Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai užkariaus gelmes

2008-12-03 09:00
DMN inf.
Lietuviai užkariaus gelmes
Lietuviai užkariaus gelmes / Redakcijos archyvo nuotr. Iššūkis: į "pasaulio dugną" nusileisiantys Lietuvos speleologai pasieks šalies rekordą.

Lietuvos vardo tūkstantmečio proga speleologų klubas "Aenigma" kitąmet rengs ekspediciją "Gilyn į Žemės centrą". Gelmių tyrinėtojai nusileis į giliausią planetos urvą Voroniją, esantį Kaukaze. Daugiau kaip 2 km gylyje po žeme bus pritvirtintas Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo ženklas.

"Per visą šio urvo tyrinėjimo istoriją jo dugne yra apsilankę vos kelios dešimtys pasaulio speleologų" – sakė ekspedicijos vadovas Aidas Gudaitis.

Iš stipriausių ir labiausiai patyrusių Lietuvos speleologų suburta komanda ne tik nusileis į urvo dugną, pasieks Lietuvos rekordą, bet ir jame įrengs vandens lygio matavimo įrangą. Šie prietaisai ateityje padės užtikrinti kitų ekspedicijų saugumą.

Planuojama, kad kitų metų rugpjūtį prasidėsianti ekspedicija truks keturias savaites. Iš jų beveik pusę laiko speleologai praleis po žeme. Jie gyvens požeminėse stovyklose, kurios įrengtos tam, kad urvų tyrinėtojai galėtų pailsėti ir atgauti jėgas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų