Pereiti į pagrindinį turinį

Studentų spūstys dėl lengvatų

2007-09-29 00:00

Beveik 30 tūkstančių studentų apėmė panika – tiek jų iki vakar dar nebuvo prasitęsę studentų pažymėjimo. Priežastis - duomenų sistemos gedimas.

Beveik 30 tūkstančių studentų apėmė panika – tiek jų iki vakar dar nebuvo prasitęsę studentų pažymėjimo. Priežastis - duomenų sistemos gedimas.

Gresia dvigubos išlaidos

Studentams pažymėjimas labiausiai reikalingas važiuojant visuomeniniu transportu. Tarpmiestinių maršrutų autobusų bilietai studentams parduodami su 50 procentų nuolaida, miesto visuomeninio transporto nuolatiniai bilietai – 80 procentų pigiau, vienkartiniai bilietai – 50 procentų pigiau.

„Jeigu man iš Kauno reikės važiuoti į Klaipėdą ir grįžti atgal nepratęsus studento pažymėjimo, bilietai kainuos 80 litų. Tiek pinigų aš neturiu“, - vakar guodėsi studentė, kuriai taip ir nepavyko prasitęsti pažymėjimo.

Lietuvos kūno kultūros akademijos studentė Edita Dadurkevičiūtė piktinosi, kad internete esančiuose blankuose, kuriuos užpildžius pratęsiamas studento pažymėjimas, įsivėlė klaida.

Vienas Kauno medicinos universiteto studentas pasakojo, kad interneto svetainėje užpildė duomenis, po kelių dienų gavo patvirtinimą, kad gali prasitęsti pažymėjimą. „Internetu sumokėjau pinigus, nuėjau į banką. Ten pasakė, kad duomenys atitinka, tačiau pažymėjimo numeris yra ne tas. Susisiekiau su studentų atstovybe, paaiškino, kad man reikia naujo studento pažymėjimo. Vėl parašiau laišką studentų pažymėjimų svetainės administratoriui, bet negavau atsakymo. Spalio 1 dieną pažymėjimas jau negalios. Nežinau, ar užteks mano sumokėto kvito už pažymėjimo pratęsimą viešojo transporto kontrolei“, - nuogąstavo būsimasis medikas.

Programoje įsivėlė klaida

Nacionalinio Lietuvos studentų pažymėjimų projekto koordinatorius Lietuvos studentų sąjungoje Nedas Kundrotas teigė, kad pažymėjimų pratęsimas užtruko dėl programinės įrangos kaltės.

„Programavimo darbus atlieka kita organizacija – Lietuvos studentų atstovybių sąjunga. Tačiau techninės sąlygos dėl darbų atlikimo termino nėra aiškiai apibrėžtos. Buvo tartasi, kad jie viską padarys laiku, bet vėluoja“, - teigė N.Kundrotas.

Jis pranešė ketinantis tartis su pažymėjimus išduodančiu „Hansabanku“, kaip toliau elgtis. „Galbūt teks spausdinti visų studentų sąrašus ant popieriaus ir taip gaminti pažymėjimus“, - svarstė N.Kundrotas.

Žada dirbti šiandien

Ketvirtadienį nutarta pakeisti pažymėjimo pratęsimo tvarką tiems, kurie negalėjo to padaryti internetu. „Hansabanko“ padaliniai pažymėjimus ėmė pratęsti pagal sąrašus, kuriuos pateikė aukštosios mokyklos. Banke studentai turėjo pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, savo studento pažymėjimą bei sumokėti įmoką už dokumento pratęsimą. Vakar banko skyrius užgulė tūkstančiai studentų. Dalis banko skyrių dirbs ir šiandien.

Jeigu studento nebus sąrašuose, pažymėjimo pratęsti jis negalės. Tada studentas turi kreiptis į aukštosios mokyklos administraciją ir paprašyti, kad būtų įtrauktas į studijuojančių asmenų sąrašus, kurie teikiami pažymėjimui pratęsti.

Negavo ir pirmakursiai

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos prezidentė Indrė Vareikytė patikino, kad šiai organizacijai priklausančių mokyklų studentai gali be kliūčių prasitęsti studentų pažymėjimus.

„Už savo mokyklų priežiūrą ir sistemos administravimą kiekviena organizacija yra atsakinga atskirai“, - aiškino I.Vareikytė.

Šiemet pažymėjimus vėlavo gauti ir pirmakursiai – naujoji studentų duomenų sistema užstrigo. Dalis aukštųjų mokyklų laiku nepateikė duomenų apie studentus, o šie neužpildė anketų pažymėjimams gauti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų