Pereiti į pagrindinį turinį

Šampanas jaunavedžiams, bet ne sužadėtiniams

2010-07-24 07:10
Saugumas: šampanas prie Santuokų rūmų liejasi nesislapstant ir baugščiai nesidairant aplinkui.
Saugumas: šampanas prie Santuokų rūmų liejasi nesislapstant ir baugščiai nesidairant aplinkui. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Įstatymai draudžia vartoti svaigiuosius gėrimus viešumoje, tačiau yra retų išimčių, kai policijos pareigūnai ar viešosios tvarkos sergėtojai užmerkia akis prieš pakeltą taurę.

Vertina liberaliai

Pokšintys šampano kamščiai ir sklidinai pripildytos taurės vainikuoja kone kiekvieną santuokos ceremoniją. Sostinės Santuokų rūmuose amžiną ištikimybę skurde ir varge prisiekusių jaunavedžių ant pastato laiptų laukia pulkas sveikintojų: draugų, giminaičių, kolegų.

Išrėžę sveikinimų prakalbas vestuvininkai pakelia taures už šeimą sukūrusios poros darnų gyvenimą ir laimę. Šampanas liejasi nesislapstant ir baugščiai nesidairant aplinkui. Vestuvininkų negąsdina net pro šalį pravažiuojantis policijos ekipažas. Visi ramūs, nes žino, kad galioja nerašytas susitarimas – jaunavedžių dėl šampano niekas nebaudžia ir net nedrausmina.

"Šampaną prie Santuokų rūmų vertiname liberaliai. Tai – susiformavusi tradicija, kurios tikrai nesinorėtų sankcijomis žlugdyti. Taurė šampano aplinkiniams žmonėms nedaro jokios neigiamos įtakos, o vartoti viešoje vietoje alkoholinius gėrimus draudžiama iš esmės dėl to, kad tai dažniausiai žeidžia kitų žmonių orumą – tai prie kioskelių girtaujantys žmonės, rodantys neigiamą pavyzdį vaikams, ar paplūdimių poilsiautojai, kurie gerdami kelia pavojų pirmiausia savo gyvybei. Tokiems administracines priemones taikome besąlygiškai", – aiškino savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Švaikauskas.

Žmogiškasis veiksnys

O kas, jei įsimylėjėlių porelė Sereikiškių parke įsitaisiusi ant Vilnios kranto surengtų iškylą ir kultūringai pakeltų taurę putojančio vyno savo sužadėtuvių proga?

"Iš esmės tai būtų pažeidimas. Šampanas prie Santuokų rūmų – tarsi neatsiejama ceremonijos dalis. Vynas parke – visai kas kita. Tačiau visada suveikia žmogiškasis veiksnys. Policijos pareigūnai pirmiausia linkę kalbėtis, o ne bausti. Galbūt užtektų tik įspėjimo, jei nebūtų aplinkinių skundo. Jei būtų, tada tektų surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolą", – sakė M.Švaikauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad kartais net įsilinksminusios ir su alkoholiniais gėrimais pričiuptos jaunuolių kompanijos pirmiausia būna įspėjamos.

"Jei žmonės elgiasi nepiktybiškai, neįžūliai, nesiginčija ir greitai nutraukia neteisėtą veiką, gali atsipirkti tik pareigūnų sudrausminimu. Iniciatyvos drausminti jaunavedžius nesiimsime tol, kol nesulauksime skundų. Žinoma, jei situacija išsigims, lakstys kamščiai, duš buteliai, pareigūnai reaguos atitinkamai", – įspėjo M.Švaikauskas.

Leidžia net kunigai

Vilniaus civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė sakė pretenzijų jaunavedžiams neturinti. "Žmonės tvarkingi, kultūringi: surenka ir butelius, ir plastikinius puodelius. Tikrai neturime bėdų dėl šiukšlinimo. Galbūt jų kiltų, jei nebūtų šiukšlių dėžių. Dabar yra ir jų, ir konteineris", – aiškino I.Jurgutienė.

O jaunavedžiai sako besidžiaugiantys, kad policijos pareigūnai tolerantiški ir šampaną prie Santuokų rūmų vertina liberaliai. Kitoks elgesys apkartintų šventinę nuotaiką.

Kukliai pakelti taurę šampano šventoriuje po bažnytinės santuokos leidžia ir kai kurie kunigai. Tačiau jų leidimą reikėtų gauti iš anksto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų