Savivaldybė dėl karšto vandens grasina kauniečiams

Kauno valdininkai grasinimais ragina miestiečius apsispręsti dėl karšto vandens tiekėjo. Esą priešingu atveju teks mokėti už brangius skaitiklius, tačiau jų mėnesinis mokestis kol kas nežinomas.

Laukia gyventojų sprendimo

Ko gero, visi daugiabučių gyventojai pašto dėžutėse rado bendrovės "Kauno energija" laišką, pavadintą "Dėl būtinų priimti jūsų sprendimų". Pranešime nurodoma, kad, remiantis Šilumos ūkio įstatymu, nustatyti nauji apsirūpinimo karštu vandeniu būdai. Pirmuoju atveju gyventojai sudarytų sutartį su karšto vandens tiekėju.

Antras variantas – mokėtume dviem bendrovėms: už pašildymą – "Kauno energijai", o už vandenį – "Kauno vandenims". Trečioji galimybė susijusi su "Kauno energijos" paslaugų atsisakymu: gyventojai karštą vandenį ruoštų jo vartojimo vietoje, naudodami kitus energijos šaltinius. Geriamasis vanduo iki higienos normomis nustatytos temperatūros būtų pašildomas dujomis, elektra arba kietuoju kuru kūrenamuose specialiuose katiluose.

Apsirūpinimo karštu vandeniu būdą bei vandens tiekėją kauniečiai raginami pasirinkti iki gegužės 1 d., tačiau tik saujelei vartotojų aišku, ką jie gali rinktis ir koks sprendimas naudingiausias.

Gąsdina dideliais mokesčiais

Kurį būdą pasirinkę gyventojai už karštą vandenį mokėtų mažiausiai? Kol kas bendrijų savininkai situaciją vertina skirtingai. Tačiau miesto savivaldybės darbuotojai atsakymą žino: gyventojai primygtinai raginami nesirinkti "Kauno energijos" karšto vandens tiekėju, nes esą tuomet teks mokėti gerokai brangiau.

Tarybos sekretoriatas išplatino pranešimą, pavadintą "abejingumas daugiabučių namų gyventojams gali kainuoti brangiai".

Esą kovą daugiabučių namų administratoriai (daugiabučius administruojančios įmonės ir namų bendrijų primininkai) privalo surengti namo butų savininkų susirinkimą, kuriame turi būti nuspręsta dėl karšto vandens tiekimo būdo name. Susirinkime turi dalyvauti visi namo gyventojai, priešingu atveju, jei susirinkimas neįvyks (dauguma gyventojų nedalyvaus) ir sprendimas nebus priimtas, karšto vandens tiekimo funkcijas bus priversta vykdyti šilumos tiekimo įmonė.

Pranešime toliau rašoma, kad tapusi karšto vandens tiekėja "Kauno energija" sieks įrengti namuose kokybiškus ir tikslius, bet brangiai kainuosiančius vandens skaitiklius. Savivaldybės Energetikos skyriaus specialistai kol kas negali pasakyti, kada bus parengtas ir pateiktas miesto tarybai svarstyti skaitiklio mokesčio sprendimas.

"Komitetams svarstyti pateiksime šį mėnesį, kol kas nieko konkretesnio pasakyti negaliu, čia dar reikia su visuomene diskutuoti", – sakė Energetikos skyriaus vedėjas Algirdas Vaitiekūnas.

Natūraliai kyla klausimas: iš kur savivaldybė žino, kuris apsirūpinimo karštu vandeniu būdas yra palankiausias, jeigu iki šiol nėra patvirtintas naujasis skaitiklio mokesčio dydis? Galbūt sąmoningai delsiama nustatyti mokestį ir tokiu būdu priversti gyventojus pasirinkti tą būdą, kurį perša ir energetikai?

Vienbalsiai – už antrąjį

"Kauno energijos" vykdomasis direktorius Stanislovas Karčiauskas, kaip ir visi kiti šios bendrovės atstovai, tvirtino, kad vartotojams naudingiausia pasirinkti antrąjį variantą – pirkti šilumą karštam vandeniui ruošti iš šilumos tiekėjo, o geriamąjį vandenį karštam vandeniui ruošti – iš geriamojo vandens tiekėjo.

S.Karčiausko skaičiavimu, pasirinkus antrąjį variantą, 1 kub. m vandens kaina būtų 14 proc. mažesnė negu pasirinkus pirmąjį karšto vandens pirkimo būdą.

Sakydami, kad pasirinkę šį variantą gyventojai už karštą vandenį mokės mažiausiai, "Kauno energijos" vadovai tik tarp kitko užsimena, jog būtų atsiskaitoma ne pagal skaitiklių butuose parodymus, bet pagal įvadinio namo skaitiklio prieš šilumokaitį rodmenis. Šiuo atveju namo gyventojai turėtų tarpusavyje dalytis išlaidas karštam vandeniui pirkti ir patys kontroliuoti vandens suvartojimą, ne laiku deklaruojančius ar vandenį vagiančius kaimynus.

Vartotojai piktinasi, kad tokiu būdu "Kauno energija" nuostolius nori perkelti sąžiningiems vartotojams ant pečių.

Šiuo metu 30 proc. suvartoto karšto vandens yra nedeklaruojama ir už jį neatsiskaitoma laiku.


Šiame straipsnyje: karštas vanduo

NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
jeigu saziningi gyventojai permokejo 33 mln. Lt uz karsta vandeni, kada prasides tu lesu sugrazinimas saziningiems Ar tie pinigai teisetai lieka energetikams? Jei taip, tai ka jie patys nuveike, kad nesaziningi su jais tvarkingai atsiskaitytu uz paslaugas?

Kupčinskui

Kupčinskui portretas
kada mero statytiniai "energetikai" baigs švarinti kauniečių kišenes?

kaunietis

kaunietis portretas
2010-02-27 ,,Laikinojoje sostineje" yra AB ,,Kauno energijos' administracijos straipsnis ,,Karštas vanduo: ką ir kodėl turime rinktis", kuriame rašoma atvirkščiai negu šiame straipsnyje.
VISI KOMENTARAI 43

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių