STT: vaikų priėmimo į Vilniaus mokyklas sistemoje yra prielaidų korupcijai

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pirmadienį pranešė atlikusi vaikų priėmimo sistemos į Vilniaus bendrojo ugdymo mokyklas antikorupcinį vertinimą ir teigė nustačiusi tvarkos organizavimo spragų, kurios sudaro prielaidas korupcijai.

Antikorupcinio tyrimo metu buvo vertinama bendrojo priėmimo sistema ir nagrinėjama, kaip praktiškai vyksta moksleivių priėmimas penkiose Vilniaus mokyklose: Gedimino progimnazijoje, Emilijos Pliaterytės progimnazijoje, Žemynos progimnazijoje, Gabijos gimnazijoje ir Žvėryno gimnazijoje.

Anot korupcijos prevencijos specialistų, mokyklų aptarnavimo teritorijų nustatymo bei jų keitimo ar perskirstymo principai nėra išsamiai reglamentuoti, kaip ir, šių procedūrų inicijavimo ir vykdymo tvarka.

Taip pat, anot STT, nėra aišku, kokiu principu vaikai Vilniaus mieste yra paskirstomi į mokyklas. Nors praktiškai vaikai paskirstomi pagal Savivaldybės nustatytas mokyklų aptarnavimo teritorijas, tačiau pasitaikė atvejų, kai arčiau namų pageidaujančiam mokytis vaikui buvo priskirta toliau esanti įstaiga, o tokį sprendimą pagrindžiančių duomenų nebuvo gauta.

„Dėl šios priežasties sudaromos sąlygos Savivaldybės tarnautojų diskrecijai bei korupcijos pasireiškimo tikimybei didėti. Taip pat nepakankamai užtikrinamas ir visuomenės interesas bei teisėti lūkesčiai, kad vaikas lankytų arčiausiai jo gyvenamosios vietos esančią mokyklą (arba tą pačią mokyklą, kurią lanko ir kiti tos pačios šeimos vaikai)“, – rašoma STT pateiktame vertinime.

Nustatyta, kad dėl mokinių priėmimo sistemos techninių trūkumų, įmanoma, kuriam laikui pakeitus deklaruotą gyvenamąją vietą, gauti pirmumo teisę patekti į toje teritorijoje esančią mokyklą, o tai didina nesąžiningų susitarimų riziką.

STT atlikto vertinimo metu taip pat buvo pastebėta, kad nevisiškas sistemos automatizavimas didina korupcijos riziką – internetu užpildytus prašymus gauna prašymuose nurodytos mokyklos, tačiau jų pačių priėmimo komisijos mokinių pirmumo kriterijus gali taikyti skirtingai ir tokioms pat aplinkybėmis priimti skirtingus sprendimus. Esant tokiai situacijai neįmanoma užtikrinti komisijų atskaitomybės bei jų priimamų sprendimų objektyvumo kontrolės.

Trūkumų rasta ir Savivaldybės vykdomoje mokinių priėmimo proceso kontrolėje. Pasak STT, mokyklos yra tikrinamos Savivaldybės darbuotojų nuožiūra, nėra rengiami patikrinimų planai ar grafikai, nenustatomas privalomų patikrinti mokyklų skaičius, todėl tokia situacija yra vertinama neigiamai antikorupciniu požiūriu.

Atlikus vertinimą, Vilniaus savivaldybei siūloma reglamentuoti mokyklų aptarnavimo teritorijų nustatymo ir jų keitimo (perskirstymo) principus, šių procedūrų inicijavimo ir vykdymo tvarką. Taip pat STT siūlo apsvarstyti ir teisės aktuose papildomai nustatyti, kad, jei vaiko ir prašymą pateikusio vieno iš tėvų deklaruotoje gyvenamojoje vietoje yra gyvenama trumpiau nei dvejus metus, jam netaikyti pirmumo pagal gyvenamąją vietą kriterijaus.

Siūloma įtvirtinti prievolę mokykloms sudaryti ir saugoti visų, ne tik priimtų, pretendentų suvestinę pagal kriterijus ir surinktus taškus bei reglamentuoti tokių dokumentų saugojimo trukmę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių