Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno socdemai: A. Navakauskas mes pirštinę O. Leiputei?

2013-03-11 14:53
Kauno socdemai: A. Navakauskas mes pirštinę O. Leiputei?
Kauno socdemai: A. Navakauskas mes pirštinę O. Leiputei? / Artūro Morozovo nuotr.

Artėjant Kauno socialdemokratų pirmininko rinkimams pratrūko ilgai tvinkę skauduliai. Kai kurie partijos nariai, nepatenkinti dabartinės lyderės Orintos Leiputės vadovavimu Kauno skyriui, teigia, kad pagerinti slogų klimatą galėtų tik naujas lyderis.

Skyrius nukraujavo

Kovo 16 d. Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Kauno skyrius rinks naują pirmininką.

Ketverius metus skyriui vadovavo Orinta Leiputė. Jai pirštinę rinkimuose žada mesti buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius Antanas Navakauskas, tarp kandidatų minimi miesto tarybos nariai Valys Venslovas ir Vasilijus Popovas.

Neseniai buvo paskelbtas viešas pareiškimas, kuriame dalis socialdemokratų atvirai kaltina O.Leiputę sumenkinus partijos skyriaus prestižą.

Po to, kai dalis į Kauno tarybą išrinktų socialdemokratų nusprendė sugriauti valdančiąją koaliciją ir prisijungė prie konservatorių, skyrių paliko dešimtys partijos narių.

Kauno taryboje šiuo metu likę vos du socialdemokratai: vicemeras V. Popovas ir V. Venslovas. Kęstučio Kriščiūno narystė partijoje sustabdyta, nes šis politikas įklimpo į korupcijos skandalą ir yra teisiamas.

Anksčiau socialdemokratai Kauno taryboje turėjo šešis narius.

Narių gerokai sumažėjo

„Tokio nubyrėjimo partijos skyriaus istorijoje niekada nebuvo. Deja, Kaune mūsų prestižas šiuo metu visai pašlijęs. Nėra tarpusavio supratimo, vadovai nesitaria su partijos nariais“, – apgailestavo partijos senbuvis, buvęs Lietuvos ambasadorius Danijoje ir Islandijoje profesorius Raimundas Jasinevičius.

Kauno tarybos narė Antanina Medviedevienė sako palikusi socialdemokratų partiją dėl to, kad nepritarė dabartinės Kauno skyriaus pirmininkės pozicijai keisti koalicijos partnerius ir O.Leiputės netolerancijai kitai nuomonei.

„Man buvo keista, kad iš partijos buvo pašalintas Gintautas Labanauskas, kuris laikytas tikruoju miesto socialdemokratų veidu. Užteko, kad jis pareiškė stabdantis narystę, nes nesutinka su frakcijos sprendimu eiti į koaliciją su konservatoriais, o kitą dieną žmogus jau buvo išmestas lauk“, – stebėjosi buvusi ilgametė Socialdemokratų partijos narė A.Medviedevienė.

Suviliojo konservatoriai

Savivaldybių tarybų rinkimuose Kaune socialdemokratai pasirodė palyginti gerai – jie gavo šešias vietas ir su kitomis partijomis ėmėsi formuoti koaliciją be konservatorių.

Socialdemokratai gavo savivaldybės administracijos direktoriaus, vicemero postus. Anuometis meras, Liberalų sąjūdžio partijos narys Rimantas Mikaitis, prisimena, kad su socialdemokratais vyko konstruktyvus darbas.

„Puikiai sekėsi bendradarbiauti su administracijos direktoriumi A.Navakausku. Nors mūsų ideologinės pažiūros skiriasi, bet sutapo vertybinės nuostatos“, – kalbėjo R.Mikaitis.

Apie A.Navakauską gerai atsiliepė ir Lietuvos liberalų ir centro frakcijos seniūnas Tautvydas Barštys. „Duok Dieve tokį lyderį. Tai nepriekaištingos reputacijos, dalykiškas žmogus“, – mano T.Barštys.

Vis dėlto po pusmečio O.Leiputė, V.Venslovas ir Kęstutis Kriščiūnas pasidavė konservatorių vilionėms ir su jais ėmė burti naują valdančiąją koaliciją.

Pasipylė skandalai

„Socialdemokratai padovanojo konservatoriams absoliučią valdžią mieste, nuvylė savo rinkėjus, o patys liko apgailėtinoje padėtyje“, – skelbia viešą laišką išplatinę keli partijos senbuviai.

Kai kurie jungtuvėms su konservatoriais nepritariantys socialdemokratai ironizavo, kad Kauno skyriaus vadė O.Leiputė sutiko formuoti naują valdančiąją koaliciją dėl vicemerės posto. Jį O.Leiputė užėmė tol, kol pagal sąrašą pateko į Seimą.

Prisišlieję prie konservatorių socialdemokratai neišvengė nemalonumų – Kauno skyrių ėmė pliekti teisėsaugos kirčiai.

Buvęs vicemeras, kai kurių kolegų įvardijamas kaip pirmosios koalicijos griūties iniciatorius, K.Kriščiūnas sulaukė kaltinimų piktnaudžiavimu tarnyba, jam netgi teko pasėdėti belangėje, šiuo metu vyksta teismo procesas.

V.Venslovas kurį laiką vadovavo savivaldybės įmonei „Kauno gatvių apšvietimas“ ir yra įtariamas dalyvavęs liuminiscencinių lempų utilizavimo skandale.

Nepatenkintas ir A.Butkevičius?

Kauno savivaldybės seniūnų sueigos vadovas socialdemokratas Algimantas Vilkevičius akcentavo, kad šiuo metu miesto socialdemokratai nėra lygiaverčiai kitų politinių partijų varžovai.

„Ir tai vyksta tuo metu, kai šalyje LSDP yra ypač populiari“, – apgailestavo jis.

„Artėjantys Kauno skyriaus pirmininko rinkimai bus gera proga paanalizuoti mūsų nesėkmes ir partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus pastebėjimus, kad didžiųjų miestų socialdemokratai paskutiniuose Seimo rinkimuose nepateisino lūkesčių“, – mano A.Vilkevičius.

Per Seimo rinkimus nė vienas Kauno socialdemokratas nepateko į antrąjį turą. Skyriaus vadovė O.Leiputė Kalniečių apygardoje liko tik penkta, o į Seimą pateko, pasinaudojusi partijos sąrašu.

Nori susigrąžinti orumą

Buvęs socialdemokratas G.Labanauskas linkėjo buvusiems kolegoms atsinaujinti ir išrinkti stiprų lyderį.

„Reikėtų saugotis išsirinkti pirmininką, kuris ateityje gali turėti rūpesčių su teisėsauga. Apskritai socialdemokratai dabar neturi tokios stiprios politinės figūros, kuri kaip lygus su lygiu galėtų bendrauti su tokiais kitų partijų skyrių vadovais kaip R.Mikaitis, Andrius Kupčinskas, Vydas Gedvilas“, – mano G.Labanauskas.

Viešą pareiškimą pasirašę socialdemokratai atskleidė, kad pirmininko rinkimuose palaikys A.Navakauską. „Jis yra patyręs, išsilavinęs ir, kas svarbiausia, principingas, su korupcija nesitaikstantis žmogus. Tai jis įrodė dirbdamas Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriumi“, – pastebėjo R.Jasinevičius.

Vieša paslaptis, kad A.Navakauskas, būdamas savivaldybės administracijos direktorius, kai kuriais miesto ūkio klausimais radikaliai nesutikdavo su tuomečiu savo partijos nariu vicemeru K.Kriščiūnu. Tačiau kai K.Kriščiūnui buvo uždėti antrankiai, A.Navakauskas nuo viešų komentarų susilaikė.

Pats A.Navakauskas mano, kad socialdemokratams atėjo metas susigrąžinti orumą, kurį prarado dirbdami dabartinėje koalicijoje. „Dabar atrodome apgailėtinai. Reikia suvienyti skyrių, pritraukti visuomenės pasitikėjimą turinčių žmonių. Mums būtini pokyčiai“, – įsitikinęs jis.

Dabartinė lyderė rami

O.Leiputė sako nedramatizuojanti kolegų kritikos ir nemano esanti bloga vadovė.

„Natūralu, kad vyksta diskusijos, tai – normalus demokratiškas procesas. Tik būtų gerai, jei pirmiausia diskutuotume viduje, per savo susirinkimus, o neskubėtume to daryti viešojoje erdvėje“, – mano O.Leiputė.

Seimo narė nepripažįsta suklydusi, kai jos vedami partijos nariai pasirinko draugystę su konservatoriais.

„Pirmoje koalicijoje buvo didelė įtampa. Norėjome nuveikti kuo daugiau kauniečių labui, todėl ryžomės pokyčiams“, – aiškino ji.

O.Leiputė neneigė, kad šie pokyčiai galėjo pakenkti socialdemokratų prestižui, bet dėl to kaltina atskilusius LSDP frakcijos narius.

„Mums pakenkė nesutikę eiti į koaliciją buvę partijos kolegos, kurie po to išsakė daug nepagrįstos kritikos socialdemokratams. Tai galėjo atsiliepti ir rinkimų į Seimą rezultatams“, – įsitikinusi O.Leiputė.


KOMENTARAS


Algirdas Butkevičius


Premjeras, LSDP pirmininkas

Tenka pripažinti, kad iki šiol socialdemokratai daugiau rinkėjų turėjo mažesniuose miesteliuose ir rajonuose, todėl ir kuriame strategiją, kaip sustiprinti savo įtaką didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir užsitarnauti miestiečių pasitikėjimą. Tad būsimieji savivaldos rinkimai bus nemenkas išbandymas visų didžiųjų miestų socialdemokratų skyriams, visiems jiems teks gerokai pasitempti, taip pat – ir Kauno miesto socialdemokratams.

Kauno socialdemokratams noriu palinkėti demokratiškų rinkimų, išrinkti LSDP Kauno skyriaus vadovais visuomenės ir bičiulių autoritetą pelniusius žmones, o svarbiausia – sėkmės dirbant Kauno miesto savivaldybėje ir rūpinantis kauniečių gerove.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų