Paveldosaugininkai spręs dėl P. Cvirkos paminklo ir aikštės likimo Vilniuje

Kitą savaitę paveldosaugininkai turėtų priimti sprendimą dėl Petro Cvirkos aikštės sostinėje vertingųjų savybių bei šio sovietmečio rašytojo paminklo likimo.

Kaip BNS sakė Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras, neseniai suburta nepriklausomų ekspertų vertinimo taryba svarstys kultūros ministro Simono Kairio bei Vilniaus savivaldybės prašymus.

Jie prašo išbraukti paminklą iš Kultūros vertybių registro. Sostinės meras Remigijus Šimašius pageidautų į registrą įtraukti patį P. Cvirkos skverą, kaip „charakteringą neoklasicizmo stilistikos pavyzdį“.

„Rugpjūčio 24 dieną vyks Vertinimo tarybos posėdis, kuriame bus kalbama apie viso parko vertingųjų savybių nustatymą ir Cvirkos paminklo statuso pakeitimą ir nuėmimą“, – BNS teigė V. Bezaras.

Anot jo, ekspertai antradienį turėtų priimti galutinį sprendimą. Naujai suburtai tarybai vadovauja istorikas ir muziejininkas Ramūnas Kondratas.

P. Cvirkos paminklo nuėmimo šalininkai remiasi Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centro 2019-ųjų išaiškinimu, kad rašytojas ir politinis veikėjas P. Cvirka savo politinėje-visuomeninėje veikloje aktyviai kolaboravo su okupacinės sovietinės valdžios struktūromis, o jo kolaboravimas sukėlė didelių ir žalingų pasekmių Lietuvos valstybės bei jos piliečių likimui.

Norintieji išsaugoti paminklą skvere teigia, kad siekis beatodairiškai naikinti sovietinį paveldą niekuo nesiskirtų nuo sovietinės cenzūros, o P. Cvirkos literatūrinis talentas turi būti įvertintas ir atskirtas nuo politinės veiklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budulis

Budulis portretas
Nereikia griauti. Užtektų galvą persukti į Landsbergio. Turės karveliai kur šikti.

To senai laikas nuimti Cvirką

To senai laikas nuimti Cvirką portretas
Sutinku, reikia tokio pacio pliazo degintis ten kaip ir lukiskiu aiksteje centre.

Apie valatieciu ir vatniku patvorinius

Apie valatieciu ir vatniku patvorinius portretas
Pamenu, kai grioveme valstieciu ir vatniku mylima zudiko Cerniachovskio paminkla. Kaip rinkosi visi, kaip sukavo ir gyne ji. Tada net draugas Brazauskis ar Karbauskis isikiso ir sake kad jis buvo draugas Lietuvos :)))) zodziu rusu kareiviai atvaziavo ir issiveze i rusija.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių