Po Vilnių nuo Fabijoniškių iki Markučių – istorijų autobusu

Audiomaršrutas „Daugiau nei 10 Vilniaus veidų 10-uoju autobusu. Nuo Fabijoniškių iki Markučių, arba Nuo kaimelio iki dvaro“ – naujausias ,,Neakivaizdinio Vilniaus“ pasiūlymas tiems, kurie nori pasijusti turistu savo mieste arba geriau pažinti sostinę pro viešojo transporto langą.  Įlipk ir išgirsk, ar Katedros aikštė yra sala arba kiek Jeruzalės yra Jeruzalėje?

„Tai – antrasis ,,Neakivaizdinio Vilniaus“ maršrutas keliaujant viešuoju transportu ir pirmasis – riedant autobusu. Šiemet pavasarį startavęs pirmasis istorijoje audiomaršrutas troleibusu ,,Kelionė laiku 2-uoju troleibusu“ sulaukė didelio miestiečių bei miesto svečių susidomėjimo ir tapo labai populiarus. Be to, judėti į priekį mus įpareigoja ir Lietuvos turizmo forume pelnytas darniausio turizmo paslaugos ar produkto teikėjo titulas. Nesiliaujame ieškoti naujų būdų pažinti Vilnių darniai“, – autobusu keliauti kviečia projekto iniciatorė ir koordinatorė, Vilniaus savivaldybės Užsienio ryšių ir turizmo skyriaus vyresnioji patarėja Sonata Griškienė.

Kaip informuoja Vilniaus savivaldybė, keliaujant parengtu maršrutu 10-uoju autobusu galima išgirsti 13 pasakojimų, glaustai nušviečiančių miesto istoriją. Autobusui sustojus stotelėje, kurios pavadinimas yra audiogide, reikia paleisti atitinkamą garso takelį. Kiekvieno garso takelio trukmė pritaikyta prie įprasto autobuso judėjimo greičio.

Maršruto sudarytojas gidas Albertas Kazlauskas primena, kad Vilniaus autobusų istorija prasidėjo 1909 m. – tai buvo privataus verslininko iniciatyva paleistas autobusas nuo Katedros aikštės iki Verkių. Vėliau, tobulėjant technikai ir keičiantis politinėms santvarkoms, viešasis transportas išgyveno įvairiausių pakilimų ir nuosmukių. Vis dėlto autobusų mieste nuolat gausėjo, o tįsdami maršrutai atverdavo keliautojams vis platesnius miesto ir priemiesčių horizontus.

„Maršrutas Nr. 10 – nėra seniausias, ilgiausias ar dar koks nors „-iausias“, tačiau jis rieda itin skirtingomis miesto dalimis – tai ir blokinės Fabijoniškės, ir eksperimentiniai Baltupiai, ir piligrimų praminta Kalvarijų gatvė, ir senojo miesto širdis, ir romantiškieji Markučiai. Tad kelionė „dešimtuku“ pilnai atskleidžia spalvingą Vilniaus paveikslą“, – pasakoja A. Kazlauskas.

Audio maršrutas „Daugiau nei 10 Vilniaus veidų 10-uoju autobusu. Nuo Fabijoniškių iki Markučių, arba Nuo kaimelio iki dvaro“ ČIA arba „Neakivaizdinio Vilniaus“ mobiliosios programėlės skiltyje „Studijos pakeliui“.

Kviečiama dalyvauti maršruto pristatyme su gidu A. Kazlausku lapkričio 19 d., šeštadienį, 11.27, 13.07, 14.47 val.

Ekskursijų pradžia – pirmoji 10 autobuso stotelė „Kaimelio žiedas“, pabaiga – paskutinė stotelė „Markučiai“. Ekskursijos be išankstinės registracijos, nemokamos, tik reikia įsigyti autobuso bilietą.

Atvykusiųjų į maršruto pristatymą laukia „Neakivaizdinio Vilniaus“ suvenyrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių