Pereiti į pagrindinį turinį

Prekių krepšelyje – duona ir trispalvė

2010-03-01 06:10
Eiliškumas: Kovo 11-ąją prekybininkai laukia dar vienos pirkėjų bangos.
Eiliškumas: Kovo 11-ąją prekybininkai laukia dar vienos pirkėjų bangos. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Prekybininkai trina rankomis. Kauniečiai prieš valstybines šventes iš lentynų šluoja tautines vėliavas. Kas tai – patriotiškumas ar nenoras mokėti baudas?

Gamina įvairių dydžių

Reklama ant visuomeninio transporto, iškabos ir spauda ant drabužių – tai ne vienintelės paslaugos, kurias siūlo kauniečių reklamos studija "Picoline". Šešioliktus gyvavimo metus skaičiuojanti bendrovė rūpinasi, kad miestiečiams nepritrūktų stalo vėliavėlių ir valstybinių vėliavų.

"Beldėsi ir daugiabučių pirmininkai, ir nuosavų namų šeimininkai, ir įmonių vadovai. Sujudimas jaučiamas, tačiau ne toks, kokio norėtume", – paklausta apie prekybą vėliavomis prieš valstybines šventes atsakė bendrovės projektų vadovė Irma Lankelienė.

Reklamos studija miestiečiams siūlo standartines – 1 m pločio ir 1,7 m ilgio vėliavas. Atsižvelgiant į klientų pageidavimus, bendrovės darbuotojai gali pasiūti didesnę arba mažesnę vėliavą.

"Galimi ir kiti matmenys, tačiau visuomet vėliavos pločio ir ilgio santykis turi būti 3:5, o koto ilgio santykis – 1:1,7", – aiškino I.Lankelienė.

Reklamos studijoje prekiaujama dviejų rūšių vėliavomis. Vienos jų siūtos iš vientisos, dažytos medžiagos, kitos – sudurtos iš skirtingų spalvų medžiagos gabalėlių.

"Pastarosios pigesnės. Tie, kuriuos erzina siūlės – iš piniginės traukia trigubai didesnę sumą", – apie miestiečių poreikius kalbėjo bendrovės darbuotoja.

Prekes tiekia lietuviai

"Eime prie lietuvybės lentynos", – šyptelėjo prekybos ir pramogų centre "Akropolis" įsikūrusios parduotuvės "Maxima" darbuotoja.

Prie trispalvėmis puoštų žvakių, stikliukų, lėkštelių, kojinių, šalikų ir kepuraičių glaudėsi tautinės vėliavos: keliolika į polietileninį maišelį įvilktų kabinamų, popierinių, suvenyrinių ir automobilinių trispalvių. Jas prekybos tinklui tiekia vietiniai gamintojai – A.Matušaičio įmonė ir bendrovė "Cenli".

"Prieš šventes lietuvių širdyse bunda patriotiškumo jausmas, todėl vėliavos tampa itin paklausia preke", – kalbėjo "Maxima LT" atstovė ryšiams su visuomene Renata Saulytė.

Sausio mėnesį, pasak jos, visose "Maxima" parduotuvėse iš lentynų iškeliavo apie 2 tūkst. kabinamų vėliavų. Prieš Vasario 16-ąją jų nupirkta trigubai daugiau – 6,5 tūkst.

"Rimi" parduotuvių lankytojai prieš Lietuvos valstybės atkūrimo dieną taip pat mielai leido pinigus tautinei atributikai.

"Pirkėjams šiemet pasiūlėme mažų popierinių trispalvių. Jų pardavimas prieš Vasario 16-ąją išaugo kone dvigubai", – tikino "Rimi Lietuva" atstovė ryšiams su visuomene Jovita Bagdonaitė.

Didelės, vietinių gamintojų tiekiamos medžiaginės vėliavos, pasak jos, rečiau keliavo į pirkėjų krepšelius. Pastaruosiuose kur kas dažniau atsirasdavo žvakės, dekoruotos lietuviškomis tautinėmis spalvomis.

Pirkite savą prekę

Prekybos centruose vietinių gamintojų siūtos vėliavos įkainotos 50–60 litų. Gerai paieškojus galima rasti vietų, kuriose prekiaujama keliais kartais pigesnėmis, baltais siūlais dygsniuotomis trispalvėmis. Tiesa, atidžiau žvilgtelėję į jų pakuotę pamatysite užrašą "Made in China".

"Perkant Lietuvoje pagamintą trispalvę, sumažėja rizika įsigyti nekokybišką vėliavą", – užtikrino LR ūkio ministerijos Pramonės paslaugų ir prekybos departamento Pramonės politikos skyriaus vyriausiasis specialistas Vaidas Gricius.

Taip yra todėl, kad Lietuvos gamintojams prieš pradedant gaminti trispalves privaloma gauti licenciją. Importuojamoms vėliavoms, joms platinti ir parduoti licencija Lietuvos įstatymuose nėra numatyta. Todėl dažnai importuoti gaminiai neatitinka Lietuvos vėliavai keliamų reikalavimų: skiriasi spalvų gama, prasta audinio kokybė, skiriasi kraštinių dydžiai.

"Prekybininkų reikalas, iš kur ir kokias vėliavas pirkti", – prasitarė V.Gricius.

Valstybinė ne maisto produktų inspekcija prie Ūkio ministerijos įgaliota kontroliuoti vėliavų gamybą ir prekybą. Tokie patikrinimai vyksta labai retai, tačiau jei per juos būtų aptikta standartų neatitinkanti produkcija, ją platinusiam prekybininkui, pasak V.Griciaus, grėstų bauda.


Trispalvių kainos

Medžiaginė (standartinių dydžių), siūta iš atskirų medžiagos gabaliukų, – nuo 49 Lt iki 59 Lt.

Medžiaginė (standartinių dydžių), siūta iš vientisos dažytos medžiagos, – 170 Lt.

Suvenyrinė su mediniu koteliu, įsmeigiama – 12,99 Lt.

Suvenyrinė su mediniu koteliu, pastatoma – 24,99 Lt.

Popierinė, įsmeigiama – nuo 1,99 Lt iki 2,99 Lt.

Automobilinė, plastmasiniu koteliu – 9,99 Lt.


Grasina baudomis

Savivaldybės Viešosios tvarkos tarnybos pareigūnai Vasario 16-ąją tik žodžiu perspėjo vėliavų neiškėlusius kauniečius. Tačiau ateityje pažeidėjams bus surašyti protokolai ir skirtos baudos.

Pagal įstatymą Lietuvos valstybės vėliava ant valstybės ir savivaldybės institucijų, įstaigų, kitų įstaigų, įmonių ir organizacijų pastatų, gyvenamųjų namų turi būti iškelta nuo 7 iki 22 val. valstybinių švenčių dienomis: Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną; Kovo 11-ąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną; Liepos 6-ąją, Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse yra numatyta atsakomybė už Lietuvos valstybės vėliavos iškėlimo tvarkos pažeidimus: įspėjimas arba bauda įstaigų, išskyrus valstybės ir savivaldybių įstaigas, įmonių ir organizacijų administracijos vadovams, gyvenamųjų namų savininkams arba asmenims, atsakingiems už gyvenamųjų namų eksploatavimo organizavimą, nuo 10 iki 30 litų (pažeidus antrą kartą – nuo 30 iki 60 litų), o valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijos vadovams – nuo 30 iki 60 litų (pažeidus antrą kartą – nuo 60 iki 120 litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų