Pereiti į pagrindinį turinį

Mokyklos direktorius – galingesnis už merą?

2010-07-28 10:37
Kilnu: V.Vėteris įtikinėjo, kad jam labiau rūpi mokyklos veikla, joje įkurtas muziejus, bet ne pinigai.
Kilnu: V.Vėteris įtikinėjo, kad jam labiau rūpi mokyklos veikla, joje įkurtas muziejus, bet ne pinigai. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Miesto politikai stojo mūru už Suaugusiųjų mokymo centro direktorių Vitalijų Vėterį ir, ignoruodami mero nuomonę, neišdrįso mokyklos vadovui skirti drausminių nuobaudų už aptiktus pažeidimus.

Užtiko pinigų plovyklą?

"Tokių pažeidimų aš dar gyvenime nebuvau matęs. Ten vyksta atviras biudžeto lėšų švaistymas. Tai pinigų plovykla", – taip situaciją Kauno suaugusiųjų mokymo centre apibūdino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius. Jis vadovavo darbo grupei, tyrusiai situaciją Kauno suaugusiųjų mokymo centre ir direktoriaus V.Vėterio veiklą.

Nors vidaus audito išvadose išvardyta daug pažeidimų, miesto politikai ne pirmą kartą neišdrįso skirti nuobaudos mokymo įstaigos vadovui.

Pernai lapkritį siūlyta skirti drausminę nuobaudą V.Vėteriui, nes jis mokykloje užtiktas neblaivus. Direktoriui nustačius dviejų promilių girtumą, jis teisinosi vartojąs stiprius vaistus, o į mokyklą užėjęs turėdamas nedarbingumo pažymėjimą. Tada politikai taip pat smarkiai gynė prasikaltusį mokyklos vadovą.

Neseniai atlikus vidaus auditą Suaugusiųjų mokymo centre, nustatyta, kad sąrašuose yra gerokai daugiau mokinių, nei iš tiesų lanko mokyklą. Kaip žinia, mokykla gauna mokinio krepšelio lėšas pagal joje besimokančiųjų skaičių. Nors mokykloje buvo atliekamas remontas, likviduota kanalizacijos avarija, pinigai už darbus sumokėti tinkamai nesutvarkius dokumentų.

Auditoriai įžvelgė, kad viešieji pirkimai vykdyti nesilaikant būtinų procedūrų. Aleksote esančiame mokyklos filiale V.Vėteris savavališkai išnuomojo mokyklos patalpas valgyklai. Dėl pažeidimų Suaugusiųjų mokymo centre pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Taip pat paaiškėjo, kad mokyklos vadovas buvo įdarbinęs sarge savo motiną Niną Vėterienę, kuriai nustatytas per didelis darbo krūvis. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija įžvelgė viešųjų ir privačiųjų interesų konfliktą. Abejojama, ar N.Vėterienė apskritai dirbo mokykloje, ar buvo įdarbinta tik formaliai.

Netikėtai užpuolė ligos

"Ar nepakaktų tik įspėjimo? Juk motina tik sarge dirbo, o ne direktoriaus pavaduotoja", – Suaugusiųjų mokymo centro direktorių suskubo ginti Švietimo, sporto ir ekologijos komiteto pirmininkė Ona Nijolė Rudgalvienė.

Savivaldybės tarybos kolegijos nariai, svarstę nuobaudų skyrimą V.Vėteriui, kone vienbalsiai stojo jo ginti. Politikų manymu, nepaisant pažeidimų, nedera skirti nuobaudų direktoriui, nes vyksta ikiteisminis tyrimas. "Teismas viską išsiaiškins, mes negalime bausti", – vienas per kitą aiškino kolegijos nariai. Kauno mero Andriaus Kupčinsko siūlymą direktoriui skirti bent jau papeikimą kolegijos nariai taip pat ignoravo.

"Net pastabos skirti nedrįstame. Vadinasi, darykit, ką norit, vokit, ką norit", – įširdo meras.

Z.Abramavičius apgailestavo, kad politikai ignoravo audito pateiktas išvadas ir darbo grupės siūlymą skirti nuobaudas V.Vėteriui. "Kai politikai pradeda tokius dalykus svarstyti, tuoj atleidžia visus nuodėmes kaip kunigai, o paskui reikalauja atsakomybės iš administracijos", – piktinosi Z.Abramavičius.

Jo teigimu, Suaugusiųjų mokymo centro vadovas trukdė darbo grupei susipažinti su dokumentais, nuolat tęsė nedarbingumo pažymėjimus arba ėjo atostogų. Spėjama, kad taip V.Vėteris bandė trukdyti tyrimui ir laukė senaties termino.

"Po trijų nuobaudų tokį direktorių jau reikėtų atleisti iš pareigų, o dabar – šnipštas. Jeigu politikai neskyrė nuobaudų, jis ir teisėsaugai atrodys švarus", – pavojus įžvelgė Z.Abramavičius. Jo nuomone, ikiteisminis tyrimas gali užtrukti ir pusmetį, ir metus, o toks vadovas gali toliau daryti pažeidimus.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas šią situaciją palygino su vadinamojo auksinio tualeto istorija. Nors jau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, dviem savivaldybės darbuotojams visgi buvo skirtos nuobaudos, o galiausiai jie išvis atleisti iš darbo.

A.Bagdonas pakeitė nuomonę

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas, kolegijai pateikęs siūlymą skirti nuobaudas V.Vėteriui, po politikų sprendimo jau nebuvo toks kategoriškas. "Negaliu teigti, kad ten pinigai iššvaistyti. Tai jau seklių darbas", – pusiau juokais, pusiau rimtai iš situacijos bandė išsisukti A.Bagdonas.

Anot jo, tikrinant, kaip buvo organizuoti egzaminai, pažeidimų nerasta, o sklandantys gandai, kad ši mokykla už pinigus išduoda atestatus, esą nepasitvirtino, nors ir savivaldybės tarybos kolegijoje pusiau oficialiai apie tai buvo kalbėta.

A.Bagdonas pripažino, kad mokinių skaičius klasėse viršija leistinas normas, o lankomumas šioje mokykloje labai prastas, tačiau kategoriškai neigė, kad taip švaistomos biudžeto lėšos.

Nors Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas pripažino, kad problemų šioje įstaigoje nemažai, buvo linkęs palaikyti politikų sprendimą laukti teisėsaugos išvadų. "Kolegijos sprendimo aš nenoriu komentuoti", – išsisuko prisitaikymu prie bet kokios valdžios garsėjantis A.Bagdonas, ir užsiminė, kad komitetų pirmininkai, kurie sudaro tarybos kolegiją, yra valdžia savivaldybės administracijai – t.y. jam.

Kalbinti administracijos darbuotojai mėtė užuominas, tačiau taip ir neišdrįso tiesiai įvardyti, kodėl politikai taip gina V.Vėterį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų