Pereiti į pagrindinį turinį

Šildymo kompensacijos skinasi kelią

2012-02-09 05:02
Šildymo kompensacijos skinasi kelią
Šildymo kompensacijos skinasi kelią / Shutterstock nuotr.

Vilniaus taryba vakar atvėrė kelią Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) siūlymui gyventojams skirti vienkartines kompensacijas už šildymo išlaidas. Tam būtų atseikėta 24 mln. litų iš miesto biudžeto.

Pritarė lenkų idėjai

Šiam projektui pritarta po pateikimo, jį toliau svarstys komitetai. Tuo metu panašiam Darbo partijos (DP) siūlymui taryba nepritarė, tačiau buvo sutarta, kad komitetai, svarstydami LLRA projektą, atsižvelgs ir į panašų DP frakcijos siūlymą.

DP siūlė kompensacijoms už šildymą skirti daugiau – 35 mln. litų, Ši suma sudarytų 2,3 proc. savivaldybės biudžeto. Apie 20 mln. litų būtų skiriama kompensacijoms pensininkams, 15 mln. litų – mažas pajamas gaunantiems asmenims. Tačiau šiai idėjai taryba nepritarė.

Posėdyje buvo paskelbta, kad 2012 m. biudžete tokiems dalykams numatyta gerokai mažiau, nei siūlo abi frakcijos, – 5 mln. litų.

Opozicija du panašius projektus pateikusias valdančiajai koalicijai priklausančias frakcijas apkaltino rinkimų triukais, o kitos valdančios frakcijos – socialdemokratų – atstovas vicemeras Romas Adomavičius siūlė vietoj to geriau svarstyti klausimą, kaip „už simbolinį litą“ gyventojams perduoti šilumos mazgus.

LLRA pasiūlė skirti paramą 2011–2012 m. sezono būsto šildymo išlaidų daliai kompensuoti pensininkams ir tiems vilniečiams, kurių vidutinės mėnesio pajamos yra ne didesnės kaip 700 litų vienam asmeniui. Frakcija siūlė šiems gyventojams skirti 200 litų, o DP – 300 litų siekiančias vienkartines išmokas.

LLRA nori tam atseikėti 2 proc. miesto biudžeto – 24 mln. litų. Pagal šį projektą pasinaudoti teikiama parama esą galėtų apie 400 tūkst. vilniečių.

14 mln. litų prireiktų paremti 95 tūkst. pensininkų, dar 10 mln. litų būtų skirti mažas pajamas turintiems gyventojams.

Pritarė dėl akių

Dar prieš tarybos posėdį Vilniaus meras Artūras Zuokas tvirtino, jog šias koalicijos partnerių iniciatyvas vertina atsargiai, ir teigė, kad jos neatitinka realių miesto biudžeto galimybių.

Anot A.Zuoko, galutiniai sprendimai dėl to, kaip spręsti mažesnes pajamas gaunančių miestiečių problemas, kilusias dėl padidėjusių išlaidų už šildymą, bus priimti tik po kelių savaičių.

„Įvertinus tai, kad visoje Lietuvoje šildymo kainoms išaugus 20 proc., tam tikrai visuomenės daliai tai tapo sunki našta ir problema, mes tikrai ieškosime būdų, ką ir kaip galima padaryti. Bus didelė rimta diskusija, svarstysime šiuos klausimus ir, manau, per kelias savaites rasime geriausius sprendimus, kurie atitiktų ir realias savivaldybės finansines galimybes“, – vakar sakė A.Zuokas.

Mero teigimu, tokių lėšų, kokias siūlo skirti kompensacijoms projektus parengusios LLRA ir DP, savivaldybė neturi.

Šiuo metu kompensacijos priklauso tiems, kurių šildymo sąskaita už numatyto dydžio butą viršija 20 proc. pajamų (iš jų prieš tai atskaičiavus neapmokestinamąjį minimumą – 350 litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų