Pereiti į pagrindinį turinį

Savivaldybėje gausėja partinių specialistų

2012-04-20 10:00
Savivaldybėje gausėja partinių specialistų
Savivaldybėje gausėja partinių specialistų / Artūro Morozovo nuotr.

Kauno savivaldybės reformos ypatumai: valdininkų nemažėja, o atleidžiamų tarnautojų vietas užima lojalūs partijos bičiuliai. Kol kas ypač sekasi socialdemokratams ir konservatoriams.

Patogus būdas

Per šiek tiek daugiau nei du mėnesius Kauno miesto savivaldybės valdininkų gretas papildė 22 nauji specialistai.

Dar buvusios valdančiosios daugumos, kai mero kėdėje sėdėjo Rimantas Mikaitis, buvo patvirtinta, kad nuo kovo savivaldybės administracijos darbuotojų skaičius sumažės nuo 768 iki 750. Po valdžios virsmo, į mero postą sugrįžus Andriui Kupčinskui, šis sprendimas buvo tyliai atšauktas.

Pasak A.Kupčinsko, taip pasielgta, nes savivaldybei esą perduota vykdyti daug naujų funkcijų.

„Kauno dienos“ žiniomis, nors oficialiai reforma pristabdyta, kėdžių perstumdymai vyksta: konservatoriams ir socialdemokratams nelojalūs žmonės atleidžiami, o įdarbinami partijų bičiuliai

Socialdemokratų užuovėja

Šiemet savivaldybė priėmė keturis vyresniuosius specialistus ir 18 vyriausiųjų specialistų. Trys iš jų – Žana Gasperavičienė, Indrė Ašriškienė ir Darius Razmislevičius – įdarbinti Turto skyriuje, kuriam vadovauja socialdemokratas Antanas Slušnys. „Kauno diena“ rašė, kad šiam valdininkui artimi ir giminystės ryšiais susiję žmonės pabirę ir po kitus savivaldybės skyrius.

Neseniai Turto skyriuje įdarbintas D.Razmislevičius yra Socialdemokratinio jaunimo Kauno skyriaus pirmininkas, kuris su socialdemokratais žada dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose. Tai patvirtino ir Kauno socialdemokratų lyderė Orinta Leiputė.

Dar viena socialdemokratė Simona Kregždytė įdarbinta Apskaitos skyriaus Tikslinių lėšų apskaitos poskyryje.

Šios partijos narių sėkmingas įsidarbinimas savivaldybėje nėra atsitiktinis. Į savivaldybės administracijos direktoriaus postą deleguotas socialdemokratas Antanas Nesteckis.

Netrūksta ir konservatorių

Gričiupio seniūnijoje neseniai referente įsidarbino ir A.Kupčinsko atstovaujamos partijos bendramintė Ugnė Oznobkinaitė.

Socialiniame tinkle savo profilyje mergina puikuojasi nuotraukomis su buvusiu ministru Daliumi Kreiviu, A.Kupčinsko referente Aneta Krasauskaite-Barauskiene ir miesto tarybos nariu Marijumi Panceriu.

Savivaldybės kuluaruose juokaujama, kad tarp valdininkų bene daugiausia konservatorių.

Tyčiojasi iš kultūros

Kauno meras A.Kupčinskas neseniai buvo užsiminęs, kad būtina didinti savivaldybės Viešosios tvarkos tarnybos gretas. Esą padaugėjus valdininkų, bus surenkama daugiau baudų į miesto biudžetą už išorinės vaizdinės reklamos pažeidimus, augintinių vedžiojimą tam netinkamoje vietoje.

Už šios idėjos slypi gudrybė – nuo gegužės dalis savivaldybės darbuotojų, dirbančių Kultūros skyriuje, neteks darbo. Jiems yra įteikti atleidimo lapeliai.

 

Oficiali priežastis – steigiama Švietimo valdyba. Kadangi atleidžiami darbuotojai yra valstybės tarnautojai, jiems savivaldybė privalo siūlyti analogišką, valstybės tarnautojo, darbą.

„Kauno dienos“ žiniomis, daliai atleidžiamų kultūros specialistų siūloma eiti dirbti būtent į Viešosios tvarkos tarnybą ir gaudyti teršiančių šuniukų šeimininkus.

Lygino su Bialystoku

 

"Čia ne Bialystokas, kur miesto meras tiesiogiai vadovauja administracijai – ten per 1 tūkst. etatų.  Kolega iš Lenkijos tiesiogiai sprendžia, ką įdarbinti. Mano galimybės yra labai kuklios. Man pavaldus tik tarybos sekretoriatas. Taip, atsirado keletas žmonių, kurie dirba Viešųjų ryšių skyriuje, bet čia mano galios ir baigiasi", – politinę įtaką įdarbinant savo partijos narius neigė meras A.Kupčinskas.

 

Jis patvirtino, kad žino apie savo partijos narės Ugnės Oznobkinaitės įsidarbinimą Gričiupio seniūnijoje. Pasak mero, jos kandidatūrą pasirinko seniūnas. Gričiupio seniūnė Jolanta Žakevičienė – taip pat konservatorė.

Skelbimų nerasite

Iš 22 naujai priimtų specialistų, tik trys įdarbinti vietoj motinystės atostogų išėjusių ar sunkiai susirgusių darbuotojų.

Savivaldybės Viešosios vadybos ir personalo skyriaus vedėja Agnė Augonė teigė, kad dėl naujų darbuotojų reikalingumo pirmiausia apsisprendžia savivaldybės padalinio vadovas, o paskui tai dar turi patvirtinti administracijos direktorius.

„Paskui žiūrime, ieškome specialisto savo duomenų bazėje. Ateina žmonės pas mus, palieka savo gyvenimo aprašymus, žiūrime, tinka ar netinka. Dėl darbuotojų pagal darbo sutartį skelbimų niekur nededame – nei internete, nei laikraštyje“, – sakė A.Augonė.

Vedėja taip pat teigė, kad dabar laisvų etatų savivaldybėje beveik nėra, nes ruošiamasi gegužę vyksiančiai reorganizacijai.

Praėjusiai politikų kadencijai panaikinus departamentus, jie atgimsta valdybų pavidalu. Pirmoji valdyba – Švietimo. Ji sujungė Kultūros, Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų, Švietimo ir ugdymo skyrius.

Gudri schema

„Kauno diena“ rašė apie savivaldybėje įdarbintus giminių klanus. Atrodo, kad šis procesas įgauna pagreitį. Vieša paslaptis, kad lengviausiai savivaldybėje įdarbinami valdančiajai koalicijai priklausančių partijų atstovai.

Tačiau norint gauti didesnį atlyginimą, reikia tapti valstybės tarnautoju. Į tokią vietą patekti gan sunku, nes reikia laimėti atranką į valstybės tarnybą.

Valdiška įstaiga, norinti priimti sau ištikimą žmogų, turi nueiti gana sudėtingą kelią – paruošti tik konkrečiam žmogui tinkančias konkurso sąlygas ir tikėtis, kad jų netikrins kontroliuojančios tarnybos.

Paprastesnis būdas – pasirašyti su darbuotoju neterminuotą darbo sutartį, o vėliau prie allyginimo jam mokėti neskelbiamą priedą, kuris neretai sudaro daugiau kaip 50 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų