Pereiti į pagrindinį turinį

STT agentų sulaikytas direktorius vėl vadovauja

2012-06-26 12:10
STT agentų sulaikytas direktorius vėl vadovauja
STT agentų sulaikytas direktorius vėl vadovauja / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Keistoje situacijoje atsidūrė dėl įtarimų neskaidria veikla nuo pareigų nušalintas Kauno suaugusiųjų mokymo centro vadovas Vitalijus Vėteris: įtariamasis vėl dirba direktoriumi, bet jam draudžiama įkelti koją į centrinį įstaigos pastatą.

Peršoko užkardus

Nei paleistas, nei pagautas. Taip galima apibūdinti areštinės duonos ragavusį, tačiau keistomis aplinkybėmis į vadovo postą vėl sugrįžusį V.Vėterį. Kardomoji priemonė draudžia direktoriui įžengti į pagrindinį pastatą, kur yra jo kabinetas, bet vadovas apribojimus pergudravo – susirado naują vadavietę.

„Kadangi mokymo centras turi daugiau pastatų, jis persikėlė į kitą pastatą ir toliau sau dirba. Jei įmonė turėtų vieną pastatą, kardomoji priemonė ir vadovavimas įstaigai būtų nesuderinami“, – pastebėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Dainius Ratkelis.

Prieš kurį laiką D.Ratkelis vadovavo darbo grupei, kuri, remdamasi miesto savivaldybės vidaus audito išvadomis, siūlė V.Vėteriui skirti drausminę nuobaudą. Tuomet gana netikėtai paaiškėjo, kad direktorius turi stiprų politinį užnugarį, kuriame ypač ryškus Tvarkos ir teisingumo partijos profilis.

Vaistai ar alkoholis?

V.Vėterio veiklos skaidrumu pirmą kartą viešai buvo suabejota 2010 m.

Įtarimus sukėlė Kauno suaugusiųjų mokymo centre (KSMC) atlikto miesto savivaldybės Vidaus audito skyriaus tyrimo duomenys ir policijai skirtas auditorių skundas, kad V.Vėteris jiems trukdo dirbti ir yra neblaivus. Nuvežtas į policiją, o vėliau Priklausomybės ligų centrą, mokyklos vadovas į alkoholio matuoklį pripūtė dvi promiles. V.Vėteris tuomet teisinosi, kad promilės esą atsirado ne dėl alkoholio, bet dėl stiprių vaistų nuo diabeto.

Miesto meras Andrius Kupčinskas ir vicemeras Stanislovas Buškevičius, kurie dar praėjusią kadenciją ragino V.Vėteriui skirti drausmines nuobaudas, susidūrė su atkakliu pasipriešinimu.

„Tai buvo žaidimas į vienus vartus, ir mes su meru, vaizdžiai tariant, prakišome. Niekas neparėmė mūsų pasiūlymo dėl nuobaudų. Vėlesni įvykiai parodė, kad mes vis dėlto buvome teisūs: V. Vėteriui įtarimus pareiškė ir specialiosios tarnybos, kurios ėmė vykdyti savo tyrimą“, – „Kauno dienai“ sakė S.Buškevičius.

Kilo pasipriešinimas

Vidaus audito išvadose išvardyta daug pažeidimų, miesto politikai tris kartus neišdrįso skirti nuobaudos V.Vėteriui. Kai kurie tarybos nariai įnirtingai stojo ginti mokyklos vadovo ir ragino nebausti. Ypač juo rūpinosi partijos Tvarka ir teisingumas nariai, tuometinė vicemerė, dabar miesto tarybos narė Loreta Kekienė.

Savivaldybės užkulisiuose V.Vėteris buvo pramintas politikų globotiniu. L.Kekienė teigia, kad prielaidos apie globą yra nepagrįstos.

„Negaliu sakyti, kad aš jį kažkaip bandžiau užstoti. Tiesiog neturėjau duomenų, įrodančių, kad jam reikėtų skirti drausminę nuobaudą, todėl iniciatyvą dėl bausmės vertinau gana skeptiškai. Man tai priminė politinį susidorojimą“, – sakė miesto tarybos narė L.Kekienė.

V.Vėterio vadovaujamoje mokykloje dėsto trys L.Kekienės bendrapavardžiai.

 

„Pavardė gana reta, tačiau galiu šimtu procentų užtikrinti, kad jie nėra mano giminaičiai. Beje, pedagogė Janina Kekienė, kaip ir aš, yra matematikos specialistė. Bet, patikėkite, tai tik sutapimas“, – kalbėjo miesto tarybos narė.

Buvo suimtas

V.Vėteris septynioms poroms buvo suimtas 2010 m. rudenį po to, kai Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno skyriaus pareigūnai atliko ikiteisminį tyrimą. Direktorius buvo sulaikytas savo kabinete, kai, kaip įtariama, iš kompiuterine technika prekiaujančios įmonės atstovo paėmė kyšį, kaip padėką už laimėtą viešųjų pirkimų konkursą. Mokymo įstaigos direktorius taip pat buvo įtariamas ėmęs kyšius iš jo vadovaujamame centre besimokančių asmenų.

V.Vėteris tikina kyšių neėmęs ir įstatymams nesijaučiantis nusikaltęs.

Neaiškumai dėl lėšų

Savivaldybės auditorių išvadose buvo nustatyta, kad KSMC sąrašuose yra daug daugiau mokinių, negu iš tiesų lanko mokyklą. Mokykla gauna mokinio krepšelio lėšas pagal mokinių skaičių. Mokykloje buvo atliekamas remontas, likviduota kanalizacijos avarija, pinigai už darbus sumokėti tinkamai nesutvarkius dokumentų.

Auditoriai įžvelgė, kad viešieji prikimai vykdyti nesilaikant būtinų procedūrų. Aleksote esančiame mokyklos filiale V.Vėteris savavališkai išnuomojo mokyklos patalpas valgyklai.

Mokyklos vadovas buvo įdarbinęs sarge savo motiną Niną Vėterienę – nustatyta, kad jos darbo krūvis per didelis. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija įžvelgė viešųjų ir privačiųjų interesų konfliktą. Abejojama, ar N.Vėterienė apskritai dirbo mokykloje, ar buvo įdarbinta tik formaliai.

Bėdos dėl kelnaičių

Į savo vadovaujamos įstaigos pagrindinį pastatą teisės įžengti neturintis V.Vėteris „Kauno dienai“ tvirtino, kad ši aplinkybė visiškai netrukdo efektyviai vadovauti įstaigai.

„Neseniai mokykla gavo akreditaciją, sudaryti nauji įstaigos nuostatai. Dėl objektyvių aplinkybių darbo apimtys mokykloje mažėja, todėl ieškome būdų, kaip optimaliai paskirstyti krūvį“, – pasakojo direktorius.

Jis neigė turintis užnugarį miesto taryboje. „Nepriklausau jokiai partijai, tačiau esu sulaukęs partijų palaikymo. Manau, kad palaikymo sulaukiau dėl to, kad nieko nusikalstamo nepadariau. Gal iš šalies tai atrodo kaip kažkoks politinis palaikymas. Dirbau labai sudėtingomis sąlygomis – mokyklą nuolat tikrindavo įvairios komisijos“, – sakė susidorojimo su juo planus įžvelgiantis V.Vėteris.

Kaip susidorojimo pinkles jis vertina ir nuskambėjusią istoriją su moteriškomis kelnaitėmis, kurios buvo panaudotos mokykloje sukurtoje instaliacijoje. Dėl šio kūrinio įvairias miesto instancijas pasiekė skundai. Meniškos prigimties ir humoro jausmo nestokojantis V.Vėteris tikino, kad tarp bokso pirštinių kabančios kelnaitės – meninė išmonė, kuria atskleidžiamas moteriškumas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų