Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno prokuroras šantažavo valdininkus?

2012-11-30 05:00
Kauno prokuroras šantažavo valdininkus?
Kauno prokuroras šantažavo valdininkus? / Kęstučio Vanago (BFL) nuotr.

Savo giminės žemės susigrąžinimo problemas galimai neteisėtais būdais sprendęs Kauno apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Juozas Bagdonavičius paskui save nusitempė dar du kolegas ir vieną Kauno advokatą.

Suviliojo žemė

„Kauno diena“ jau rašė, kad pas J.Bagdonavičių užvakar apsilankė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai.

Generalinės prokuratūros išplatintame pranešime patvirtinama, kad Kauno prokurorams pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, siekiant turtinės naudos. Prokurorai esą priėmė mažesnės nei 1 MGL dydžio vertės kyšį. Įtarimai dėl papirkimo taip pat pareikšti Kauno miesto advokatui.

„Kauno dienos“ žiniomis, STT agentai tyrimą pradėjo dėl J.Bagdonavičiaus veiklos, o jo kolegos ir advokatas įkliuvo atsitiktinai ir tai nėra susijęs su Taikos prospekte esančio stadiono reikalais.

Neoficialiai kalbama, kad susikompromitavęs prokuroras J.Bagdonavičius galėjo net šantažuoti Kauno savivaldybės valdininkus, siekdamas, kad būtų atkurtos nuosavybės teisės į dalį sklypų Taikos prospekte, kur šiuo metu tebėra dykviete virstantis stadionas ir jam priskirta maždaug 10 ha teritorija, kurioje planuota statyti didžiulį sporto kompleksą.

„Na, kad šantažavo, tai, sakyčiau, kažkur dabartiniu metu gandas atsiranda. Kaip ten buvo, tai, matyt, yra tyrimo sritis. Tikiuosi, kad tais klausimais, kuriais tyrimas pradėtas, turėtų būti išsiaiškinta“, – neneigė Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis.

Aiškinosi patys

„Pastaruoju metu turėjome vieną aštresnį skundą, susijusį su sklypu Taikos prospekte“, – apie vidinį Kauno prokuratūroje vykusį tyrimą prasitarė K.Betingis. Pagal gautus skundus buvo tikrinama konkreti byla. Vyriausiasis prokuroras patvirtino, kad po patikrinimo teko keisti sprendimus toje byloje ir pripažinti, kad jie buvo nepagrįsti.

„Mūsų patikrinimas Kauno apylinkės prokuratūroje buvo susijęs su vienos baudžiamosios bylos patikrinimu“, – dėstė Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras. Jis patvirtino, kad buvo kalbama apie pavaduotojo J.Bagdonavičiaus giminės siekimą atstatyti nuosavybę.

Tikrintojams teko priimti procesinius sprendimus, buvo panaikinti įtarimai ir baudžiamosios bylos tyrimas buvo perduotas Marijampolės prokurorams, nes ši įstaiga nėra pavaldi susikompromitavusiam prokurorui J.Bagdonavičiui.

Vykdė įsakymą

Kauno prokurorų veiklos tyrimą kontroliuojantys Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorai vakar kreipėsi į teismą dėl J.Bagdonavičiaus ir Kauno apylinkės prokuratūros Trečiojo skyriaus prokurorės Vidos Viduolienės nušalinimo nuo pareigų. Šiandien teismas turėtų paskelbti sprendimą.

Tačiau ši prokurorė, dar vienas jos kolega Alius Juodviršis ir advokatas Ričardas Lilas nesusiję su kai kuriuos Kauno savivaldybės valdininkus ne juokais išgąsdinusia žemės sklypo Taikos prospekte byla.

Kalbama, kad advokatas užsuko į prokuratūrą nešinas keliais buteliais, kurių vertė mažesnė nei 1 MGL (apie 120 litų), pasiaiškinti visai kitos bylos. Viršininkas pavaldinius išsikvietė į kabinetą.

„Aš esu žemesnio rango prokurorė, jeigu mane kviečia aukštesnio rango prokuroras ir prašo pasakyti tam tikrus dalykus, tai aš turiu tai padaryti. Ne aš sprendžiu, būdama pas viršininką kabinete, kas turi jame likti ir kas turi išeiti. Aš nepadariau jokios korupcijos ir nepriėmiau jokio kyšio“, – išdėstė beveik 20 metų teisinėje sistemoje dirbanti prokurorė V.Viduolienė.

Vaidmenys neaiškūs

Ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamų veikų buvo pradėtas gerokai anksčiau, lapkričio 12 d. Tyrimą pradėjusi Generalinė prokuratūra ir ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti Šiaulių apygardos prokuratūra kol kas susilaiko nuo paaiškinimų, kokį vaidmenį dėl prokuroro J.Bagdonavičiaus veiklos vykdyto tyrimo suvaidino jo pavaldiniai.

Šiandien Šiaulių apygardos prokurorai kreipsis į teismą ir dėl trečiojo prokuroro nušalinimo nuo pareigų. Bus sprendžiama, kaip elgtis su 1 MGL vertės kyšio davėju advokatu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų