PIN dienos proga autoriai kraują dalijo neatlygintinai

  • Teksto dydis:

Šiandien Asociacijos LATGA būstinėje Vilniuje visą pusdienį vyko kraujo donorystės akcija „Autoriai dovanoja Lietuvai kūrybiško kraujo“.

Per Pasaulinei intelektinės nuosavybės (PIN) dienai skirtą akciją, kurioje dalyvavo skirtingų sričių ir kartų autoriai, surinkta per 7 litrus kraujo. Pasak „Nacionalinio kraujo centro“ atstovų, su tiek kraujo galima išgelbėti apie 50 gyvybių.

Kaip ir pernai, daliai autorių gydytojai nerekomendavo duoti kraujo dėl vienokių ar kitokių sveikatos problemų, tačiau tai nė kiek nesugadino pakilios renginio nuotaikos. Laukdami savo eilės ir netgi jau duodami kraują kūrėjai dalijosi savo mintimis apie tai, kaip reikėtų kovoti su mūsų visuomenėje įsišaknijusia problema – piratavimu ir kitaip išreiškiama nepagarba autoriui.

„Šiandien mums, autoriams, labai svarbi diena. Tai diena, kai mes galima pasakyti, kas mums rūpi. Deja, daugelis dar galvoja, kad dainų kūrimas, paveikslų tapymas ir kita panaši veikla nėra darbas, todėl už tai ir atlyginti nereikia. Todėl ir tas kraujo davimas neatlygintinai šiandien yra simboliškas – mes dalyvaujam šioje akcijoje, nes norime pasakyti, kad laikas keisti požiūrį. Mes dalijamės savo kūryba, bet ne visada norim tai daryti nemokamai“, – kalbėjo žinomas muzikos autorius, grupės BIX lyderis Saulius Urbonavičius-Samas.

Paklaustas, ar situacija autorių srityje nesikeičia, žinomas kūrėjas akcentavo, kad pradedant muzikinę veiklą, t. y. daugiau nei prieš 30 metų, dar nebuvo jokių autorių teisių gynėjų, tad vien jau organizacijų, tokių kaip Asociacija LATGA, įsikūrimas buvo didelis žingsnis į priekį, nes anuomet visuomenei muzikantai tebuvo linksmintojai, kuriems už nieką nereikia atlyginti. „Tikrai nėra taip gerai, kaip norėtųsi. Ir dar reikės pakovoti ir kituose frontuose – turiu omenyje naująją autorių teisių direktyvą, kurios dėka galėsime išsireikalauti didesnį atlygį iš interneto gigantų, kurie daug uždirba iš intelektinio turinio, tačiau tuo uždarbiu su autoriai dalijasi nenoriai“, – pabrėžė jis.

„Naudojimasis legaliomis platformomis tiek nedaug kainuoja – maždaug tiek, kiek vienas ar du gėrimai bare, todėl man tikrai labai sunku suprasti, kodėl žmonėms dar knieti įvairų autorių sukurtą turinį siųstis iš piratų. Man atrodo, kad noras pasiimti nemokamai iš interneto yra išlikęs iš ankstesnių laikų, kai tik prasidėjo interneto era. Tai tiesiog reikia keisti tą įprotį kitu. Kaip išugdyti tą pagarbą autoriams? Gal tegu žmonės pabando įsivaizduoti mus savo vietoje – ar jie norėtų patys dirbti nemokamai. Štai, pavyzdžiui, aš kurdamas muziką nesinaudoju jokiomis legaliomis programomis, nes puikiai suprantu, kad tiems, kurie jas sukūrė, turi būti atlyginta“, – legendinės grupės lyderiui pritarė naujos kartos muzikos autorius Leonas Somovas.

Esu dėkinga likimui, kad sveikata man leidžia pasidalinti krauju su tais, kam jo gali prireikti gyvybiškai svarbioje situacijoje.

„Jeigu kalbėsime apie muzikos klausymą legaliose platformose, tai aš, pavyzdžiui, pats perku muziką iš „Bandcamp“ ir džiaugiuosi, kad sumokėdamas galiu paremti mėgstamos muzikos autorius. Jeigu kalbėsime apskritai apie kūrinių naudojimą, ne tik apie piratavimą, tai situacija tikrai nėra bloga. Tikrai nebėra taip, kad muziką kažkas naudotų be sutikimo, visada paskambina ar parašo ir atsiklausia“, – pastebi grupės muzikos teatrui kūrėjas, grupės „Solo ansamblis“ narys Vytautas Leistrumas.

Žinomas dramaturgas, Auksinių scenos kryžių laureatas Aleksandras Špilevojus pasidžiaugė galėjęs prisijungti prie akcijos ir davęs kraujo. „Gerus darbus mėgstu daryti nematant kitiems. Bet čia tas atvejis, kai reikia kažkokio paraginimo, pavyzdžiu, kad daugiau žmonių nebijotų duoti kraujo. O kalbant apie kitą šio renginio misiją – pagarbą autoriams... Dažnai girdžiu, kad mes autoriai, kuriam kažką neapčiuopiamo, tad kodėl reikia už tai mokėti. Taigi šios akcijos tikslas yra parodyti, kad nors ir kuriame sunkiai apčiuopiamus dalykus, mūsų kūryba praturtina visuomenę. Taigi ir ji turėtų gerbti autorius bei mokėti jiems atlygį“, – sakė A.Špilevoj.

Atlikėjas ir muzikos autorius Dainotas Varnas priminė apie kitą šio renginio misiją – paskatinti žmones nebijoti donorystės: „Nors šiandien akcijoje dalyvavo tik autoriai, noriu paraginti visus Lietuvos žmones nebijoti duoti kraujo. Dalyvaudamas šioje akcijoje antrus metus iš eilės įsitikinau, kad tai tikrai nesudėtinga ir neskausminga. Mes galėtumėme išgelbėti daug daugiau gyvybių, jeigu nebijotume duoti kraujo.“

Apie antrąją renginio misiją daugiau kalbėjo ir žinoma dainų autorė Julija Ritčik, kuri nuolat jau ne vienerius metus dalijasi savo krauju neatlygintinai: „Tokios akcijos – gera proga atkreipti draugų bei mūsų muzikos gerbėjų dėmesį, kad visuomet reikalingas kraujas – žinučių iš Nacionalinio kraujo centro, kad trūksta mano grupės kraujo, gaunu kelis kartus per metus. Tai ir gera proga patikinti, kad kraujo donorystė nėra nei skausminga, nei sudėtinga, nei pavojinga, nei ilgai užtrunkanti procedūra. Esu dėkinga likimui, kad sveikata man leidžia pasidalinti krauju su tais, kam jo gali prireikti gyvybiškai svarbioje situacijoje.“

Kraujo akcijoje taip pat dalyvavo ex „bavarai“ Juozas Liesis ir Deivydas Zvonkus, „Solo ansamblio“ narys Jonas Šarkus, dainininkė Rasa Kaušiūtė, muzikos autorius ir atlikėjas Kazimieras Likša, grupės „Kiti kambariai“ vokalistas Žilvinas Sebeika, grupės „Happyendless“ narys Andrius Kauklys, grupės „Pelenai“ narys ir dainų autorius Gintas Banys ir kiti autoriai.

„Kviesdami savo narius į kilnią akciją – nemokamai duoti savo kūrybiško kraujo Lietuvos žmonėms – mes siekiame bent poros tikslų: pirmas – ne griauti, o kurti savo valstybę tiek savo darbais, tiek savo kūryba. Dabar – ar Nidoje prie buvusio kultūros centro, ar Vilniuje ant Tauro kalno – jautiesi kaip anuomet Maironis prie Trakų pilies. Kartais toks pat jausmas apima ir perskaičius kokį priimtą įstatymą. Antras tikslas yra visai pragmatiškas  – žmonės, kuriems teks nors lašelis autorių kraujo, niekada nevogs nei dainų, nei filmų, nei knygų – jokios kūrybos. Juk negali apvogti žmogaus, kuris išgelbėjo tau gyvybę“, – sako Asociacijos LATGA vadovas, poetas ir rašytojas Jonas Liniauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
kiek zinau pas mus donoryste yra neatlygintintina. o siaip ner ko girtis del vieno karto, reik duot pastoviai.

vartotojas

vartotojas portretas
as uz tokias akcijas, bet realybeje visai kitaip buna, musu gera krauja parduoda kitiems, o atsivezam is baltarusiu pigesnio. Kraujo biznis :) tiek zmoniu aukoja kraujo ir vistiek mazai, net juokas ima :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių