Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviams trūksta vienybės?

2012-07-24 22:00
Lietuviams trūksta             vienybės?
Lietuviams trūksta vienybės? / Tomo Raginos nuotr.

Keli tūkstančiai jaunuolių, sugužėję į pirmąjį Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimą, kitąmet galės sugrįžti į Prienų rajone vyksiantį panašaus formato, bet daugiau į kultūrą, meną orientuotą festivalį.

Tikslas – kas dveji metai

„Šiais globalizacijos laikais tokie renginiai yra ypač svarbūs. Svarbu susivokti, kas mes esame, kur esame, kas yra Lietuva, kodėl mes norime čia būti? Pastarasis renginys sutraukė labai daug gražaus jaunimo“, – nuostabos neslėpė prieš 13 metų iš Lietuvos išvykęs, bet dažnai tėvynėje viešintis žinomas pianistas, visuomenininkas Edvinas Minkštimas. Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime (PLJS) jis buvo diskusijų dalyvis, mėgavosi renginio programa ir stebėjo jį.

E.Minkštimo vertinimu, PLJS, kuris vyko Visuomenės harmonizavimo parke, renginių buvo gal net per daug. Čia buvo ne vien pramogaujama, bet ir gvildenamos verslo, kultūros, politikos ir mokslo aktualijos.

„Jaunimas šventė, bendravo, buvo drauge. Buvimo drauge negali būti per daug. Mums, lietuviams, trūksta vienybės. Renginiai, kurie suburia žmones, parodo, kokie mes esame turtingi, kokį turime potencialą“, – įspūdžiais dalijosi pašnekovas.

Jį džiugino, kad jaunimas aktyviai įsitraukė į diskusijas, daug klausinėjo, domėjosi. „Šiuo metu manoma, kad renginys vyks kas dveji metai, jis augs ir plėsis. Labai to tikiuosi“, – sakė E.Minkštimas.

Ten pat – kultūros dienos

Pakvietęs prisidėti PLJS organizatorių komandą ir kitus bendraminčius, E.Minkštimas kitų metų vasarą Visuomenės harmonizavimo parke yra numatęs surengti panašaus pobūdžio renginį – pasaulio lietuvių kultūros dienas. Tai, pasak E.Minkštimo, tėra darbinis renginio pavadinimas.

Renginys apimtų muziką, fotografiją, kiną, madas, šokį ir kita. Skambėtų įvairiausių stilių muzika, pradedant klasikine ir baigiant roku, džiazu, liaudies dainomis.

E.Minkštimas siekia, kad į jo festivalį suvažiuotų jauni žmonės visų pirma iš visos Lietuvos.

„Taip pat suvažiuotų pasaulio lietuviai ir užsieniečiai, kurie sieja save su Lietuva. Labai norėtųsi pakviesti užsienio atlikėjų, kurie grotų lietuvių kompozitorių muziką ir galbūt išsaugotų ją savo repertuare. Tai būtų savotiškas lietuviškų kultūros produktų eksportas“, – neabejojo pašnekovas.

Mintis surengti tokią renginį E.Minkštimui kilo dar ankstyva pavasarį, kai apie PLJS jis dar nežinojo. Šiuo metu numatyta, kad pasaulio lietuvių kultūros dienos vyks Prienų rajone, Visuomenės harmonizavimo parke.

Vyks atlikėjų atrankos

E.Minkštimas tikisi savąjį festivalį kiek įmanoma labiau išgryninti. Neseniai pasibaigusiame jaunimo renginyje buvo toks didelis konferencijų, koncertų, pasitinkimas, kad buvo lengva pasimesti. „Turėsime pasvarstyti, galbūt reikėtų sumažinti renginių skaičių?“ – svarstė jis.

Jo nuomone, PLJS buvo puikus, o jo trūkumus lėmė tai, kad renginys vyko pirmą kartą ir neįprastoje erdvėje – 150 ha teritorijoje.

„Galbūt kažkur trūko nuorodų, lentelių, kai kurie pasiklydo. Dėl didelių atstumų ir patys savanoriai pasimesdavo“, – nežymių pastabų turėjo pašnekovas.

E.Minkštimas mintyse jau dėlioja savojo festivalio modelį: „Sieksime pritraukti jaunas lietuviškas grupes, kurios skinasi kelią į europinę rinką. Noriu rodyti ir chorus, norėčiau matyti lietuvišką operą, galbūt netgi lietuviškas pagoniškas apeigas. Vizija plati, reikės sėsti ir pradėti dirbti.“

Kasdien gelbsti patarimais

„Laikau save jaunu lietuviu, žmogumi, kuris stipriai sieja save su Lietuva“, – šypsojosi iš Kauno kilęs pianistas ir visuomenininkas.

Jis yra nepelno siekiančios organizacijos „Globalios Lietuvos lyderiai“ (GLL) valdybos narys ir drauge su bendraminčiais stengiasi sujungti lyderiaujančius profesionalus, kurie išvyksta iš Lietuvos.

„Jaučiame, kad etninių bendruomenių veikla, bendruomeniniai renginiai nedomina daugelio profesionalų. Jiems labiau reikia bendraminčių, efektyvesnių grįžtamųjų ryšių su Lietuva, kad galėtų pasidalyti savo patirtimi“, – argumentavo E.Minkštimas.

Jo pastebėjimu, daugybė žmonių, kurie prasiskynė kelius užsienyje, nori prisidėti prie Lietuvos ateities. GLL gimė po pirmojo Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo, jo įkūrėjai buvo Mykolas Lepeška ir Rokas Beresniovas. „Su Roku susipažinome renginiuose Vašingtone, kartu dirbome prie įvairių projektų, jis pakvietė mane prisijungti prie GLL“, – prisiminė pianistas.

Pasak jo, GLL nariais gali tapti vidutinio ir aukščiausio lygio vadovai – lietuviai, lietuvių kilmės, arba tie, kurie sieja save su Lietuva. Organizacijos nariai tampa mentoriais (globėjais) jauniems lietuviams, kurie nori siekti karjeros, bando įsitvirtinti.


Apie Edviną Minkštimą

E.Minkštimas 1980 m. gimė Kaune, baigė Juozo Naujalio muzikos gimnaziją. Fortepijono studijas tęsė tuometėje Lietuvos muzikos akademijoje. Vėliau studijavo ir baigė Paryžiaus nacionalinę konservatoriją bei magistro ir doktorantūros studijas Niujorko Juilliardo aukštojoje muzikos ir dramos akademijoje. Šiuo metu yra dviejų tarptautinių festivalių JAV meno vadovas, Mahlerio filharmonijos Vienoje valdybos narys ir reziduojantis menininkas, Zalcburgo festivalio valdybos narys. Taip pat jis yra nepelno siekiančios organizacijos „Globalios Lietuvos lyderiai“ (GLL) direktorių valdybos narys, turi konsultacinę firmą Vašingtone. E.Minkštimas neapleidžia ir koncertinės veiklos – šiais metais jo laukia koncertiniai turai Šiaurės Amerikoje ir Pietų Amerikoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų