Pereiti į pagrindinį turinį

Šauniausios "Eko laboratorijos" senienų metamorfozės

2009-08-29 09:40
G.Šakauskaitė apdovanota dviračiu už originalų pufo ir staliuko iš skalbyklių būgnų komplektą.
G.Šakauskaitė apdovanota dviračiu už originalų pufo ir staliuko iš skalbyklių būgnų komplektą. / Agnės Klimčiauskaitės nuotr.

Visą mėnesį vykę "Eko laboratorijos" kūrybiniai bandymai baigėsi originalios 27 objektų kolekcijos pristatymu ir apdovanojimų ceremonija Jungtinės Karalystės ambasados kiemelyje.

Tarp eksperimento eksponatų – įspūdingų papuošalų iš integrinių grandynų kolekcija, madingos rankinės, spalvinga vaisinė iš skalbimo mašinos langelio, šviestuvai iš stiklainių ir kompaktinių diskų. Technikai neabejingi meistrai iš senų automobilių dėtuvių sukonstravo trijų skyrių šiukšlių rūšiavimo spintelę, saulės zuikučių gaudyklę – instaliaciją iš automobilių veidrodėlių, o nutriušusią sėdynę pavertė patogiu sodo baldu.

Dailininkų gyslelę turintys entuziastai senas reklamas ir tentus pavertė šiuolaikinio meno kūriniais. Jau po pirmos "Eko laboratorijos" sesijos žiūrovų simpatijas užkariavo "Kūtvėla" – ant senos reklamos nutapyta moteris, kurios plaukai iš senų laidelių tiesiogine žodžio prasme pritrenkia.

Su tekstilininkės Ingos Betužos-Bertužos pagalba iš nudriskusių užuolaidų, nereikalingų odos, audinių atraižų ir siūlų "Eko laboratorijos" dalyviai sukūrė stilingą hamaką, rankines ir pagalvėles. Informatikos gerbėjai įrodė, kad gigantiško, jau nebetinkamo naudoti kompiuterio monitorius gali tapti jaukiu akvariumu, o senas jo korpusas – funkcionalia ir meniška šašlykine. Šios studentiškos šašlykinės autorius buvo apdovanotas paskatinamuoju prizu.

Antrą vietą vertintojai skyrė elegantiškų papuošalų iš elektromechanikos dalių kūrėjai, o trečia buvo įvertintas poilsiui skirtas krėslas, pagamintas iš automobilio sėdynės ir odos atraižų.

Geriausiu "Eko laboratorijos" darbu komisija pripažino originalią skalbimo mašinų būgnų metamorfozę – pufo ir staliuko komplektą. Jo autorei Giedrei Šakauskaitei Jungtinės Karalystės ambasadorius Simonas Buttas įteikė ekologišką transporto priemonę – dviratį.

Po apdovanojimų ceremonijos svečiai pakviesti įsijungti į paskutines "Eko laboratorijos" dirbtuves, kurioms vadovavo dailininkas ir skulptorius Dainius Mazūras. Jis siūlė išbandyti naują kūrybinę medžiagą – papjė mašė, kuri pagaminta iš sunaikintų dokumentų, ir kartu lipdyti angelo skulptūrą. Juokauta, kad tai – repeticija prieš didžiojo liūto skulptūrą iš naikinamos bendrovės "Leo LT" "bagažo".

Angelas ir kiti "Eko laboratorijoje" gimę daiktai su išsamiais aprašymais bus pristatomi Vilniaus miesto savivaldybėje. Juos vilniečiai ir miesto svečiai galės apžiūrėti nuo rugsėjo 18 d. "Eko laboratorijos" iniciatoriai patvirtino, kad akcija nesibaigs. Iš Vilniaus ekspozicijų ciklas keliaus po Lietuvą, o netrukus bus pristatyti ir kiti projektai, atkreipsiantys dėmesį į klimato kaitą ir gamtai pražūtingą vartotojiškumą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų