KPD direktorė: Vilnius neprivalo tvarkyti Žaliojo tilto skulptūrų

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybė neprivalo tvarkyti Žaliojo tilto skulptūrų, o atsiradus papildomų lėšų, jas turėtų nukreipti vertingesniems paveldo objektams, sako Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorė Diana Varnaitė.

„Kai miestas yra įbridęs į baisias skolas, kiekvienas finansinis sprendimas yra skausmingas. Jei atsirastų kokių lėšų, pirmiausia rekomenduočiau ir siūlyčiau jas nukreipti į vertingus paveldo objektus, mūsų istoriją liudijančius“, - BNS sakė ji.

„Aš manau, kad jokios skubos dabar tvarkyti tikrai nėra (...). Jos pačios, kaip skulptūros, yra apsaugotos, yra tinkamai saugomos atitinkamoje įmonėje, joms niekas šiuo metu negresia. Manau, kad miestas šiuo metu nėra toks turtingas, kad turėtų pulti dabar šioms skulptūros skirti lėšas. Tie minimalūs reikalavimai yra įvykdyti, o miestui yra ir kitų prioritetų“, - pažymėjo ji,.

Šiuo metu skulptūros yra nuimtos ir saugomos Vilniaus savivaldybės bendrovės „Grinda“ aikštelėje. Skulptūros yra įtrauktos į Lietuvos kultūros vertybių registrą. Šių metų pradžioje Nekilnojamojo kultūros paveldo taryba nusprendė palikti skulptūras šiame registre, tačiau KPD vadovė žadėjo, jog klausimą iš naujo nagrinės naujos sudėties taryba.

Vis dėlto ji tikino, kad šiemet ekspertai greičiausiai šio klausimo nebespręs, nes turi daugybę kitų planuotų darbų.

„Datos tikrai  nedrįsčiau pasakyti, bet abejoju, ar šiais metais, nes iki Kalėdų yra likusios vos kelios savaitės, o posėdžiauja kartą per savaitę. Aš galvoju, kad kitais metais“, - sakė D.Varnaitė.

Daugiau nei 60 metų ant Žaliojo tilto buvusios skulptūros nukeltos liepos viduryje - ekspertai, Vilniaus valdžios teigimu, nustatė, kad skulptūros yra avarinės būklės ir kelia pavojų saugumui. Jų nukėlimo oponentai argumentavo, kad skulptūros buvo neatskiriama tilto dalis bei kaltino valdžią politikavimu ir istorinių sąskaitų suvedinėjimu. Sostinės meras Remigijus Šimašius nelinkęs skulptūrų grąžinti ant tilto, bet yra patikinęs, kad jų klausimas bus sprendžiamas tik tuomet, kai ekspertai atsakys, ar jas vis dar reikia saugoti.

Sostinės valdžia yra sulaukusi kelių siūlymų priimti skulptūras, tarp jų - prie Druskininkų esančio Grūto parko netoli Vilniaus įsikūrusių Europos parko bei Vidmanto Martikonio akmens skulptūrų parko. Taip pat skulptūras priglausti siūlėsi Rusijos Sovecko miesto meras Pskovo srities jaunimo organizacijos.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais. Pasisakantys už nukėlimą sakė, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
D.Varnaite yra komuniste ir turi buti pasodinta i kalejima.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių