Sunkmetis žlugdo „Perkūnkiemio“ vaikų darželio statybas

Kitais metais rugsėjį naujame „Perkūnkiemio“ daugiabučių namų kvartale duris turėtų atverti vaikų lopšelis-darželis. Turėtų, tik vargu ar vietiniai gyventojai, kurių dauguma augina mažametes atžalas, žadėtu laiku sulauks šios gyvybiškai svarbios įstaigos. Mat šiandien nei darželio pamatų, nei pinigų statyboms nėra. Kaltų už netesimus pažadus - irgi.

Valdžiai darželis per brangus

Pirmadienį Vilniaus miesto savivaldybėje posėdžiavusi speciali darželio klausimams spręsti suburta darbo grupė svarstė, kaip būtų galima „atpiginti“ 200 vietų vaikų darželio-lopšelio „Perkūnkiemyje“ statybą. Mat pagal sutartį su projekto rangovu, bendrove „Ranga IV investicijos plius“, pasirašytą dar pernai lapkritį, numatyta statybų kaina siekia apie 31 mln. litų. Bendrovei „Ranga IV investicijos plius“ avansu iš miesto biudžeto statyboms jau pervesta 3,3 mln. litų.

Pagal sutartį bendrovė iki 2010 m. rugsėjo privalėtų savomis lėšomis pastatyti 200 ikimokyklinio amžiaus vaikų talpinančią ugdymo įstaigą, o Vilniaus miesto valdžia pasižadėjusi per kelis dešimtmečius lopšelį-darželį išpirkti. Tačiau sutartį su bendrove pasirašė ankstesnioji Vilniaus miesto valdžia, su meru Juozu Imbrasu priešakyje. Naujieji vadovai, J.Imbrasą nuvertę vasarį, paskaičiavo, kad darželis miesto kišenei brangokas.

Pirmadienį po pietų savivaldybėje speciali darbo grupė nusprendė raštu įpareigoti generalinį rangovą perskaičiuoti darželio statybų kainą. Pasak vicemero Stanislovo Šriūbėno, pernai paskaičiuota statybos sąmata neatitinka šiandieninių įkainių. Mat gerokai atpigusios ne tik statybinės medžiagos, bet ir darbo jėga.

„Savivaldybei yra tas pats: arba darželis, arba tegul avansu išmokėtus pinigus grąžina. Mes matome, kad šiai dienai per brangu: vienas kvadratinis metras išeina apie 8 tūkst. litų. Tai yra nerealu. Dėl to mes siūlome rangovams, kad jie patys mums pasiūlytų, už kokią kainą jie dabar pastatys. Nes jeigu mes pradėsime statyti darželį praėjusių metų kainomis - gi jūs (žiniasklaida - red. past.) mums neduosite gyventi“, - miesto valdžios poziciją dėstė vicemeras.

Grasina nutraukti sutartį

Raštą su siūlymu perskaičiuoti darželio kainą Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas turėtų pasirašyti artimiausiomis dienomis. Atsakymo iš rangovo laukiama šios savaitės pabaigoje, kitos pradžioje. Pasak V.Milėno, su bendrove jau žodžiu sutarta, kad darželio statybų kaina bus perskaičiuojama.

Jeigu bendrovė, su kuria sutartis jau pasirašyta, nesutiks geranoriškai atpiginti vaikų darželio statybos, Vilniaus miesto valdžia grūmoja, kad sutartis su šiuo rangovu bus nutraukta, o 3,3 mln. litų avansas išsireikalautas per teismus.

„Tačiau neabejotinai abi pusės suinteresuotos tą darželį pastatyti, tiek Vilniaus miesto valdžia, tiek „Ranga IV. Jeigu ši nesutiks, mes sutartį su jais nutrauksime ir darželio statyboms skelbsime kitą konkursą“, - tikino V.Milėnas.

„Ranga IV investicijos plius" skelbia iš viso į darželio projektą jau investavusi apie 9 mln. litų: už 7,9 mln. litų įsigytas sklypas, likę pinigai investuoti projektui rengti, taip pat į kitus darbus.

Kiemas virto vaikų darželiu

Jeigu bendrovė atsiakytų kainą sumažinti, naujo darželio „Perkūnkiemio“ gyventojams tektų laukti nebe metus, o dvejus ir dar ilgiau. Portalas dar birželį rašė, kad valdžios ir generalinio statybų rangovo ginčiai dėl darželio kainos vietinių „Perkūnkiemio“ gyventojų neguodžia. Mat pastarieji jau pradėjo zulinti aplinkinių rajonų darželių slenksčius, tačiau paaiškėjo, kad šie perpildyti. Retam kuriam pavyksta vaiką priglausti už kelių rajonų esančiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Kiti svarsto galimybę samdyti aukles.

„Daugiabučių kiemas virto vaikų darželiu. Tikėkimės, kad pažadai bus ištesėti, nes į privatų darželį vaikų leisti niekas nenori, auklę samdyti už 1,5 tūkst. litų per mėnesį irgi brangu. Apvaikščiojome kelis aplinkinius darželius. Juose eilės labai didelės“, - tąkart portalui pasakojo „Perkūnkiemyje“ gyvenantis ir dvejų metų atžalą auginantis Mindaugas Karaliūnas.


Šiame straipsnyje: Perkūnkiemisvaikų darželis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių