Pereiti į pagrindinį turinį

Pilių direkcija nori atsiimti Sereikiškes

2009-04-14 09:00
Pilių direkcija nori atsiimti Sereikiškes
Pilių direkcija nori atsiimti Sereikiškes / Gedimino Bartuškos nuotr. Planai: Vilniaus pilių prievaizdai taip pat užsimena norį iškeldinti teniso aikštyną, priklausantį su buvusiu sostinės meru Artūru Zuoku siejamai įmonei "BNA grupė".

Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija norėtų perimti daugumą rezervato teritorijoje esančių objektų, kurių nuomojimo teisėtumu suabejojo Generalinė prokuratūra. Tiesa, be milijoninės vertės sklypų, direkcijai reikėtų ir papildomų pinigų.

Pasaka be galo

Itin didelį pasipiktinimą direkcijai kelia bendrovei "Magreira" nuomojamų Kirdėjų rūmų padėtis. Vilniaus pilių prievaizdai taip pat užsimena norį iškeldinti teniso aikštyną, priklausantį su buvusiu sostinės meru Artūru Zuoku siejamai įmonei "BNA grupė".

Dėl teisių į šiuos objektus direkcija kovoja jau daug metų. Tačiau tik dabar, kai prokurorai kreipėsi į teismą dėl nuomos sutarčių panaikinimo, atsiranda reali galimybė šiuos objektus perimti.

"Rezervatas įkurtas 1997 m. sustabdyti privatizavimo procesams šioje teritorijoje. Statiniai ten jau buvo: ir Kirdėjų rūmai, ir dabartinis Nyderlandų ambasados pastatas, ir senasis teniso aikštynas. Bet suformuotų sklypų nebuvo", – dienraščiui pasakojo Vilniaus pilių valstybinio kultūrino rezervato direkcijos direktorė Audronė Kasperavičienė.

Pasak jos, vienintelio teniso aikštyno sklypas buvo suformuotas dar prieš įkuriant rezervatą, tačiau nuoma esą turėjo trukti kelerius, o ne kelias dešimtis metų. "Nuomos sutartyje buvo parašyta, kad sklypas išnuomojamas, kol bus įkurta rezervato direkcija. O kiti sklypai – Kirdėjų rūmai ir ambasada – išnuomoti, kai direkcija jau buvo įkurta. Po mėnesio, kai ši buvo įkurta, jie skubos tvarka buvo išnuomoti", – prisiminė A.Kasperavičienė.

Atėmė dalį žemės

Nors pagal įstatymus rezervato teritorija turėtų priklausyti jo direkcijai, žemės perleidimo procedūros įstrigo mirties taške. Be to, Vilniaus savivaldybė ir Vilniaus apskrities administracija, anot A.Kasperavičienės, įsigudrino netgi sumažinti rezervato teritoriją.

Pašnekovės žodžiais, pernai rezervato teritorijoje suformuoti du valstybinės žemės sklypai, kurių bendras plotas mažesnis, nei Seimo nustatyta rezervato teritorija. Mat sostinės valdžia iš sklypų "išėmė" dalį žemės – būtent tas rezervato dalis, kuriose stovi teniso aikštynas, Nyderlandų ambasada ir Kirdėjų rūmai.

Tačiau labiausiai A.Kasperavičienę papiktino kitas minėto sprendimo aspektas – pakeista viso rezervato teritorijos žemės paskirtis. Taip, pašnekovės žodžiais, buvo dedami pamatai statyboms Vilniaus pilių pašonėje. Šie savivaldybės ir apskrities vadovų sprendimai buvo užginčyti teisme. Jau šią savaitę turėtų būti paskelbti nuosprendžiai dviejose bylose.

"Turime žiūrėti į šitą šiukšlyną"

Direkcija norėtų, kad teismas minėtas nuomos sutartis panaikintų, kaip ir sprendimus keisti žemės paskirtį rezervato teritorijoje. Jeigu direkcijai pavyks perimti rezervato teritoriją į savo jurisdikciją, A.Kasperavičienė žada permainų.

"Dabar negalime teritorijos prižiūrėti, nes ji ne mūsų, negauname lėšų jos priežiūrai. Todėl dabar viskas atrodo taip, kaip matote. Turime žiūrėti į šitą šiukšlyną", – piktinosi pašnekovė.

Direkcijos vadovė užsiminė norinti iš Sereikiškių parko išgyvendinti teniso aikštyną. "Tai gali būti miesto parkas. Bet kad būtų galima ką nors panaikinti, reikia turėti, už ką tai padaryti", – sakė A.Kasperavičienė.

Nyderlandų ambasados iš rezervato teritorijos išguiti nežadama – esą pakaktų pasirašyti keletą dokumentų, kurie leistų deramai prižiūrėti ambasados teritorijoje esančias vertybes.

Nuniokojo vertingą pastatą

Tačiau labiausiai direktorę papiktino Kirdėjų rūmų padėtis. "Rūmai 2005 m. įrašyti į istorinių vertybių sąrašą. Tai vertingas paminklas, jame buvo ir sieninės tapybos, ir įdomių dekoro elementų. Tačiau dabar jis visiškai sugadintas. Neva siekdami likviduoti avarinę būklę, jie išgriovė pastato vidų, pakeitė stogo formą. Jie ten norėjo statyti viešbutį, bet dabar visi darbai sustoję – ten tiesiog šiukšlynas", – nuoskaudos neslėpė A.Kasperavičienė.

Dėl Kirdėjų rūmų padėties direkcija kreipėsi į prokurorus. Direktorės teigimu, teisėsauga veikiausiai pradės ikiteisminį tyrimą.

Kalti nesijaučia

Sereikiškių teniso aikštyną valdančios bendrovės "BNA grupė" generalinis direktorius Gintautas Monkevičius "Vilniaus dienai" teigė kol kas negalįs dalyti komentarų, mat nepavyksta gauti duomenų iš prokuratūros. "Nežinau, kuo esame kaltinami ir ar iš viso esame kuo nors kaltinami", – ironizavo G.Monkevičius.

Tačiau "BNA grupė" nesijaučia nusižengusi įstatymams. G.Monkevičiaus teigimu, teniso aikštyno žemė išnuomota teisėtai, kaip ir žemė, ant kurios stovi Nyderlandų ambasada bei Stasio Juškaus galerija. Beje, galerijos savininkui, prokurorų nuomone, žemė irgi išnuomota neteisėtai.

O direkcijos norai galbūt sulyginti teniso aikštyną su žeme kelia nerimą šio sporto entuziastams. "Tai reikštų teniso tradicijų nužudymą. Teniso, bent jau Vilniaus centre, visiškai nebeliktų", – "Vilniaus dienai" teigė vienose patalpose su "BNA grupe" įsikūrusio Vilniaus teniso klubo direktorius Kipras Radzevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų