Pereiti į pagrindinį turinį

Pirotechnikos pavojai: policija su nerimu laukia švenčių

2012-11-23 17:20
Pirotechnikos pavojai: policija su nerimu laukia švenčių
Pirotechnikos pavojai: policija su nerimu laukia švenčių / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Miestas pradeda gyventi gražiausių žiemos švenčių laukimu. Rengiamasi prekiauti akiai maloniais, tačiau kartu ir pavojingais fejerverkais ir pirotechnikos gaminiais.

Likus dviem valandoms iki 2012-ųjų sutikimo, į medikus dėl lytinių organų, šlaunų ir pilvo nudegimo kreipėsi 30-metis kaunietis. Jis paaiškino, kad Savanorių prospekte jam į kelnes trys nepažįstami asmenys įmetė petardą.

Tai vienas iš aštuonių per praėjusius metus Kaune užregistruotų nelaimių su pirotechnikos gaminiais. Metais anksčiau Kaune per Naujųjų sutiktuves buvo sužaloti penki žmonės. Pareigūnai prekybininkams priminė, kad paaiškintų pirkėjams, kaip naudotis pirotechnika.

„Negaliu peikti nuolatinių prekybininkų šiais gaminiais. Jie žino, kad trejiems metams gali netekti leidimo prekiauti, tačiau grėsmė kyla netekti ir licencijos. Žinodami padarinius, jie nerizikuoja“, – pastebėjo Kauno policijos Licencijavimo skyriaus viršininkas Remigijus Klapatauskas.

Gerokai daugiau rūpesčių kyla dėl nelegalių pirotechnikos gaminių prekiautojų. Pareigūnai pasakojo, kad dažnai turgavietėse šalia kitų prekių būna numesta nedidelė petarda ar panašus gaminys. Jei pirkėjas šia preke susidomi, jam pasiūlomas gerokai platesnis asortimentas.

Policininkai pastebi, kad nelegaliai pirkti pirotechnikos gaminiai neretai neatitinka reikiamų saugumo standartų.

„Didžiausia problema – ne pirotechnika, o kaip žmonės ją naudoja“, – rėžė šiais gaminiais prekiaujančios bendrovės vadovas Ovidijus Karkauskas.

Verslininko teigimu, dažnai tėvai perka vaikams petardas. „Jie dar aiškina, kad tos, kur numeti ir sprogsta be jokio vaizdo, tik kyla kurtinantis garsas, yra vaikiškos“, – tėvų abejingumu stebėjosi O.Karkauskas. Pasak prekybininko, kursarais vadinamos petardos būna skirtingo galingumo. Jos dažniausiai nelegaliai įvežamos iš Lenkijos.

Kiekvienas pirotechnikos gaminys priskiriamai vienai iš keturių klasių pagal degaus mišinio kiekį jame. Pirmojoje degaus mišinio mažiausia, todėl jais gali naudotis sulaukę 14 metų, o ketvirtajai priskiriami fejerverkai yra patys galingiausi ir įspūdingiausi. Juos gali naudoti tik pirotechnikai profesionalai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų