Pereiti į pagrindinį turinį

Muziejai, bibliotekos ir mokyklos – be ryšio

2009-04-16 09:00
Muziejai, bibliotekos ir mokyklos – be ryšio
Muziejai, bibliotekos ir mokyklos – be ryšio / Mindaugo Ažušilio nuotr. Nutrūko: vieną dieną dauguma sostinės ugdymo įstaigų buvo priverstos verstis be interneto ir telefonų.

Vilniaus miesto savivaldybės dangoraižį vis labiau veržia skolų kilpa. Apie naujas neapmokėtas sąskaitas miesto valdžia išgirsta kone kasdien. Antradienį be telekomunikacijų ryšio buvo likusios švietimo ir ugdymo įstaigos.

Perpildė kantrybės taurę

Pastaruoju metu pylos miesto savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamentui negailinčiam Vilniaus merui Viliui Navickui kantrybė išseko galutinai. "Ugdymo departamente tvyro visiška netvarka, abejonių kelia departamento vadovybės kompetencija – reikės ką nors daryti", – kritikos departamento direktorei Lijanai Kairienei negailėjo V.Navickas.

Jis pabrėžė, kad tai nėra jo asmeninė nuomonė. Faktai esą kalba už save: departamentas 20 mln. litų skolingas už mokyklų šildymą, 2 mln. litų – už elektrą, keturis mėnesius maitinimą mokyklose organizuojančioms įmonėms nekompensuojamos gamybos sąnaudos, nors tai daryti įpareigoja įstatymas.

V.Navicko kantrybės taurę perpildė žinia, kad antradienį departamentui pavaldžiose biudžetinėse įstaigose ryšio paslaugas teikianti bendrovė "Teo LT" pradėjo riboti ryšį. Be telefonų ir interneto liko didžiuma Vilniaus mokyklų, neformaliojo švietimo įstaigų, muziejų, sporto būrelių, bibliotekų. Įstaigos galėjo priimti tik atsakomuosius skambučius, tačiau skambinimo paslauga joms buvo nutraukta.

Tenka taisyti padarinius

"Teo LT" kraštutinių priemonių ėmėsi nesulaukusi pinigų už paslaugas. Kultūros ir ugdymo departamento skola balandžio 1 d. šiai bendrovei siekė 137 410 litų. Už kai kurioms kultūros ir sporto įstaigoms teikiamą ryšį savivaldybė nemokėjo dar nuo praėjusių metų rugsėjo.

"Situacija nevaldoma tampa tada, kai tu jos nežinai. Kai žinai problemas, jas sprendi, tačiau kai informacija slepiama, tenka taisyti padarinius", – pasipiktinimo neslėpė V.Navickas. Jis tikimo apie skolas už telekomunikacijas nieko nežinojęs iki paskutinio momento. V.Navicko teigimu, kai kurios departamentui pavaldžios biudžetinės įstaigos be ryšio buvo likusios kelias valandas. Savivaldybei suskatus atlikti pervedimą, ryšys buvo atnaujintas.

Kurčias biudžeto skyrius?

Kultūros ir ugdymo departamento direktorė L.Kairienė padėties pakomentuoti negalėjo – šią savaitę valdininkės nėra darbe. Jos pareigas pavesta eiti departamento Švietimo skyriaus vedėjui Juliui Skesteniui. Tačiau kad turi pavaduoti L.Kairienę, J.Skestenis sužinojo tik vakar ryte.

Apie bėdas dėl ryšio mokyklose ir ugdymo įstaigose jis irgi išgirdo tik po to, kai telekomunikacijų paslaugas imtasi riboti.

Atsakymų apie savivaldybės skolas J.Skestenis rekomendavo ieškoti pas departamento Planavimo ir apskaitos skyriaus vedėją, vyriausiąją buhalterę Virginiją Kurilo.

Buhalterė "Vilniaus dienai" aiškino, kad departamentas savivaldybės biudžeto skyriui paraiškas dėl lėšų telekomunikacijų paslaugoms apmokėti teikė ne kartą. "Kreipėmės kovo 3, 6, 25 ir 30 d., tačiau pinigų gavome tik tada, kai "Teo LT" ėmėsi sankcijų", – teigė V.Kurilo.

Priminė ir kitas skolas

Vakar departamentui buvo perversta daugiau nei 200 tūkst. litų. Šios sumos esą pakaks visoms iki balandžio 1 d. už ryšio paslaugas susidariusioms skoloms padengti. Iš viso įvairiems interneto ir telefono ryšio operatoriams departamentas buvo skolingas 169 tūkst. litų. "Šiandien ryšių problema išsisprendė", – džiaugėsi V.Kurilo.

Tačiau "Teo LT" atstovas spaudai Antanas Bubnelis patikslino, kad vien bendrovei savivaldybė buvo skolinga daugiau nei 200 tūkst. litų. Vakar į bendrovės sąskaitą esą įkrito tik nedidelė skolos dalis – neatsiskaitę už paslaugas liko dar keli kiti savivaldybės departamentai.

"Kaip ir kitiems klientams, Vilniaus miesto savivaldybei siuntėme priminimus, apie skolas pranešėme telefonu ir raginome jas kuo greičiau grąžinti. Nesulaukę atsako, ėmėmės priemonių. Vos dalinai apmokėjo, aktyvavome paslaugos teikimą, nes suprantame, kad švietimo įstaigoms tai – jautrus klausimas. Tikimės, kad ir likusią skolą savivaldybė padengs nedelsdama", – kalbėjo A.Bubnelis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų