Savivaldybei – siūlymas keisti sutartį dėl Lukiškių aikštės, arba ji bus perimta

Vilniaus savivaldybei siūloma skubiai keisti panaudos sutartį dėl Lukiškių aikštės įtraukiant į ją Seimo priimtas įstatymo nuostatas, jei su tuo savivaldybė nesutiks, aikštė bus perimama, sako kultūros ministras Mindaugas Kvietkaukas.

Anot jo, pakeitimus su Nacionaline žemės tarnyba savivaldybė turėtų pasirašyti per dešimt dienų, iki rugsėjo 28-osios.

„Teikiame siūlymą pabaigti procesą per labai konkretų terminą ir pabrėžiame, kad visos įstatymo nuostatos turi atsirasti panaudos sutartyje. Jeigu savivaldybė tam nepritartų, nepasirašytų tokių pakeitimų per dešimt dienų, tuomet einame kitu keliu, tuomet jau keičiamas Lukiškių aikštės įstatymas ir atsiranda naujas valdytojas. Tai yra vienas iš siūlymų, kad Genocido centras pagal savo funkcijas galėtų tai vykdyti“, – žurnalistams penktadienį sakė M. Kvietkauskas.

Anot ministro, jo vadovaujama speciali darbo grupė sutarė, kad sutartyje turėtų atsirasti įstatymo nuostatos, jog aikštės funkcijos yra reprezentacinė, memorialinė, rekreacinė, su įstatyme įvardintais memorialiniais akcentais, t.y. Vyčio monumentu, taip pat būtų įtrauktas įsipareigojimas laikytis paties įstatymo.

„Panaudos sutartyje įrašoma nuostata, kad nesilaikant įstatymo nuostatų, panaudos sutartis galėtų būti nutraukiama“, – sakė jis.

Taip pat prašoma pratęsti darbo grupės laiką iki spalio 2 dienos – iki tol ketinama pateikti galutinius siūlymus Vyriausybei.

Panaudos sutartyje įrašoma nuostata, kad nesilaikant įstatymo nuostatų, panaudos sutartis galėtų būti nutraukiama.

Vilniaus savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis BNS teigė, kad panašią galimybę savivaldybė pristatė pati, tad darbo grupės pasiūlymas bus vertinamas.

„Dar negaliu atsakyti už savivaldybę, bet mes jau buvome nuo pat svarstymų pradžios pateikę šį variantą, tad mums tai neatrodo netinkamai. Dėl detalių – dar reikėtų pasižiūrėti“, – sakė jis.  

Nuo Lietuvos nepriklausomybės atgavimo pradžios vykstančios diskusijos dėl Lukiškių aikštės tvarkymo ir memorialinių akcentų paaštrėjo šią vasarą, kai Vilniaus savivaldybės valdžia birželio pabaigoje nusprendė čia įrengti dirbtinį paplūdimį su gultais, tinklinio aikštele – jis išardytas rugpjūčio pabaigoje.

Idėjos kritikai teigė, kad projektas netinkamas Lukiškių aikštei, nes ji istoriškai svarbi šalies rezistencinėms kovoms atminti, taip pat priekaištaujama dėl to, kad planuojant projektą nesitarta nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija. Sprendimą pasirinkti paplūdimiui šią vietą kritikavo tiek kai kurie Seimo politikai, tiek ir premjeras bei prezidentas.

Seimas reaguodamas į paplūdimį taip pat priėmė specialų Lukiškių aikštės įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu, erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.

Prieš kelerius metus Kultūros ministerijos inicijuotose aikštės memorialinio įamžinimo dirbtuvėse nuspręsta vystyti čia Andriaus Labašausko „Laisvės kalvą“, tačiau priešinantis „Vyčio“ skulptūros iniciatoriams, klausimas įstrigo teismuose, o savivaldybė pareiškė nebeskubinsianti paminklo statybų.

Anot M. Kvietkausko, dėl aikštės monumento bus sprendžiama tik galutinai išsiaiškinus, kas atsakingas už aikštę.

Vilniaus vicemeras: mes esame atviri

Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas sako, kad savivaldybė vertins Vyriausybės grupės siūlymą keisti Lukiškių aikštės panaudos sutarties sąlygas.

Jis sako, kad sutartį savivaldybė su Nacionaline žemės tarnyba pasirašys, kaip to reikalauja grupė, jei bus atsižvelgta į jos pastabas. Tačiau susitarti nepavykus, vicemeras tvirtina nematantis teisinių galimybių nutraukti dabartinę sutartį, pagal kurią už aikštę atsakinga savivaldybė.

Taip pat reikia aiškiai pasakyti, kaip mes suprantame, kas yra tas geros moralės sergėtojas, nes panaudos sutartyje būtų įrašyta gera moralė.

„Mes esame atviri, viskas priklauso nuo to pasiūlymo, koks jis bus konkrečiai, kokios sąlygos atsiras. Esame matę panaudos sutartį, kuri yra parengta jau prieš kurį laiką, esame išsakę savo esmines pastabas. Jei į tas pastabas bus sureaguota atitinkamai, tikriausiai, nebus kliūčių tai padaryti“, – BNS tvirtino sakė V. Mitalas.

„Jei jie pastabas priima ir pagal jas pakoreguoja, mes irgi priimsime. Jei ne – spręsime, ką daryti toliau. O jei jie žino teisiniais argumentais grįstą kelią, kaip nutraukti dabartinę sutartį, tai jų teisė tuo naudotis. Bet jei mes įžvelgsime, kad tai daroma neteisėtai, kreipsimės į teismą dėl šito fakto. Manau, kad pagrindo nutraukti dabartinės sutarties nėra“, – pridūrė jis.

Anot jo, esminis savivaldybės prašymas yra atsakyti, ar nauja sutartimi siekiama atsisakyti Kultūros ministerijos organizuotose dirbtuvėse geriausia pripažintos „Laisvės kalvos“ memorialo idėjos. 

„Taip pat reikia aiškiai pasakyti, kaip mes suprantame, kas yra tas geros moralės sergėtojas, nes panaudos sutartyje būtų įrašyta gera moralė. Mes labai laukiame reakcijos į pastabas, kurias išsakėme ne tik žodžiu, bet ir raštu, kol kas reakcijos negavome“, – tvirtino vicemeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cekistas karbauskis

Cekistas karbauskis portretas
“Permimti” reiskia nacionalizuoti, pasisavinti. Valstieciu-darbininku partija grizta prie savu komunistiniu nacionalizaciju atiminejant privacia visuomenine Vilniaus zeme. Ar kartais ideja neatejo is Karbauskio tevo cekisto ir uolaus komjaunuolio , kuris pries tampant kolukio pirmininku uoliai nacionalizavo privacia nuosavybe? Tegul nacionalizuoja, bus geras precendentas, o laimejus kitai partijai bus galima nacionalizuoti simtus tukstanciu hektaru karbauskio zemes tokinoaciu budu irgi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių