Pereiti į pagrindinį turinį

Pasiūtas drabužis – pigu ir originalu

2008-12-01 09:00
Pasiūtas drabužis – pigu ir originalu
Pasiūtas drabužis – pigu ir originalu / Ingos Juodytės nuotr. Iš nusibodusio ir nebemadingo palto M. Gutauskienė pasiuvo dailų sijoną.

Juvelyrė Milda Gutauskienė mėgsta išskirtinius ir kokybiškus apdarus. Sijonai – moters silpnybė. Jų vilnietės spintoje galima aptikti labai daug. Pažvelgus į jų dizainą ir audinį peršasi mintis, kad jiems ji negaili pinigų. Tačiau minėtieji drabužiai – jos rankų darbo kūriniai. Pasisiūti suknią ar švarką M.Gutauskienei vieni juokai. Tam ji sugaišta daugiausia dvi dienas.

"To išmokti gali kiekvienas, svarbu pabandyti kartą, po to kitą", – šypsojosi juvelyrė.

Pasisiūti dailius drabužius moteris išmoko pati. Galiausiai tai tapo jos pomėgiu. Tiesa, įtakos tam turėjo aukštos drabužių parduotuvių kainos. Įsigyti kelis šimtus kainuojančią palaidinę moteriai nekyla rankos. Ji pastebėjo, kad net ir brangiuose apdarų salonuose kokybės nė kvapo.

"Jau mieliau užsuku į audinių parduotuvę, išleidžiu vos keliasdešimt litų", – tikino juvelyrė. Tai vienintelės jos išlaidos. Siuvimo mašina ir įvairiaspalvių siūlų ji jau seniai pasirūpinusi.

Tereikia fantazijos

Moteris žino originalių drabužių receptą. Vieną jų atskleidė ir "Vilniaus dienos" skaitytojams. Ilgą laiką dėvėjusi rudeninį paltą pavertė jį sijonu.

"Jis buvo nebemadingas, atsibodęs, o naujuoju sijonu galiu puoštis per gimtadienius", – pasakojo M.Gutauskienė.

Jai niekas nekainavo ir dar liko medžiagos. Akivaizdu, kūrybingai vilnietei tikrai kils mintis, kaip ją tinkamai panaudoti.

Gerai pažinodami savo bičiulę artimieji ir draugai neretai padovanoja jai įvairiausių audinių.

"Kaip matote, drabužiams beveik nieko neišleidžiu", – sakė M.Gutauskienė. Jos nuomone, geriau tuos pinigus skirti kelionėms. Juvelyrės planuose – skrydis į Tunisą.

Gelbsti siuvėjos

Pasisiūti apdarus laiko ir galimybių turi ne visi. Pedagogė Lina Udrienė naudojasi siuvyklų paslaugomis.

"Dirbu mokytoja, įtemptas pamokų grafikas, tad tikrai neturiu laiko", – apie savo kasdienybę pasakojo L.Udrienė.

Jos atlyginimas nesiekia 2 tūkst. litų ir brangstant visoms prekėms tenka gerokai pasukti galvą, kaip sutaupyti. Jau pusmetį vilnietė kelnes ar palaidines siuvasi privačioje siuvykloje. Už juodas elegantiškas kelnes ji sumokėjo 130 litų.

"Patogios, kokybiškos, tad nereikės skubėti siūtis antrų", – įsitikinusi vilnietė. Tokios kokybės minėtasis apdaras sostinės parduotuvėse būtų kainavęs apie 500 litų.

Ji jau žino, kaip pasipuoš per mokyklos Kalėdų šventę. Prie juodų kelnių moteris derina šilko palaidinę. Už jos pasiuvimą siuvėja pageidavo tik 80 litų.

"Ar kokiame nors sostinės salone rasčiau tiek kainuojantį puošnų drabužį?" – linksmai klausė pedagogė.

Siuva drabužius ir vaikams

Vilnietė Birutė Petraitienė išvardijo ilgą sąrašą klientų. Siuvėja pasakojo, kad jos telefonas netyla ir ir savaitgaliais.

"Kainos pas mus nesikandžioja, o ir drabužį pasiuvame kokybišką", – tikino moteris. Ji pastebėjo, kad miestiečiai linkę apdarus siūti ir vaikams. Populiariausiųjų sąraše: kelnės ir suknelės. Atsižvelgiant į audinį, jų kainos yra nuo 30 litų.

B.Petraitienė vardijo kitus siuvyklų pranašumus. Ji visada pataria, kurį audinį rinktis, koks siuvimas bus praktiškesnis ir patogesnis vilkėti drabužį kasdien. Būtent nuo to, kaip kruopščiai jis pasiūtas, priklauso jūsų savijauta.

"Viskas daroma pagal jūsų kūno linijas, tad nepatogus drabužis tiesiog negali būti", – tikino siuvėja.

Ji visada informuoja klientą apie apdaro pasiuvimo būdus, siūlių formas. Moteris mano, kad artėjant šventėms klientų dar padaugės. Juk sostinės parduotuvėse puošnios suknios kainuoja tris kartus daugiau nei pasiūtos čia.

"Ar rinktumėtės suknią, kuri ne tik brangesnė, bet tokią pačią vilkėti gali ir kita vakaro viešnia?" – apie dar vieną pasiūtų drabužių pranašumą užsiminė B.Petraitienė.


Patarimai siuvančioms
(iš V. Mikalausko knygos "Tūkstantis patarimų")

Siūdamos sagas į storą drabužį, adatą patepkite muilu. Tuomet ja lengviau pradursite audinį.

Atsargiai su adatomis, neįpraskite jų smeigti į dėvimą drabužį. Naudokite ir smeikite jas į specialią vatinę pagalvėlę.

Pradėjusios siūti suskaičiuokite adatas. Baigusios darbą, patikrinkite, ar jos visos. Jeigu bent vienos adatos trūksta, ieškokite jos tuojau pat.

Centimetro nesukite į ritinėlį, nes ilgainiui jis sukietės, sutrupės, susiraitys.

Neišmeskite senų odinių pirštinių. Iš jų iškirpkite nedidelius apskritimus. Siūdama sagas, pridėkite juos iš išvirkščios drabužio pusės ir prisiūkite su saga. Tuomet audinys neišplyš.

Prieš naudodamos siuvamąja mašina, į šaudyklės mechanizmą įlašinkite du tris lašus alyvos. Kad ji nesuteptų siuvamo drabužio, nusiūkite keletą siūlių ant jums nereikalingos medžiagos.

Jeigu esate nepatyrusi siuvėja, nemanykite, kad pakanka įverti į adatą siūlą ir jau galima siūti. Dažnai adata užsikerta. Stipriai netampykite, nes nureguliuosite mašiną.


O kaip Jūs stengiatės taupyti? Papasakokite tel. (8 5) 212 2022 arba e. paštu [email protected] ir laimėkite specialius "Vilniaus dienos" prizus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų