Pereiti į pagrindinį turinį

Naktinis svaigalų verslas – nenužudomas feniksas

2013-03-25 10:42
Naktinis svaigalų verslas – nenužudomas feniksas
Naktinis svaigalų verslas – nenužudomas feniksas / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Savivaldybė ir policija skelbia, kad karas su naktinės prekybos alkoholiu taškais tampa beviltiškas, nes šios pelningo verslo atstovų nebaugina nei baudos, nei licencijų atėmimai.

Bausmių – vos kelios

Kauno miesto savivaldybės taryba nusprendė uždrausti prekybą alkoholiu nuo 22 val. įmonei „Onrama“. Šiame V.Krėvės 104A esančiame bare policijos pareigūnai kelis kartus užfiksavo prekybos svaigalais pažeidimus. Tai tik trečia bendrovė, kuri, be Narkotikų, tabako ir alkoholio departamento skiriamų baudų, sulaukė ir miesto valdžios sankcijos.

„Įmonės paprastai skundžia Narkotikų, tabako ir alkoholio departamento skirtas bausmes teisme. Tada, prieš taikydami savo sankcijas, laukiame teisėjų sprendimo, o teismų procesai užtrunka, todėl kol kas tik tiek įmonių ir nubausta“, – aiškino Kauno savivaldybės Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėja Rasa Palevičienė.

Kol vyksta bylos, prekyba tebevyksta, o ir savivaldybės sankcijas verslininkai taip pat gali apskųsti ir vėl laimėti laiko tęsti pelningą prekybą.

Prieš kelerius metus uždraudus prekiauti svaigalais nuo 22 val. daugelis parduotuvių persikrikštijo barais ir toliau sėkmingai tęsė veiklą. Pernai uždrausta iš barų išsinešti netuščius butelius ar kitą alkoholio tarą, kuria prekiaujama, tačiau ir tai nepadėjo. Naktinė prekyba tebeklesti, Kaune veikia apie 20 tokių barų, kurie tik formaliai atitinka baro reikalavimus – pastato vieną kitą staliuką, o iš tikrųjų prekiauja alkoholiu išsinešti taikydami maždaug lito ar dviejų antkainį.

Atgimė kitu vardu

Kauno tarybos narys Marijus Panceris abejoja, ar savivaldybės sankcijos padės kovoti su nelegalia prekyba alkoholiu. „Turime pavyzdžių, kad tokie taškai greitai atgimsta įregistruoti kitos įmonės vardu ir toliau sėkmingai vykdo veiklą“, – teigė jis.

Akivaizdus pavyzdys – Šv.Gertrūdos gatvėje 10-ajame name visą parą veikiantis baras. Ten policijos pareigūnai yra kelis kartus užfiksavę prekybos alkoholiu pažeidimus: lankytojai naktimis įsigydavo ir išsinešdavo atidarytus, bet nė nepradėtus gerti butelius. Pareigūnai juos apklausę kaip liudytojus ir, užfiksavę taros išsinešimo faktą, surašydavo protokolus pardavėjui ir įmonei, o baudą paskirdavo Narkotikų, tabako ir alkoholio departamentas.

Už šį pažeidimą gresia bauda nuo 500 iki 2 tūkst. litų įmonės vadovui, o pardavėjui – iki 500 litų. Šios sankcijos įspūdžio verslininkams Šv.Gertrūdos gatvėje nedarė, kol savivaldybė uždraudė įmonei prekiauti svaigalais naktį. Bet ir tai nesukliudė barui labai greitai atgimti. „Jis pradėjo veikti kitos įmonės vardu ir dirba iki šiol“, – sakė M.Panceris.

Šio taško pelningumu neseniai įsitikino ir „Kauno dienos“ žurnalistas. Vieno šeštadienio vakarą, prieš vidurnaktį, per dešimt stebėjimo minučių vadinamajame bare pabuvojo ir su buteliais rankose išėjo apie dvi dešimtys klientų.

Beviltiška kova

Kauno policijos Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininkas Tauris Stauskis sakė, kad šiemet policija užfiksavo apie dvi dešimtis pažeidimų naktiniuose baruose. „Pastaruoju metu pardavėjai tapo labai budrūs. Kai kurie jų turi talkininkų, kurie galbūt už taurelę sutinka stebėti prekybos taško aplinką ir tuoj praneša apie sustojusius netoliese automobilius, žmones, kurie gali būti pareigūnai. Galvojame apie naujus būdus užfiksuoti pažeidimus“, – sakė T.Stauskis.

Vis dėlto policininkai pripažįsta, kad surašomi protokolai prekiautojų nuo pelningo verslo neatbaido.

M.Panceris mano, kad be Alkoholio kontrolės įstatymų pataisų kova su vadinamaisiais naktiniais barais bus beviltiška. „Manau, kad neužtenka atimti ar apriboti preikybos alkoholiu licenciją. Tame pačiame populiariame taške nesunku atnaujinti veiklą kitu vardu. Todėl reikėtų numatyti galimybę uždrausti prekybą konkrečiu adresu registruotose patalpose. Taip pat reikėtų kontroliuoti, ar tokias įmones iš naujo neįkuria jau bausti už alkoholio prekybą asmenys ir taip netęsia savo neteisėtos veiklos“, – mano M.Panceris.

R.Palevičienė teigė, kad savivaldybė ne kartą kreipėsi į Seimą siūlydama keisti Alkoholio kontrolės įstatymą. „Manome, kad baruose būtina uždrausti parduoti alkoholį gamintojo taroje ir iš jos pilstyti vietoje“, – įsitikinusi vedėja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų