniui, atsivėrė didžiuliai šiukšlynai.

Vaizdas šokiruoja

Neseniai skelbta apie antrą ekologinę akciją Daugų ežere. Iš jo dugno, tepraėjus vos penkeriems metams nuo pirmos tokios akcijos, narai su aplinkosaugos entuziastais vėl išgriebė tonas šiukšlių.

Kaunas savo pašonėje turi ne tik dvi didžiausias Lietuvos upes ir keletą mažesnių, bet ir savo marias. Pastaruoju metu smarkiai pažemintas Kauno marių vandens lygis apnuogino šio vandens telkinio ir jo pakrančių kraujuojančias žaizdas. Plačioje iš po vandens išnirusioje pakrantės juostoje ties Palemonu apstu įvairaus dydžio padangų, stiklo, keramikos dirbinių šukių, metalo skeveldrų, gumos, plastiko gaminių.

Vaikščioti – pavojinga

„Štai pasigrožėkite, kokią butelių, buteliukų, flakonų, stiklainių, skardinių dėžučių ir dangtelių, kibirėlių, kamštelių, plastikinių pakuočių ir maišelių, puskojinių, šlepečių, sportbačių ir kitų daiktų kolekciją galima surinkti per valandą pakrantės puskilometrio ruože“, – mostelėjo ranka Laivelių gatvės pašonėje tyvuliuojančių marių link vietos gyventoja Regina Pupalaigytė.

Palemonietė pakvietė pasivaikščioti marių pakrante ir ties gražiuoju Lakštingalų slėniu. Deja, vaikščioti nedrįsome – žengti žingsnį trukdė nenusakoma daugybė smulkių ir stambių stiklo šukių, galinčių kiekvieną akimirką pradurti vasarinės avalynės padą.

R.Pupalaigytės teigimu, dabar, kol marių vandens lygis žemas, būtina kuo skubiau surinkti šiukšles.

„Tereikia skubiai suburti žmones talkon valyti pakrantės“, – įsitikinusi pašnekovė.

Kviečia į talką

Nereikia būti aiškiaregiu, kad suvoktum, jog ne marsiečiai, o vietos gyventojai ir atvažiuojantys žvejai bei poilsiautojai užteršė pakrantę, palikę joje savo nevalyvų, tiesiog nusikalstamų pėdsakų. Suprantama, juos greitai gali paskandinti pakeltas marių vandens lygis, todėl R.Pupalaigytė siūlo rytoj 10 val. palemoniečiams rinktis Lakštingalų slėnio estradoje ir išvalyti marių pakrantę prie Palemono.

„Ir tuomet net ančiukai su gulbiukais nepaliks pakrantėje kraujuotų dėl susižalojimų brydžių, o mes patys nebeteršime išvalytos pakrantės ir kitiems drausime tai daryti“, – vylėsi Regina.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų