Pereiti į pagrindinį turinį

Pėstieji Gedimino prospekte bus nepageidaujami?

2010-06-02 06:59
Potraukis: nuogąstaujama, kad Gedimino prospekte karaliaujant automobiliams, pėstiesiems centrinė miesto dalis taps atgrasi ir galiausiai ištuštės.
Potraukis: nuogąstaujama, kad Gedimino prospekte karaliaujant automobiliams, pėstiesiems centrinė miesto dalis taps atgrasi ir galiausiai ištuštės. / Kęstučio Cemnolonskio nuotr.

Verslininkų grasinimai ir taip vos gyvą Gedimino prospektą pasmerkti myriop sulaukė atgarsio savivaldybėje. Šiomis dienomis savivaldybės dangoraižyje svarstoma galimybė Gedimino prospektą vėl paaukoti automobiliams.

Verslininkai pasieks savo?

Kad Gedimino prospektas išgyvena nuosmukį, matyti plika akimi. Pagrindinę miesto prekybos gatvę jau seniai apėmė letargas. Iš prospekto viena po kitos traukiasi avalynės, aksesuarų, drabužių, kosmetikos ir parfumerijos parduotuvės, optikos salonai. Prospektą apleido ir SEB bankas, "Omnitel".

Prašomi paaiškinti emigracijos priežastis verslininkai sutartinai tvirtina: Gedimino prospekto prestižas seniai išblėso. Prospekto žlugimo iniciatore įvardijama miesto valdžia, priėmusi sprendimą, kad prospekte negalima statyti automobilių, ir apribojusi transporto eismą net šeštadieniais.

Verslininkai piktinasi, kad politikai uždraudė statyti automobilius prieš tai neparūpinę jokios alternatyvos, o požeminių automobilių stovėjimo aikštelių įkainiai žvėriški ir visai nepatrauklūs.

Draudimai ir suvaržymai esą atbaidė Gedimino prospekto klientus. Nesulaukdamos pirkėjų parduotuvės sparčiai ėmė ieškoti prieglobsčio didžiuosiuose prekybos centruose. O tų, kurios dar liko, savininkai tvirtino, kad prospekto vertė visai sumenks, jei valdžia nedelsdama nesiims veiksmų – nepakeis eismo sąlygų ir neleis klientams automobiliu privažiuoti iki parduotuvių durų.

Politikai dar svarsto

Verslininkų spaudimas, atrodo, duoda vaisių. Savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Algirdas Šešelgis neslėpė, kad svarstoma galimybė liberalizuoti automobilių eismą Gedimino prospekte. Dėl leidimo pratęsti automobilių marširavimo prospekte laiką diskusijų esą nekyla. Dauguma pasisako už tai, kad Gedimino prospektas automobiliams būtų atviras nuo 6 iki 24 val. Savaitgaliai – ne išimtis. "Ką čia smulkintis – jei leisti, tai leisti", – kalbėjo A.Šešelgis.

Automobilių srautų didinimas esą įkvėps prospektui gyvybės. Dar labiau jį išbudintų leidimas statyti automobilius. Nors Eismo organizavimo skyrius tam pritaria, degti žalios šviesos neskuba politikai.

"Viena vertus, Gedimino prospektas nėra gausiai apgyventas ir eismas jame galėtų būti intensyvesnis. Kita vertus, visame pasaulyje didmiesčių centras paverčiamas reprezentacine pėsčiųjų zona", – svarstė sostinės vicemeras Romas Adomavičius.

Vienus glosto, kitus muša

Miesto valdžios sprendimas leisti Gedimino prospekte statyti automobilius pamalonintų verslininkus, tačiau nuviltų dviratininkus. Gatvėje palikti automobiliai užgriozdintų dviračių takus. Be to, automobiliai galėtų trukdyti ir mugėms. "Kai pastatys, tai automobiliai ir liks nakvoti kelioms paroms. Ką tada darysime?" – retoriškai klausė R.Adomavičius.

Jis tikino nesantis kategoriškai nusiteikęs prieš galimą naują tvarką. Tačiau viską esą būtina iš anksto apsvarstyti ir įvertinti. "Tai – prieštaringas klausimas. Žinau, kad jis keliamas, tačiau rimtai jo dar nesvarsčiau", – kalbėjo vicemeras.

A.Šešelgis sakė, kad neleidžiant automobiliams stovėti permainų prospekte net neverta pradėti. "Kam keisti ženklus, ilginti eismo laiką, jei sustoti ir toliau bus draudžiama?" – svarstė A.Šešelgis.

Visą straipsnį skaitykite dienraštyje „Vilniaus diena“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų