Pereiti į pagrindinį turinį

Savitarnos skalbyklos gelbsti ne tik studentus

2008-10-21 09:00
Savitarnos skalbyklos gelbsti ne tik studentus
Savitarnos skalbyklos gelbsti ne tik studentus / Tomo Černiševo nuotr.

Modernios savitarnos skalbyklos veikia ne tik filmuose. Ši paslauga sparčiai populiarėja ir Vilniuje. Miestiečių nuomone, nešant drabužius į skalbyklą sutaupoma ir laiko, ir pinigų.

Skalbia ir čiužinius

"Nėra tokių dalykų, kurių negalėtume išskalbti", – šypsojosi savitarnos skalbyklų tinklo "Skalbiu sau" direktorė Lina Kalninaitė. Ji įsitikinusi: mažiausia laiko sugaišite naudodamiesi savitarnos skalbyklomis. Direktorė tikino, kad taip sutaupysite ir pinigų.
"Geriau smagiai praleiskite popietę su vyru, o mes pasirūpinsime drabužiais", – šmaikštavo "Skalbiu sau" direktorė L.Kalninaitė.

Kokius daiktus dažniausiai skalbia vilniečiai? Be drabužių, į plovyklas žmonės atkeliauja su čiužiniais, net kilimais. Šiuos patogu įdėti į aštuonių kilogramų talpos skalbykles. Plauti tokius daiktus namuose vargu ar pavyktų.

"Atėjus į skalbyklą nereikia sukti galvos, viskas labai paprasta", – kalbėjo L.Kalninaitė. Visose skalbyklose tėra du mygtukai: vienas įjungti mašinai, kitas – temperatūrai reguliuoti.

"Zabukovienės skalbyklos" savininkė Teresė Zabukovienė pasakojo, kad klientai labai dažnai pageidauja ir išlyginti skalbinius. Kartais moterys pačios imasi lyginti, kartais drabužius tiesiog palieka skalbyklos darbuotojoms.

Dažniausi klientai – užsieniečiai

Sostinės savitarnos skalbyklų vadovai pasakojo, kad klientų padaugėja rudenį. Iš atostogų grįžta vilniečiai, mokytis atvyksta studentai iš užsienio. Jie sudaro apie 70 proc. lankytojų.

Studentai, gyvenantys aukštųjų mokyklų bendrabučiuose, neturi sąlygų tinkamai išsiplauti ir išsidžiovinti drabužių ir patalynės. Vieni kaupia drabužius ir veža juos skalbtis mamai, kiti daro paprasčiau – eina į savitarnos skalbyklas.

Tiesa, "Savitarnos skalbyklos" savininkas Vaclovas Smaliukas sakė, kad tokie klientai retai klausia patarimų. Jiems niekada nekyla neaiškumų, kaip naudotis skalbyklos paslaugomis.

"Užsienyje tai labai populiari paslauga, o Lietuvoje daugelis dar mano, kad tai brangu", – tikino vyras. V.Smaliukas pripažino, kad klientų šiais metais, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, sumažėjo. "Galbūt atėjus žiemai jų padaugės", – atsiduso skalbyklos savininkas. Šaltuoju metų laiku vilniečiai mažiau linkę skalbti namuose dėl paprastos priežasties – sudėtinga džiovinti. Šaltuoju metų laiku miestiečiai dažnai pageidauja šios paslaugos.

Pamiršta rūšiuoti skalbinius

Ne kartą savitarnos skalbyklose apsilankę studentai gerai žino pagrindinę taisyklę.
"Skalbinius būtina rūšiuoti", – sakė statybos inžineriją studijuojanti Inga Lukytė.
Ji jau pasimokė iš savo klaidų: sumetus visų spalvų drabužius į vieną skalbimo mašiną teko nusivilti. Buvę balti drabužiai išskalbus įgavo įvairių atspalvių. Studentė iki šiol mena savo puošnią suknelę, kurią po tokio skalbimo teko tiesiog išmesti.
"Baltus ir spalvotus drabužius skalbkite atskirai", – patarė I.Lukytė.

Tos pačios nuomonės ir kalbinti savitarnos skalbyklų vadovai. Jie įsitikinę: spalvotus ir baltus drabužius į krūvą žmonės meta ne todėl, kad nežino šios taisyklės, bet taip tikisi sutaupyti pinigų.

Kokios dar savitarnos skalbyklų klientų klaidos? L.Kalninaitė pasakojo, kad klientai dažnai perpildo skalbyklės būgną. Į aštuonių kilogramų talpos mašiną jie prikrauna gerokai daugiau. Ištrūkusios sagos, sugadintas audinys ar išplyšęs kelnių užtrauktukas – tokio skalbimo padariniai.

"Visada klausykite darbuotojų patarimų, jie įvertins, koks drabužio audinys, kokį kiekį reikėtų dėti į skalbyklę", – pokalbį baigė direktorė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų