Tarybos nariai užsimanė algos

Seimas įpareigojo savivaldybių tarybas nuo rudens atsiskaityti už kanceliarines išlaidas. Kauno politikai įpareigojimą vykdys, bet mano, kad pirmiausiai reikėjo nustatyti algas tarybos nariams.

Susirūpino, kad nešvaistytų

Prieš pat vasaros atostogas Seimas priėmė Vietos savivaldos įstatymo pataisas, kurios įteisins savivaldybių tarybų narių atskaitomybę už biudžeto dotacijas.

Įstatyme numatyta, kad "tarybos nariui su jo, kaip tarybos nario, veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto paslaugoms, kiek jų nesuteikia ar neapmoka tiesiogiai savivaldybės administracija, apmokėti kas mėnesį gali būti skiriama išmoka atsiskaitytinai. Šios išmokos dydis ir atsiskaitymo tvarka nustatoma reglamente".

Seimas įpareigojo savivaldybių tarybas iki spalio 1 d. numatyti savo veiklos reglamentuose tvarką, kaip politikai atsiskaitys už vadinamąsias kanceliarines lėšas.

Tikimasi, kad Seimo patvirtinta Vietos savivaldos įstatymo pataisa nebeleis vietos politikams gautas lėšas naudoti ne pagal paskirtį. Šiuo metu kiekvienas Seimo narys turi atsiskaityti už parlamentinei veiklai gaunamas lėšas, esą todėl ir savivaldybių politikai privalo viešai pateikti, kam skiria gaunamas iš biudžeto lėšas.

Meras: bus darbelio

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas abejoja, ar kurie nors tarybos nariai dabar kanceliarines išlaidas naudoja ne pagal paskirtį.

"Netikriname, į kiekvieno piniginę nelendame, bet, kiek man teko matyti, visi tas lėšas naudoja degalams, dovanoms, telefono pokalbiams, – vardijo A.Kupčinskas. – Nuo šiol teks rinkti sąskaitėles ir čekius."

Paklaustas apie naująją atsiskaitymo tvarką, meras pabrėžė, kad už jos rengimą atsakinga Reglamento ir procedūrų komisija. Ji parengs pataisas, pateiks jas savivaldybės tarybai, kuri patvirtins tvarką.

"Dabar bus darbelio Reglamento ir procedūrų komisijai", – sakė A.Kupčinskas. Jo manymu, naujoji tvarka tarybos nariams turėtų būti pateikta per rugsėjo 16-ąją vyksiantį eilinį miesto tarybos posėdį, nes greičiau šio darbo atlikti specialistai nespėtų.

Neatsisakė nė vienas

Daugeliui kitų miestų savivaldybių tarybų narių skiriamos gerokai mažesnės išmokos kanceliarinėms išlaidoms padengti. Pavyzdžiui, Vilniaus politikai gauna 600 litų, Klaipėdos miesto tarybos nariai – 700 litų, Šiaulių – apie 640 litų, Panevėžio – 850 litų, Alytaus – 400 litų, Marijampolės – 450 litų per mėnesį.

Kauno politikams išmokamos kur kas solidesnės kompensacijos – 1,2 tūkst. litų per mėnesį.

"Susimažinome, jau kelis mėnesius gauname keliais šimtais mažiau", – paklaustas, ar ne per didelės kompensacijos mokamos Kauno tarybos nariams, gynėsi A.Kupčinskas. Jis pripažino, kad iki šiol nė vienas tarybos narys neatsisakė kanceliarinėms išlaidoms padengti skirtų išmokų. Tiesa, socialdemokratas G.Labanauskas kurį laiką ėmė mažesnę išmoką negu kolegos, norėdamas parodyti solidarumą su diržus besiveržiančiais kauniečiais.

Kauno politikams išmokos daugiau kaip 400 litų buvo sumažintos šį kovą, tarybai pripažinus, kad 1,7 tūkst. litų kompensacijos yra per didelės.

Nesusimąsto, kam išleidžia

Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Rapolas Gediminas Sakalnikas linkęs manyti, kad kai kurie tarybos nariai išmokas naudoja ne pagal paskirtį.

"Yra žmonių, kuriems tos išmokos buvę nebuvę, bet kitiems tai yra didelė parama", – pripažino R.G.Sakalnikas. Kam gautus pinigus naudoja jis pats? "Viskam po truputį. Dabar bus proga pažiūrėti, kam kiek išeina", – nuo tikslaus atsakymo išsisuko R.G.Sakalnikas. Jis įsitikinęs, kad kanceliarinėms reikmėms skirtos išmokos galėtų būti simbolinės. Esą pakaktų 100–150 litų, nes dabar, imdami daugiau kaip tūkstantį litų, politikai turi papildomą pragyvenimo šaltinį ir erzina rinkėjus.

"Savivaldos įstatymas numato tokias kompensacijas, bet gal būtų galima praplėsti naudojimo galimybes? Aš, pavyzdžiui, norėčiau daugiau skirti labdarai iš tų pinigų", – svarstė konservatorius R.G.Sakalnikas.

Turi ir užtarėjų

Reglamento ir procedūrų komisijos pirmininkė Rimutė Prievelienė pripažino, kad kol kas nėra aišku, kuo remiantis turėtų būti nustatyta atsiskaitymo už išlaidas tvarka. Esą ji bus aptarta artimiausiuose komisijos posėdžiuose.

"Dar nediskutavome apie šį Seimo įpareigojimą, bet tvarką parengsime", – žadėjo R.Prievelienė. Ji neatmeta galimybės pasikonsultuoti su kitų savivaldybių politikais.

R.Prievelienė pabrėžė, kad daugelis tarybos narių pritartų nuomonei, jog tarybos nariai turėtų gauti atlyginimą, o ne dirbti vien visuomeniniais pagrindais.

"Turi būti numatytas atlyginimas, nes tarybos nario darbas nėra lengvas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Jie dirba nuoširdžiai, aukoja daug sveikatos ir dar per tuos ketverius metus praranda profesinius įgūdžius", – miesto tarybos narių apetito R.Prievelienė nepeikė.

Tarybos narė Loreta Kekienė mano, kad kanceliarines išlaidas derėtų įvardyti kaip atlyginimą už darbą.

"Aš savivaldybėje sugaištu dvi darbo dienas, o tos lėšos lyg ir kompensuoja. Turėtų būti numatyta alga tarybos nariui", – sakė partijos "Tvarka ir teisingumas" narė L.Kekienė.

Paklausta, kam naudoja skirtą išmoką, politikė aiškino, kad čekių nerenka, bet tikino, kad į Egiptą už tuos pinigus ilsėtis tikrai nevažiuoja.

Tarybos narys Gintautas Labanauskas mano, kad jau ir dabar neoficialiai tarybos nariams mokama – kanceliarines išlaidas daugelis naudoja tikrai ne pagal paskirtį. "Reikėtų vieną kartą apsispręsti: ar tai – visuomeninė veikla, ar darbas, už kurį mokama", – įsitikinęs socialdemokratas G.Labanauskas.


Šiame straipsnyje: kaunassavivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

AS

AS portretas
Kekienė už 2 dienas gauna 1200lt. Geras...

pensininke

pensininke portretas
Na ir apetitas.Vis mažai ir mažai.Kiti visą mėnesį turi dirbti už minimumą,o čia už dvi dienas tokie pinigai...Gėda mūsų valdžiai.Ubagams veržia diržus,o sau kelia algas.Teisingai pasakė V.Landsbergis,kad išvažiavo trečdalis Lietuvos...o valdininkų sumažėjo tik vienu procentu.Graži matematika.Bravo mūsų valdžia.Neskriauskit savųjų-tam yra pensininkai-juos kankinkite.

oi oi.63m.

oi oi.63m. portretas
na ir tranai kaip erkes isisiurbe .vis tiems veltedziams mazai ir mazai.
VISI KOMENTARAI 24

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių