Pereiti į pagrindinį turinį

Mokslų daktaras pats veržiasi į kalėjimą

2012-02-10 10:00
Mokslų daktaras pats veržiasi į kalėjimą
Mokslų daktaras pats veržiasi į kalėjimą / Tomo Raginos nuotr.

Kaunietis filologijos mokslų daktaras Letas Palmaitis smogė Generalinei prokuratūrai: išvadino prokurorus banditais ir pareiškė nebijantis padarinių: „Kalėjimas man būtų laimė“, – pareiškė jis. Lietuvoje kyla pilietinio nepaklusnumo banga?

L.Palmaitis – ne išimtis

„Galite vadinti mane ir kamikadze. Iš tiesų nusprendžiau iššaukti ugnį į save. Manau, šiuo metu tai vienintelis būdas rodyti savo pilietinį neklusnumą ir bandyti prikelti Lietuvoje pilietinę dvasią“, – teigė prokurorams drastišką antausį kirtęs filologas.

Mokslų daktaras L.Palmaitis – tikrai ne vienintelis Lietuvos kamikadzė. Iš pažiūros teisiškai rizikingos taktikos nevengia naudoti ir internetinio portalo ekspertai.eu steigėjai, kurie Generalinę prokuratūrą, galima sakyti, sistemingai bombarduoja su kamikadzėms būdingu ryžtu.

Kai spaudoje buvo paskelbta, kad prokurorai iškėlė bylą juos apšmeižusiam L.Palmaičiui, portale ekspertai. eu pasirodė ironiškas tekstas: „Nusikaltėlių bendrininkai prokurorai – banditai. Mes tą kartojame įvairiomis progomis ir įvairiomis formomis, siunčiame generaliniam prokurorui paaiškinimus, kodėl mes sakome, kad prokurorai (minime taip pat labai konkrečias pavardes) yra banditai. Tačiau oficialiuose Generalinės prokuratūros atsakymuose visada paaiškinama, kad taip prokurorus vadinti leistina. Žmonės, ką mums daryti? Kodėl jie prieš mus nepradeda ikiteisminių tyrimų ir neperduoda mūsų teismui? Neteisybė kažkokia... Apmaudu tiesiog. Vienus teisia, o kitų už tą patį niekaip... Taip nesąžininga.“

Prisipažįsta provokavęs

67 metų L.Palmaičiui baudžiamoji byla buvo iškelta dėl jo mestų kaltinimų prokurorams Justui Lauciui ir Mindaugui Dūdai.

Vytauto Pociūno žūties aplinkybes tyrusį J.Laucių L.Palmaitis pavadino V.Pociūno nužudymo juridiniu bendrininku, o Eglės Kusaitės bylą nagrinėjusį M.Dūdą apkaltino pakenkus Lietuvos pilietei, talkinus svetimos valstybės, Rusijos, interesams. Internete išplatintuose savo svarstymuose L.Palmaitis minėtus prokurorus pavadino Lietuvos išdavikais ir nusikaltėliais, o Generalinę prokuratūrą – kriminaline organizacija.

„Norėjau, kad prokurorai prikibtų. Galima apie juos rašyti, kiek nori, jie nesureaguos. Bet kai paminėsi pavardėmis, tuomet tikėtina, kad prikibs“, – apie savitą taktiką kalbėjo L.Palmaitis.

Jo įsitikinimu, prasidėję teismo posėdžiai – puiki galimybė pasireikšti piliečių aktyvumui.

„Manau, kad Lietuvoje susidarė ribinė situacija, žmonės nebenori taikstytis su neteisybe, su teisėsaugininkų rankose sutelktomis galiomis ir jų arogancija. Atrodo, kad Lietuvoje nėra nė vieno teisėjo, kuris pasipriešintų prokurorų pateikiamoms versijoms. Viešumoje jau vis dažniau tvirtinama, kad teisė ir teisingumas nėra tas pats. Negana to, prokurorai, kaip atskleidžia E.Kusaitės atvejis, veikia prieš Lietuvos piliečius, prieš valstybę ir patys save visur išteisina“, – dėstė L.Palmaitis.

Įsijungė ir aktorius

Kad teisiamųjų suolas gali būti nebloga pilietinė tribūna, mano ir internetinio portalo ekspertai.eu steigėjai, ironiškai besiskundžiantys, kad kaltinimais atakuojami prokurorai nešaukia jų į teismą.

Vienas portalo steigėjų aktorius Audrius Nakas teigia matantis, kad pilietinio nepasitenkinimo banga aiškiai didėja.

„Kol kas kritinės masės, kuri galėtų išjudinti nepasitenkinimo bangą, tarsi nematyti. Tačiau, manau, ji jau yra. Tik didelė dalis tos kritinės masės dar tyliai žvalgosi. Kada įvyks pilietinis lūžis, tik laiko klausimas. Tam tikros struktūros tai nesąmoningai skatina“, – mano A.Nakas.

Ar sprogimui galintis prilygti pilietinio aktyvumo proveržis nesunaikins Lietuvos valstybės – juk priėjome tą fatališką 22 metų ribą (prieškario Lietuvos Respublika gyvavo 22 metus – nuo 1918 m. iki 1940-ųjų, šį kovą sukaks 22 metai nuo 1990-aisiais pasirašyto Nepriklausomybės Akto)?

„Manau, kad kuo greičiau įvyks pilietinis lūžis, tuo geriau bus Lietuvai kaip valstybei ir jos piliečiams. Dabar Lietuva gyvena anomalijos sąlygomis. Ir dėl to visi mes esame kalti. Kažko svarbaus nepadarėme, kad valstybė būtų visavertė“, – tvirtino A.Nakas.

Nustebino kunigas

Neseniai visuomenę nustebino politine partija planuojančio tapti pilietinio judėjimo „Drąsos kelias“ aktyvistas kunigas altaristas Jonas Varkala. Jis nutarė suspenduoti kunigystės įgaliojimus, nes, anot dvasininko, kunigystė jam trukdo būti pilietiškai aktyviam.

Vilkaviškio vyskupijos vyskupui Rimantui Norvilai skirtame rašte J.Varkala teigia, kad atsisakydamas kunigystės elgiasi pagal sąžinę, nors dėl tokio poelgio senatvėje jam gresia skurdas.

„Turiu rūpintis kraštu, kuris dabar alinamas, kurio teisėsauga – paralyžiuota“, – teigė J.Varkala.

 

Skurdas grasina ir prokurorus apkaltinusiam mokslų daktarui L.Palmaičiui, kuris neabejoja, kad išpuolis prieš prokurorus jam turės neigiamų padarinių.

„Mano ir prokurorų galios šioje valstybėje yra nelygiavertės. Greičiausiai būsiu nubaustas pinigine bauda, kad mane dar labiau prislėgtų skurdas. Kalėjimo neskirs, nes kalėjimas tokioje situacijoje – garbingas dalykas, laimė. Man, kaip tikinčiajam, tai būtų didžiulis pliusas. Kristus irgi turėjo teistumą – jis buvo suimtas ir įkalintas“, – neįprastais pastebėjimais dalijosi mokslininkas.

Kas elgiasi drastiškai?

Žinomas visuomenininkas, pilietinės organizacijos „Piliečių santalka“ vienas steigėjų Darius Kuolys teigė, kad drastiškai kaltinantys Generalinę prokuratūrą, kitas valstybines institucijas žmonės elgiasi taip, kaip ir dera aktyviems piliečiams.

Pasak D.Kuolio, drastiškai elgiasi ne piliečiai, bet valstybinės institucijos. Jo teigimu, L.Palmaičio poelgis yra sąmoninga pilietinė provokacija, siekiant kažką pakeisti, bandant atkreipti dėmesį į, anot D.Kuolio, baisius dalykus, vykstančius Lietuvos teisėtvarkoje.

„Manau, kad mūsų valdžios institucijos dabar elgiasi kur kas labiau provokuojamai negu piliečiai. Ar nėra valdžios provokacija leisti tardyti Lietuvos pilietę Rusijos agentams? Ar nėra provokacija Alesį Beliackį, garsų žmogaus teisių gynėją, perduoti Baltarusijos režimui? Ar ne provokacija yra tai, kad Lietuvos saugumo tarnybos seka ir slapta klausosi opozicijoje Vladimiro Putino režimui esančių Rusijos žmogaus teisių gynėjų pokalbių? Manau, kad visuomenė dar ne per daug drąsiai bando atsakyti į tas provokacijas“, – teigė D.Kuolys.

Jo nuomone, pastarojo laiko rezonansiniai įvykiai yra tarsi visuomenei skirtas testas, kuris turėtų atsakyti į klausimą, kas šiandien yra lietuviai – akla minia, paklūstanti bet kokiems sprendimams, ar mąstanti laisvų žmonių visuomenė.


Įžvalgūs pokštai

Pašiepdamas teisinę situaciją Lietuvoje, ekspertai.eu pateikia „Padoraus piliečio žodynėlį“:

„Ikiteisminių tyrimų vilkinimas“ – reikia sakyti „domisi prokurorai“;

„Užglaistyti kolegų aferas ir nusikaltimus“ – reikia sakyti „atkurti pasitikėjimą teisėsaugos institucijomis“ (arba valstybe).

„Tegul susikompromitavęs vagis lieka savo poste“ – reikia sakyti „nereikia leisti jokios sumaišties ir chaoso valdžioje“.

„Valdžios struktūrų sąmoningas tiesos slėpimas nuo visuomenės“ – reikia sakyti „informacijos teikimas visuomenei savo kompetencijos ribose“;

„Valdininkas turėtų nevogti“ – reikia sakyti „valdininkas turėtų tvarkytis ūkiškiau“;

„Pinigai išleisti neefektyviai“ – reikia sakyti „pinigai įsisavinti legaliai“;

„Miesto valdžios savivalė“ – reikia sakyti „miesto savivaldybės sprendimai“.

„Politikas siekia valdžios“ – reikia sakyti „politikas nenori būti abejingas“.

„Politikas pagautas vagiant“ – reikia sakyti „su politiku įvyko politinis susidorojimas“.

„Stok, vagie“ – reikia sakyti taip „atsiprašome, mes turime jums priekaištų“.

„Suklastotas dokumentas“ – reikia sakyti „dokumente forma neatitinka turinio“.

„Sukčiavimo schema užvaldant svetimą turtą“ – reikia sakyti „projektas“.

„Padugnė aferistas“ – reikia sakyti „spalvinga asmenybė“.

„Valdininkas labai blogai dirba“ – reikia sakyti „tarnautojas ieško subalansuotų sprendimų“.

„Valdininkai neteisėtai savinosi milijonus“ – reikia sakyti „tarnautojai neišvengė klaidų“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų