Santaros klinikų medikų kantrybė išseko: nesulaukę didesnių algų žada streikuoti

  • Teksto dydis:

Aplink Santaros klinikas – ne tik niūrus oras, bet ir nuotaikos. Jau aštuntas mėnuo, kai čia dirbantys medikai gydo pacientus taip ir nesulaukę žadėtų didesnių algų, informuoja LNK.

„Per aštuonis mėnesius susidarytų net iki kelių tūkstančių (eurų, – aut. past.) kiekvienam darbuotojui. Atitinkamai ligoninės administracijai siektų iki keleto milijonų“, – kalbėjo Santaros klinikų medicinos darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Vaidas Dirsė.

Medikai ilgą laiką vylėsi, kad su Santaros klinikų vadovybe pavyks sutarti gražiuoju, bet ignoruojamų gydytojų ir slaugytojų kantrybė trūko. Nesulaukę didesnių algų medikai prašymais užplūdo Darbo ginčų komisiją.

„Darbo ginčų komisija gavo virš 700 prašymų iš Santaros klinikų darbuotojų. Iš viso yra 705 prašymai“, – teigė Darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyriaus patarėja Audronė Baršienė.

V. Balkūno /Santaros klinikų nuotr.

Septynios medikų profsąjungos taip pat kreipėsi į teismą. Rugsėjį prasidės bylos nagrinėjimas.

„Kitų kelių kol kas nematome“, – situaciją komentavo V. Dirsė.

Dar sausį pakilus minimaliai mėnesinei algai, devyniais procentais turėjo pakilti ir medikų darbo užmokestis. Mat taip sutarta medikų ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) prieš trejus metus pasirašytoje kolektyvinėje sutartyje. Bet ministerija aiškina, jog popieriuje įrašytas žodis „siekiama“, o ne „įsipareigojama“.

„Šiais metais, kai mes turėjome išskirtinius metus ir kai turėjome išskirtinius poreikius būtent mokėti kovidinius priedus, mes apskritai apie tokias galimybes nuo metų pradžios net negalėjome pasvajoti. Nes tas didinimas nuo sausio būtų reiškęs tik dar didesnę skolą mūsų visų, Lietuvos piliečių, mokančių mokesčius vardu“, – kalbėjo sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė.

„Planuojant Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą nėra amortizacinių kažkokių mechanizmų, kurie pasikeitus situacijai galėtų užpildyti tas spragas, kurios susidaro“, – situaciją komentavo Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė.

Anot Santaros klinikų vadovo, medikams įstaiga skolinga 8 mln. eurų. Tokius pinigus išmokėti patiems, be ministerijos skirto finansavimo, esą reikštų bankrotą. „Tam, kad padidinti atlyginimą, reikia turėti finansinius išteklius. O tam, kad juos turėti, mes turėjome gauti papildomą įkainį mūsų paslaugoms. Kitokio būdo padidinti atlyginimą nėra“, – teigė Santaros klinikų generalinis direktorius Feliksas Jankevičius.

Gauti papildomą finansavimą ir atsiskaityti su medikais, anot direktoriaus, planuota dar liepos mėnesį. Tačiau nepavyko. Dabar viliamasi, kad pavyks rudenį. „Tos finansinės galimybės įkainių didinimo ir tuo pačiu atlyginimų mūsų darbuotojams padidinimas atsiras nuo rugsėjo 1 dienos“, – tvirtino F. Jankevičius.

Anot finansų ministrės, pinigų medikų algoms galbūt atsirastų kitų metų biudžete. Dėl to esą jau vyksta derybos. Bet kol kas neaišku, nei kiek pinigų, nei kokiems medikams algos galėtų kilti. „Kitais metais didinti tvirtinant privalomo sveikatos fondo biudžetą yra planuojama didinti taip pat ir medikų atlyginimus, atsižvelgiant į tai, kad kai kurie priedai su COVID-19 jau nebebus mokami“, – kalbėjo ministrė Gintarė Skaistė.

Medikai nežada dar kartą būti apipinti pažadais ir žada kovoti dėl didesnių algų iki galo. Jei reikės – ir streiku. „Jeigu nepavyks teisiniais keliais ar kitais keliais, streikas ar kitos akcijos, manau, tikrai bus“, – tvirtino Santaros klinikų medicinos darbuotojų profesinės sąjungos vadovas V. Dirsė.

SAM skaičiuoja, kad kiekvieną mėnesį medikų atlyginimams turi surasti pusseptinto milijono eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia n e ž a d ė t i , o kuo greičiau

reikia n e ž a d ė t i , o kuo greičiau  portretas
STREIKUOTI , kitaip VALDININKAI jūsų bėdų n e s p r ę s .

ponai medikai,

ponai medikai, portretas
jūsų didesnes algas seniai išdalino prisikviestiems migrantams. O ir mūsų taip pat.

Reikia tvarkos kaip UK

Reikia tvarkos kaip UK portretas
Priimti, tik tiek kiek oriklsuso, laikytis laiko rėmu, jokiu skambučiu. Priklauso 5 per pamaina, tai ne daugiau. Kitaip nekokybiška paslauga, o pinigus valdžia išleido afganistaniečiams gelbėti, jie svarbiau, negi kažkokie savi medikai rūpės
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių