Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvių kalbos mokosi ir japonas, ir latviai

2012-07-26 23:59

Kaune prasidėjusiuose lietuvių kalbos kursuose užsieniečiams dalyvauja 34 svečiai iš 17 pasaulio šalių.

Tradiciniai kursai

Šie kursai sudomino net studentus iš Australijos, Japonijos ir Kinijos. Vytauto Didžiojo universiteto 30 dienų trunkantys kursai rengiami 14 metus.

"Gyvenu Pekinėje. Teisingai pasakiau?" – savo lietuvių kalbos žinias demonstravo Pekine gyvenanti viena kursų dalyvių kinė Liu Kao. Į kursus Kaune ji užsirašė, nes mūsų kalba jai pasirodė egzotiška. Vokiečių kalbą gimtinėje studijuojanti mergina gyrėsi, kad jau moka lietuvių abėcėlę.

Iš Tolimųjų Rytų atvykęs ekonomikos studentas Micuši Kato ilgą laiką keliavo po Pietų Europos šalis ir užsimanė pažinti vieną Rytų Europos šalių. Japonas Kaune ne tik mokysis lietuvių kalbos, bet ir domėsis mūsų šalies ekonomikos subtilybėmis.

Dar vieną kursų dalyvį – 21 metų argentinietį Nylą Maklyną į Lietuvą priviliojo meilė krepšiniui. Šiuo metu Ispanijoje gyvenantis žurnalistikos studentas norėjo egzotikos, todėl pasirinko šalį, kuri yra tolima ir įdomi. Jam lietuvių kalba reikalinga, kad galėtų susikalbėti kasdienėse situacijose.

Atvyko ir "braliukai'

"Mano tikslas – per 30 dienų gauti pakankamai žinių, kad vėliau galėčiau mokytis pati", – aiškino latvė Baiba Ale. Namuose ji studijuoja baltų filologiją ir šiuo metu pagal "Erasmus" mainų programą mokosi Vilniuje. Anot jos, lietuvių kalba yra labai graži.

Latvį Tomą Trasuną domina lietuvių ir latvių kalbų ryšiai. "Lietuviškai mokytis kartais yra labai keista, nes kai kurie jūsų žodžiai mūsų kalba reiškia visai ką kitą", – juokėsi 23-ejų vaikinas. Jis šmaikštavo, kad būnant latviu privalu mokėti lietuviškai.

55-erių mokytoja Velta Liubkina iš Latvijos atvyko patobulinti savo lietuvių kalbos žinių, nes jai reikia skaityti lietuviškas su darbu susijusias knygas . "Iš esmės mokytis privertė mano profesija", – tikino pedagogė.

Mokėsi savarankiškai

Čekė Michaela Koželuhova lietuvių kalbos dvejus metus mokėsi savarankiškai. Mergina tiki, kad egzotiškos, kaip ji įvardija, lietuvių kalbos mokėjimas jai suteiks ateities perspektyvų darbe.

"Atvažiavau mokytis lietuvių kalbos, nes esu iš Kaliningrado srities. Lietuva yra mūsų kaimyninė šalis, todėl lietuviškai mokėti būtų naudinga", – teigė lenkų literatūros studentė Marija Fadijeva iš Rusijos.

Laukia ir išbandymai

Australijos lietuvė Sigita Gailiūnaitė lietuviškai kalba puikiai, tačiau nenori pamiršti šios kalbos, todėl ir atvyko į kursus. "Gyvenau mažame Australijos miestelyje. Nebuvo progos eiti į šeštadieninę lietuvių mokyklą. Iš žemaičių tėvų truputį jos išmokau, tačiau niekada neturėjau progos jos mokytis iš pagrindų", – pasakojo S.Gailiūnaitė.

Fakulteto tarptautinių programų vadovė Jurgita Pilypaitytė pasakojo, kad visą mėnesį vyks intensyvūs 3–4 val. per dieną kursai. Bus mokoma ir žodyno, ir gramatikos, taip pat teks išsisukti iš situacijos apsilankius, pavyzdžiui, pašte, banke, kavinėse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų