Rekonstruojant pastatą Vilniuje rasta tarpukario ir karo pradžios dokumentų

  • Teksto dydis:

Vilniuje rekonstruojant seną pastatą palėpėje aptikta dėžių su dokumentais, trečiadienį pranešė Lietuvos ypatingasis archyvas.

Bendrovės „INVL Baltic Real Estate“ darbuotojai archyvui perdavė Vilniaus gatvės 37-ajame name, kur sovietmečiu buvo įsikūręs Vilniaus miesto Spalio rajono vidaus reikalų skyriaus pasų stalas, aptiktas dėžes.

„Tikėtina, kad jo darbuotojai, apie 1972 metus nereikalingus dokumentus sukrovė į dėžes ir jas sudėjo atokiausioje palėpės vietoje. Taip leidžia manyti vienoje dėžėje rasta, matyt, atsitiktinai ten patekusi 1972 metais pradėto gaminti VAZ-2103 nuotrauka“, – teigiama pranešime.

Į dėžes buvo sumesti įvairūs 1940–1941 metų Lietuvos SSR vidaus reikalų liaudies komisariato (NKVD), tarpukario Lietuvos policijos padalinių dokumentai, 1939–1940 metais į Lietuvos teritoriją atvykusių Lenkijos karo pabėgėlių liudijimai, Lietuvos policijos bei NKVD darbininkų ir valstiečių milicijos ieškotų asmenų kortelės.

Dėžėse taip pat rasta daug sulamdytų ir suplėšytų nepanaudotų tarpukario Lietuvos vidaus reikalų ministerijos įstaigų blankų, periodinių leidinių ir kitų dokumentų.

Anot Ypatingojo archyvo pranešimo, tvarkant dėžes, aptikta įdomių radinių. Vizualumu, įtaigumu, unikalia leksika pasižymi tarpukariu viešose vietose kabinti skelbimai apie ieškomus nusikaltėlius bei atlyginimą padėjusiems juos rasti.

Pasak archyvo, šypseną kelia 1940–1941 metais parengtos rekomendacijos autotransporto vairuotojams rodyti posūkio kryptį „ranka ar automašinos kabinos durimis“, o lenkiant „duoti garsinį signalą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Naudingi Lietuvą valdančiam režimui dokumentsi bus panaudoti propagandai. Juk JAV ir ES tarnaujantis režimas minta iš šeimininkų likučių nuo jų stalo.

tai

tai portretas
aisku, sypsena kelia rekomendacijos vairuotojams, bet ne visai - dabar lenkiant kita masina tyliai viskas vyksta,bet jei nepasiziurejai i veidrodi ir suki pvzd i kaire, gali gauti nuo lenkiancios masinos i sona, o jei pasignalizuotu iskart sukoncentruotum demesi ir viskas butu gerai, bet velgi - visi keliai aidetu nuo lenkianciu signalu...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių