Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno valdžia taupo ar kuria iliuziją?

2009-04-15 09:00
Kauno valdžia taupo ar kuria iliuziją?
Kauno valdžia taupo ar kuria iliuziją? / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Vygantas Gudėnas

Meras Andrius Kupčinskas siūlo premjerui apkarpyti įvairias išmokas valdininkams, tačiau aukščiausių miesto vadovų atlyginimai ir priedai lieka solidūs.

Bijo koalicijos griūties?

A.Kupčinskas siūlo Vyriausybei inicijuoti laikinas Valstybės tarnybos įstatymo pataisas, kuriomis būtų sumažinti priedai ir kitos priemokos valstybės tarnautojams, taip pat palengvėtų valdininkų atleidimo iš darbo procedūros. Tačiau miesto vadovas neskuba inicijuoti miesto tarybos sprendimų, kuriais sunkmečiu gali būti mažinamos išlaidos.

Praėjusią kadenciją Kaune buvo trys mero pavaduotojai. Sėkmės koalicijos sprendimu atsirado keturios vicemerų kėdės. Šią kadenciją savivaldybės administracijos direktoriui suteikta galimybė turėti tris pavaduotojus, nors anksčiau buvo du.

"Visi pastebi tik viršūnę ir jų atlyginimus, bet didžiausias galimybes taupyti matau kitose vietose", – aiškino A.Kupčinskas. Jo nuomone, daugiausiai pinigų reikia administracijos aparato atlyginimams. Vicemerų ir administracijos direktoriaus pavaduotojų mažinimą reikėtų svarstyti Sėkmės koalicijoje. Tokie svarstymai gali pakenkti koalicijos stabilumui, tad šioje srityje taupyti neskubama. "Vargu kas nors iš koalicijos partnerių atsisakytų postų savo noru", – pripažino meras.

Miesto vadovai kol kas nekalba ir apie kanceliarinėms prekėms, kelionės išlaidoms bei telefono pokalbiams apmokėti skirtų išmokų mažinimą. Praėjusį mėnesį kiekvienas tarybos narys, meras ir vicemerai gavo po 1855 litus. "Aš atsisakiau reprezentacinio fondo, kuris sudaro 84 tūkst. litų. Padariau viską, ką galėjau", – įsitikinęs A.Kupčinskas. Anksčiau darbo užmokestį gaunantys Kauno meras ir jo pavaduotojai kanceliarinėms ir kitoms išlaidoms išmokų nesulaukdavo.

Vyksta židimas skaičiais

Nors savivaldybės darbuotojų gretos iki birželio 1 d. nuo 927 sumažės iki 889, meras įsitikinęs, kad jų gali būti dar 10 proc. mažiau. A.Kupčinskas pavedė savivaldybės kontrolieriui Gediminui Raudoniui dar kartą išanalizuoti, kokių skyrių ar pavienių valdininkų galima atsisakyti.

"Antra taupymo banga bus tada, kai tam pritars miesto taryba. Kol kas nesu gavęs pavedimo rengti tokį sprendimo projektą", – pripažino administracijos direktorius Vygantas Gudėnas. Atleidus 38 darbuotojus, savivaldybė sutaupys apie 200 tūkst. litų per metus. Jeigu valdininkų skaičius sumažės dar šimtu, miesto biudžeto kišenėje liks apie 0,5 mln. litų per metus.

Administracijos direktoriaus manymu, taupyti padės kompiuterinė apskaitos programa, kurią ketinama pradėti diegti metams baigiantis. "Jau paskelbtas konkursas tokiai programai įsigyti. Ypač daug apskaitininkų reikia ugdymo įstaigų lėšų ir darbo tabelių skaičiavimams. Kai įdiegsime programą, juos atleisime", – aiškino V.Gudėnas.

Anot jo, tokia programa bus įdiegta visose Lietuvos savivaldybėse. Pirmoji ją įsigijo Vilniaus savivaldybė, už įdiegimą sumokėjusi apie 8 mln. litų. Manoma, kad Kaunui taip pat prireiks kelių milijonų. Administracijos direktorius tikisi, kad dalį reikalingos sumos skirs Finansų ministerija.

Neoficialiai kalbama, kad gali būti atleistos savivaldybės valytojos, o patalpų švara rūpinsis privati bendrovė. Tokiu atveju darbuotojų skaičius būtų mažesnis, tačiau paslaugos pirkimas atsieitų brangiau.

Taupymą vadina valymu

Opozicijoje esantys miesto politikai mano, kad kalbos apie taupymą – tuščia demagogija. "Atleidžiant savivaldybės darbuotojus norima išvalyti tuos, kurie nėra visiškai paklusnūs. Dabartiniai valdantieji džiaugiasi, kad mažėja valdininkų skaičius, bet reikia žiūrėti, ar mažėja išlaidos", – pastebėjo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Arvydas Garbaravičius. Jis piktinosi, kad savivaldybėje ne tik atleidžiami valdininkai, bet ir kuriami nauji skyriai, o paslaugos vis tiek perkamos iš šalies.

"Sumažinus vicemerų skaičių, galima daugiau sutaupyti, nei atleidus valytojas", – ironizavo A.Garbaravičius.

Kad taupymas pirmiausiai palietė žemiausią grandį, patvirtino pokalbis su viena administracijos darbuotoja, nepanorusia skelbti pavardės. "Nuo Naujųjų metų mes nebegauname priedų, o direktoriui ir jo pavaduotojams ir toliau mokami solidūs priedai, nes taip nusprendė taryba. Ar jūs matėte, kad kur nors būtų kitaip?" – retoriškai klausė valdininkė.


Kauno vadovų atlyginimai ir priedai

Meras Andrius Kupčinskas: darbo užmokestis 5795 Lt, apie 2000 Lt priedas už darbą savaitgaliais ir švenčių dienomis, 3 proc. priedas už darbo stažą valstybės tarnyboje, 1855 Lt išmoka kanceliarinėms ir kitoms išlaidoms.

Vicemeras Rimantas Mikaitis: darbo užmokestis 4990 Lt, 1855 Lt išmoka kanceliarinėms ir kitoms išlaidoms.

Vicemeras Algimantas Kurlavičius: darbo užmokestis 4990 Lt, 3 proc. priedas už darbo stažą valstybės tarnyboje, 1855 Lt išmoka kanceliarinėms ir kitoms išlaidoms.

Vicemeras Stanislovas Buškevičius: darbo užmokestis 4990 Lt, 12 proc. priedas už darbo stažą valstybės tarnyboje, 1855 Lt išmoka kanceliarinėms ir kitoms išlaidoms.

Vicemeras Steponas Vaičikauskas: darbo užmokestis 4990 Lt, 1855 Lt išmoka kanceliarinėms ir kitoms išlaidoms.

Administracijos direktorius Vygantas Gudėnas: darbo užmokestis 5130 Lt ir 60 proc. darbo užmokesčio dydžio priedas.

Administracijos direktoriaus pavaduotojai Zenonas Abramavičius, Romaldas Rabačius, Ramūnas Gatautis: darbo užmokestis 4610 Lt ir 50 proc. darbo užmokesčio dydžio priedas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų