Pereiti į pagrindinį turinį

Reidas: ką garažuose kūrena kauniečiai?

2013-02-23 05:00
Reidas: ką garažuose kūrena kauniečiai?
Reidas: ką garažuose kūrena kauniečiai? / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

„Niekas pavojingų atliekų nedegina, bet jas laiko prie krosnelių“, – ironiškai pastebėjo aplinkos apsaugos inspektorius Romualdas Stalauskas. Per reidus, kai tikrinama, ką kūrena garažuose dirbantys kauniečiai, specialistus stebina jų išradingumas ir pasitelkti įtikinėjimo būdai.

Tepale mirkyti briketai

„Mėlynas dūmas – eikime čia“, – paragino Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros vyriausioji specialistė Valdonė Liaugaudienė. Jos teigimu, panaši dūmo spalva, kai degina tepalus.

Aplinkos apsaugos inspektorė su kolega R.Stalausku prisiminė vieną ciniškiausių atvejų, kai vienas kaunietis garaže įrengtą servisą šildė briketais, specialiai išmirkytais naudotame tepale – kad geriau degtų.

„Bet žmonės nepagalvoja, kad taip nuodija ne tik aplinkinius, bet ir save“, – stebėjosi V.Liaugaudienė. Vakar prieš pasibelsdama į nusižiūrėtą garažą Bijūnų gatvėje, ji suabejojo: „Kažin, ar įsileis.“

Duris atidaręs Artūras Gedvila drąsiai nuvedė prie krosnelės. „Kūrenu tik medieną“, – rodė į supjaustytą durų staktą.

„Negalima deginti nieko dažyto. O kas čia? Žiūrėkite, apvyniota izoliacija? Jai sudegus, irgi išsiskirs nuodingų medžiagų“, – tikrino A.Gedvilos turimas atsargas R.Stalauskas.

Savininkas numykė apie tai nepagalvojęs. Staiga atkuto. „Juk ne padangas deginu. Plokščių į krosnelę irgi nekišu. Jos užkiš kaminą. Pamatuokite, koks kenksmingumas eina iš mano kamino. Jūs tik į savo papkes sugebėjote žiūrėti“, – reikalavo vyras.

Klausimų „nesuprato“

Užsukus į servisą Kuršių gatvėje, darbuotojai apsimetė nesuprantantys, ko klausia inspektoriai. Šiems pasiteiravus, kur dedamos pavojingos atliekos, meistrai atkirto, kad tokių pas juos neatsiranda.

O kur dedamos tepaluotos pirštines? Atsakymas prajuokino. „Jos susinaudoja“, – tikino vienas serviso atstovų Alvydas Kaminskas.

V.Liaugaudienei teko aiškinti, kad būtina sudaryti sutartį su pavojingas atliekas tvarkančia įstaiga. Pavyzdžiui, tepalo, oro filtrų, akumuliatorių, padangų negalima išmesti su buitinėmis atliekomis.

„Viską susitvarkysime“, – žadėjo A. Kaminskas.

Savininko neatsirado

Kitame garažų komplekse Kuršių gatvėje inspektorių laukė dar keistesni paaiškinimai. „Aš čia nedirbu. Atėjau pasiskolinti plaktuko. Savininkas išėjęs, tuoj grįš. Jo pavardės nežinau“, – šykščiai atsakinėjo į inspektorių klausimus pensininku invalidu Vytautu prisistatęs vyras. Pasirinktame servise be jo nebuvo nė gyvos dvasios.

Pradėjus domėtis, kas kūrenama krosnelėje, Vytautas iš pradžių tikino, kad draugas, kuriam ir priklauso garažas, degina tik malkas. Tačiau šalia krosnelės buvo padėta dėžė su įvairiomis kenksmingomis atliekomis.

„Būna, kad naudotas tepalas į traktorius pilamas. O dėl šiukšlių deginimo – visuose garažuose tas pats. Čia juk ne stebuklas. Gyventi visiems reikia“, – pareiškė Vytautas.

Už pavojingų atliekų deginimą gresia 100–400 litų bauda, tačiau už dažnai vykdomą tokią veiklą gyventojams gali tekti pakloti 1 000–2 000, o pareigūnams – 2 000–4 000 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų